Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: przepały w CNX

Domyślnie przepały w CNX

Cześć,
    nie mogę znaleźć w Capture NX opcji, dzięki której widać na histogramie przepału i jakby to powiedzieć odwrotności przepałów czyli miejsca zbyt czarne...

Mam nadzieję, że się wyraziłem jasno o co mi chodzi. Pewnie to jakaś drobnostka, ale nie mogę tego chole*stwa znaleźć.
    Pozdrawiam
    Mamiya + Sony

Domyślnie

zakładka Viev i później show lost highlights/shadow
    D300, i klamoty do niego
    R.E.Durka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kabanos Zobacz posta
    zakładka Viev i później show lost highlights/shadow
    Nie do końca o to mi chodzi. Poniżej załączam przykład: zdjęcie + srzut ekranowy tego co widać po użyciu tej opcji.

Ta funkcja moim zdaniem nie pokazuje przepałów i tych fragmentó zbyt czarnych...

Co Wy na to?
    Mamiya + Sony

Domyślnie

klikas na histogeamie myszką i trzymając przycisk zaznaczasz fragment histogramu i wtedy na podglądzie Ci pokazuje z zależnosci czy zaznaczyłes obszar cieni czy świateł
    D300, i klamoty do niego
    R.E.Durka

Domyślnie

A nie służy do tego przypadkiem zaznaczenie opcji 'Double Threshold' tuż nad histogramem ? Po zaznaczeniu pojawiają sie na zdjęciu białe fragmenty oznaczające przepały, czarne - odwrotnie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vincente Zobacz posta
    A nie służy do tego przypadkiem zaznaczenie opcji 'Double Threshold' tuż nad histogramem ? Po zaznaczeniu pojawiają sie na zdjęciu białe fragmenty oznaczające przepały, czarne - odwrotnie.
    to też zapomniałem o tym ale można też zaznaczyc fragment histogramu w fragmencie Cieni bądź świateł jaki nas interesuje
    D300, i klamoty do niego
    R.E.Durka

Domyślnie

oki, dzięki za info...
    a tak swoją drogą, to jak tam regulujecie przepały i zbyt mocne cienie?
    W Lightroomie było to bardzo proste, a w CNX jakoś nie bardzo mi to wychodzi... W Lightroomie są fajne suwaczki od Recovery (usuwanie przepałów) i Fill Light (usuwanie zbyt ciemnych placków) i super mi to leżało. Teraz w CNX jakoś tego nie ma i ratuję się D-Lightingiem ale to nie do końca to co bym chciał.
    Pozdrawiam
    Mamiya + Sony

Uprawnienia umieszczania postów