Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Domyślnie Emulsja fotograficzna

Witam,chodzą ostatnio za mną zdj. cz-b.A jeszcze bardziej pomysł zakupienia emulsji fotograficznej i nakładanie na płytkę metalową i robienie coś w stylu dagerotypii.Czy ktoś z Was miał już takie doświadczenia,pomysły?Jakie są efekty eksperymentów z emulsją?

Domyślnie

Ja bawiłam się tym trochę w szkole...
    Na początku trzeba zagruntować powierzchnie żelatyną, emulsję nakładasz w w ciemni, odkładasz do wyschnięcia, a po wyschnięciu w nieprzepuszczającym światła pojemniku odkładasz na 24 godziny, dopiero wtedy można to naświetlać. Efekty są bardzo ciekawe . Ale proponowałabym Ci wybranie chropowatych powierzchni, z metalem nie próbowałam ale myślę, że może być taki problem jak w moich doświadczeniach z porcelitowymi naczyniami - emulsja zaczynała odłazić już w czasie wywoływania, a po wyschnięciu łupiła się płatami . Za to próby z drewnianymi elementami mogę uznać za udane:
    Niestety zabrakło czasu na dopracowanie tego pomysłu, a w domowej ciemni nie mam warunków na zabawę z emulsją
    Wolność to wśród mądrych ludzi żyć, widzieć dobroć w oczach ich... i szczęście...

Domyślnie

Dagerotypia to proces zupełnie inaczej zbudowany niż nasze srebrowe zabawy - trochę opisu masz TU (w polskiej wiki była nędza z tym hasłem). Nie wiem czy masz dużo doświadczenia w technikach ciemniowych, ale takie rzeczy jak nakładanie emulsji wymagają praktyki dla jakiegoś akceptowalnego efektu - gotowa emulsja może być ciekawa, możesz osiągnąć efekty zbliżone do kalitypii czy gumy (mocno na wyrost) - pewnie ci się spodoba jeżeli wystarczy cierpliwości na dopracowanie szczegółów. W przypadku procesów z nakładaniem emulsji dla dobrego efektu powinieneś się liczyć z koniecznością wykonania negatywu do stykówki (1:1), czyli generalnie duuuużo pracy.

Domyślnie

Wiem wiem, o gumie troszkę się uczyłem, parę prac w tej technice widziałem.Szkoda że w Polskim necie nie ma nic o tych procesach, tylko prace po angielsku.A zastanawia mnie jedno - czy już nikt nie siedzi w ciemni (sądząc po postach)? Jeszcze chwila to słowo ciemnia będzie czymś magicznym.Sam jestem wygodny i nie chcę się babrać w ciemni ale ostatnio coraz częściej mnie ciągnie żeby zacząć znów pracować w technice cz-b i zrobić coś czego nie można zrobić techniką komputerową.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lalinea Zobacz posta
    Szkoda że w Polskim necie nie ma nic o tych procesach...
    http://www.guma.powernet.pl/proces.htm
    znam najlepszego gumistę - Marek Grausz z Torunia.
    to nie jest prosta sprawa, zapewniam.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Ooo - dzięki.Pana Marka Grausza miałem okazję poznać w swojej szkole i zobaczyć Jego prace, suuper sprawa

Domyślnie

Dziękuje Wam za pomoc (szczególnie Futszakowi i Moderatorowi) - myślałem że "ciemniacy" to już era dinozaurów i tylko ja się jeszcze bronie przed całkowitą "cyfryzacją".A tym czasem rozmawiam ze znajomymi z branży i coraz więcej osób tęskini za ciemnią, fot cz-b i szukają czegoś innego niż fotografia cyfrowa

Domyślnie

a jaki ma To zwiazek z dagerotypia???? moze najpierw poczytaj o starozytnych technikach a potem cos zacznij.

emulsja to po prostu sposob na wykonanie zwyczajnej foty na dowolnym czy prawie dowolnym podlozu.

sprawdz

http://www.czarno-biale.pl/sklep/

ew poszukaj w ofercie tetenal lub foma - emulsja w plynie

olo
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    http://www.guma.powernet.pl/proces.htm
    znam najlepszego gumistę - Marek Grausz z Torunia.
    Konrad Polesz z Krakowa jest lepszy
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

Co do dagerotypii, to po pierwsze nie ma opisów jej wykonania w polskiej wersji, a po drugie zachodzi tam proces wraz z oparami rtęci - a z tym może być problem

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów