Close

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 53

Domyślnie

Jest tyle samo zwolenników co przeciwników matryc glare, ale:

ZA:
    -podwyższony kontrast (szczególnie reklamowany w IBM)
    -lepiej zabezpieczona matryca

PRZECIW:

-odbija światło, więc w jasnym otoczeniu można się w niej przeglądać jak w lustrze

ale wybrać musisz sam.
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Domyślnie

Co do matryc to nie wiem czy maja az takie znaczenie. Slyszalem ze do Toshiby (pewnie tez do IMBa) matryce robi samsung. To mozliwe bo nawet w tanszych EIZO mozna spotkac matryce od tego producenta. Osobiscie mam A200 i pracuje mi sie na nim bardzo dobrze (txt, excel itd-biurowe) ale do zdjec to matryca w ogole sie nie nadaje. Nie nadaje sie ani do ich ogladania ani tez nawet przegladania.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Mam od grudnia R61i model (NF0AEPB) z Win XP i jak narazie spisuje się bardzo dobrze Trochę dużo firmowego softu co mi nie do końca potrzebne, ale to przy tej klasie to standard i jak się chce można co nieco wywalić.
    Generalnie jak dla mnie jakość godna polecenia.
    Pzdr
    było żółto i czerwono
    był też FUJI, ale wykończyła go czerwona zaraza
    fotografie Stankiewicz Tomasz

Domyślnie

Dzięki za odpowiedzi, może ktoś jeszcze napisałby coś na temat tego HaPeka?
    i jeszcze:

ostrowski_marci napisał
    używam na co dzień Toshibę A200-1MB - nie narzekam, co do R61 to miałem do czynienia z Lenovo ThinkPad R61i
    Korchez napisał
    Toshibę mam prywatnie, a w pracy IBM-a
    Jak wypada działanie XP vs Vista (oczywiście jeżeli w IBMie macie XP a w Toshibie Viste - nie przypuszczam żeby odwrotnie).
    Nie chodzi mi o kolejną burzę zwolenników tych systemów tylko konkrety od korzystających z obu systemów w tych modelach.
    "Z pasją fotografuj życie, ale nie zapomnij i żyć z pasją" Z. Kamm

Domyślnie

Nie da się bezpośrednio porównać tych dwóch komputerów. IBM jest o półtora roku starszy i na XP-ku.
    Vista na Toshibie chodzi dosyc dobrze i sprawnie. NIe "wysypuje" się. Przeszkadzają drobne duperele, przyzwyczajenia.
    Co do matrycy - nie jestem specjalistą, ale kupując laptopa w sklepie postawiłem obok siebie dwa modele - z matową i błyszczącą matrycą. Wyświetliłem to samo zdjęcie na nich. Na błyszczącej lepiej wyglądało. I wybrałem błyszczącą. Wbrew pozorom rzadko masz jakieś ostre światło padające na monitor, żeby refleksy były uciążliwe.

Co do tego HP-ka - zastanów się czy będziesz nosił laptopa. Jesli będzie przenoszony to lepiej weź 15,4". Szybko dodatkowa torba będzie wkurzać. Poza tym rozdzielczość. HP ma podwyższoną 1440x900. Zastanów się (a najlepie popatrz gdzieś) czy potrzebujesz takiej rozdzielczości. Firmowy IBM ma podwyższoną rozdzielczość i wielu osobom (jest tych laptopów ze 30 )to przeszkadza i ustawiają niższą rozdzielczość. Jak to wygląda - pewnie wiesz. Beznadziejnie.
    Sony Alfa 65 Coolpix 4200 + Tachimetr Nikon NPL352

Domyślnie

Pomysl tez nad Leonovo N200 - za 3500zł mozna kupic w fajnym konfigu z mocnym prockiem Core2Duo T8100 (2,1GHz, FSB 800MHz cache L2 3MB) + 2 GB RAM, matryca WSXGA+ 1680 x 1050 pikseli, grafika nVidia Quadro FX570M

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Stefek Burczymucha Zobacz posta
    Osobiscie mam A200 i pracuje mi sie na nim bardzo dobrze (txt, excel itd-biurowe) ale do zdjec to matryca w ogole sie nie nadaje. Nie nadaje sie ani do ich ogladania ani tez nawet przegladania.
    Pozdrawiam
    Zgadza się - to jest najważniejsze zdanie w tym wątku - eliminuje ono przynajmniej całą rodzinę A200 Toshiba - zgadza się - kolorystyka jest tragiczna

Domyślnie

Witam
    Muszę się wtrącić gdyż temat dla mnie bliski.
    IBM - dziś leanovo (w obszarze laptop'ów) wykorzystywał bardzo fajne i rzadkie matryce IPS.
    IPS są bardzo dobre dla grafików i fotografów - zapewniam
    I tu ważna informacja:
    IPSy były dostępne przede wszystkim w matrycach 15" 1400x1050 (lub wyżej)
    Jeżeli znajdziecie takiego IBMa lub Leanovo thinkpad (T60 to ostatni model który można trafić z tą matrycą - T61 już nie dysponuje tym cudem) to zelecam targować się i brać.
    W dobrej cenie można trafić ThinkPad'a T42 (bardzo dobry wybor)
    T43 - może być bardziej problemowy (grzanie)
    Polecam T60 na ebay'ju za 800 papierów
    TYLKO WAŻNE - 15" 1400x1050 i nic innego jeżeli chcecie miec IPS
    ... i tyle w tym temacie.
    Ta matryca da wam więcej niż pozostałe paramery sprzętu które bierzecie pod uwagę.
    S5PRO, D70s, N80-200Pompa, S30 1.4, N50 1.4, N18-55 VR sb600, SB-80DX
    www.lukfoto.com

Domyślnie

Znalazłem T60 tylko nie wiem czy z matrycą IPS, piszę tylko activematrix, czy wszystkie T60siątki o rozdz. 1400x1050 mają IPS?

Znalazłem jeszcze Toshibe Tecra A9-51F z matową matrycą, np. http://www.ram.net.pl/product_info.php?products_id=6587
    może ktoś porówna do IBM T60?
    "Z pasją fotografuj życie, ale nie zapomnij i żyć z pasją" Z. Kamm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukubass Zobacz posta
    TYLKO WAŻNE - 15" 1400x1050 i nic innego jeżeli chcecie miec IPS
    ... i tyle w tym temacie.
    Ta matryca da wam więcej niż pozostałe paramery sprzętu które bierzecie pod uwagę.
    Nie chcę się kłócić co do idei ale matryce 15" czy tam 15"4 o rozdzielczości 1400x1050 to jeden z największych debilizmów notebookowych jakich istnieje (przynajmniej pod windowsa). Przy czcionce systemowej 100% pracujemy na okulary oraz przyszłe zarobki optyków w tempie ultra-ekspresowym natomiast przy powiększonej czcionce systemowej winda nie potrafi poprawnie skalować wielu okien względnie też wiele całkie rasowych programów nie potrafi się porządnie skalować.
    Po 3-ech bardzo intensywnej pracy CAD z notebookiem o takie rozdzielczości matrycy nie polecam takich wynalazków nikomu poza młodymi i napalonymi, na których rozdzielczność robi wrażenie ))

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów