Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Wątek: test D200 i 20D

Domyślnie test D200 i 20D

http://www.pbase.com/norm/comparo2

jesli ktośjest zainteresowany

Macie jakieś zastrzezenia ??? z czym sie tutaj nie zgadzacie ????

Pozdrawiam Paweł

Zbanowany
    Miasto
    Pogranicze

Domyślnie

Ja mam małe zastrzeżenia, i chcialbym zapytać o co właściwie chodzi z tymi fotkami, i ile kosztują teraz te "cuda", ktore mają takie problemy z oddaniem barw, że o ostrości nie wspomnę ???

Domyślnie

Vadim, nie widziales kolorkow z s3 zmienil bys zdanie
    d700 d3 14-24 28 35 50 85 135

Domyślnie

Właściwie test niczego nowego nie wnosi. Wiadomo, że w NR Off od ISO 800 w górę Nikon generuje większą piaskownicę, a w NR on gubi szczegóły.. Balans bieli akurat w Automacie myli się w jednym i drugim przypadku. Tutaj akurat wyszło na niekorzyść Nikona, jakiś czerwony zafarb zdjęcie dostało. Tyle.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

Iso powyzej 800 to po prostu zmiezdzenie D200 przez Canona. Kolorystycznie takze 20D duzo lepiej wypada (w obu przypadkach D200 dostal badz czerwonego, bodz zoltego zafarbu). Co do quizu to jest bez sensu bo D200 mozna poznac po ohydnym niebieskim hot pixelu
    D3-sta|16-85VR|105VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra
    Kolorystycznie takze 20D duzo lepiej wypada (w obu przypadkach D200 dostal badz czerwonego, bodz zoltego zafarbu)
    To nie tylko domena D200 - tańsze modele też to mają. Balans bieli się kłania i niestety stuką jest go ustawić by w miare bez obróbki dać komuś zdjęcie na pamiątkę

Domyślnie

a co to za problem z balansem bieli w RAWie dla mnie to tylko laik uzywa auto balansu bieli !!! poto jest RAW miedzyinnymi.
    a jezeli ktos juz uzywa auto balansu bieli to moze przy okazji korzysta z zielonej automatyki ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Niedzwiedz
    (..)a jezeli ktos juz uzywa auto balansu bieli to moze przy okazji korzysta z zielonej automatyki ?
    Lekko przeginasz. Czyli jeśli nie robimy wszystkich zdjęć w RAWie albo z bialą kartką w ręku, to jesteśmy fotograficznymi idiotami ?
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

Cichy, chodzi o to ze w RAW najlepiej sobie potem ulozyc balan bieli , mnie przesladuje ostatnio stwierdzenie "kiepski auto balans bieli" na forach w pytaniach do mnie , z ludzimi jak sie spotykam, i troche tego nie rozumiem poco sie meczyc jak jest RAW ? zreszta w PS tez latwo skorygowac balan bieli nawet w JPG

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Niedzwiedz
    a co to za problem z balansem bieli w RAWie dla mnie to tylko laik uzywa auto balansu bieli !!! poto jest RAW miedzyinnymi.
    a jezeli ktos juz uzywa auto balansu bieli to moze przy okazji korzysta z zielonej automatyki ?
    Skoro jest taka opcja to powinna dzialac, tymczasem AWB w lustrzankach (no moze poza Fuji ) to jakas kpina, kazda malpka kladzie D70 jezeli chodzi o AWB. Dlatego w D70 RAW wydaje sie koniecznoscia, podobnie jak w moim 10D. I nie chodzi mi bynajmniej o to ze AWB jest zle ustawione, tylko ze ustawia sie losowo (praktycznie takie same warunki oswietleniowe, a roznica 1000K).

Zatem jezeli AWB i zielona automatyka by dzialala, to bym jej uzywal, bo nie ma sensu komplikowac sobie niepotrzebnie i tak skomplikowanego zycia.
    D3-sta|16-85VR|105VR

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów