Szukaj
ja bym nie ucinal lewej dłoni, i moze uzyl selekcji koloru na poziomie bieli i wydobyl takie male jasne smaczki, a ogolnie spoko.
OT
Znam. Jestem dość wyedukowany w tym temacie. Żadna ewangelia (nawet Stary Testament) nie wytrzymał wielokrotnych interpretacji i zmian. Proponuję zapoznanie się najstarszym obecnie ogólnie dostępnym Pismem Świętym, czyli z grecką wersją. Potrzebujesz dobrego tłumacza, ale sporo greków jest w Polsce. Daje to naprawdę nieźle do myślenia. Oprócz tego wiele jest wersji odnośnie powstania ewangielii zwanych kiedyś "ewangeliami naocznych świadków". Jeżeli chcesz porozmawiać o udokumentowanych faktach i będziesz potrzebował literatury (polecam w szczególności zapoznanie się z ustaleniami na wszystkich soborach od VIIw n.e. - niestety bardzo trudno dostępnych) oraz więcej wskazówek zapraszam na PW.
Żeby byłą jasność nic nie mam do czyjejkolwiek wiary ale nie mam zamiary przyjmować interpretacji jako prawdy objawionej.
Tytuł do zdjęcia moim zdaniem udany.
Grekę nowożytną, którą posługują się greccy imigranci w Polsce - od klasycznej ( w której powstały wspomniane pisma) dzieli przepaść. Nie sądzę by ją znali. To robota dla filologa klasycznego...
Niemniej: czy greka czy hebrajski - ja dalej (zwyczajnie) nie rozumiem co to znaczy... a może być takich osób więcej. Podtrzymuję więc pretensję, że tytuł jest zbyt hermetyczny...
Skontaktuj się z nami