Za jakiś czas chyba zamówię produkt Katzeye i w związku z tym pytanie...
Gdzie w Krakowie można wymienić matówkę? Wolałbym sam nie grzebać w puszce. Co prawda kiedyś kleiłem modele, ale za duże ryzyko w tym wypadku
...
Szukaj
Za jakiś czas chyba zamówię produkt Katzeye i w związku z tym pytanie...
Gdzie w Krakowie można wymienić matówkę? Wolałbym sam nie grzebać w puszce. Co prawda kiedyś kleiłem modele, ale za duże ryzyko w tym wypadku
...
Kadeja, Czapskich 1
(choć wymiana matówki jest zdecydowanie prostsza niż klejenie modeli)
Dziękuję za info...
Bacznie będę obserwował proces... za pierwszym razem wszystko wydaje się nie do przeskoczenia
![]()
Jeszcze taka sprawa, gdzieś na zagranicznym forum czytałem o problemach z punktowym pomiarem światła przy matówkach katzeye... czy ktoś może to potwierdzić? To by wykluczyło wymianę matówki. Ze spota korzystam najczęściej.
A czy mógłbyś wyślimaczyć mi jakimi argumentami kierujesz się podejmując decyzję o zmianie matówki.
Oczywiście...
Mam 105 ai i chciałbym jeszcze zaopatrzyć się w 20mm ais. Owszem różnica między moim poprzednim d70s a d300 w tej materii jest ogromna, ale dalej ma się nijak do analogowych telewizorów z mikrorastrem. Z bliskich odległości ostrzy się całkiem sensownie, ale już w przypadku gdy scena jest detaliczna to nie jest tak łatwo. I niestety wiele przestrzelonych kadrów mam... Wiadomo trening czyni mistrza. Tak czy inaczej sprawa nie jest przesądzona bo tak jak wspomniałem znalazłem opinie, że matówki katzeye zaburzają wskazania światłomierza. Na razie badam temat.
Dzięki za odpowiedź. Temat interesujący. Postaram się poszperać, może coś znajdę to dam znać.
pochwal się jak już będziesz miał nową matówkę... przyzna że tez mi to chodzi po głowie![]()
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
pozdrawiam
Paweł
Tez się chętnie dowiem , jutro przyjedzie do mnie Zeiss 25/2.8
Pozdrawiam
D800
Czy można znaleźć w necie przykłady wyżej wymienionych zmian (oprócz strony producenta)? Zdjęcia obrazu w wizjerze jaki daje nowa matówka? Czy nowa matówka wpływa na inne parametry, takie jak rozłożenie GO, lub podobne. Mam nadzieję, że pytania nie są tendencyjne, raczkuję w tym temacie, ale jest on niezwykle ciekawy.
Pozdrawiam
Janusz
Skontaktuj się z nami