Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wiewioor Zobacz posta
    Witam,

przepraszam za lekki OT, ale zastanawiam się nad kupnem SB-800. Chodzi mi mianowicie o to, że kupując na raty jestem wstanie dać te parę PLN'ów więcej miesięcznie i mieć spokój. W związku z tym mam pytanie - czy SB-800 jest najlepszym wyborem? Różnice pomiędzy SB-600 a SB-800 znam i w grę wchodzi tylko coś na poziomie SB-800. Po prostu jak kupować to porządnie, bo nie stać mnie na wydawanie kasy na to samo kilka razy. A tak będę miał wszystko załatwione za jednym zamachem. Czytając wątki odnośnie lamp doszedłem do wniosku, że i tak wszyscy "kończą" z SB-800 (takie ogólne odczucie). Czy może kupić coś innego niż SB-800?

Pozdrawiam
    hehehe zadales pytanie i sam sobie na nie odpowiedziales
    nic dodac nic ujac
    Body sie zmieniaja, obiektywy podobnie ale lampa Ci zostanie (o ile systemu nie zmienisz)
    I'm a photographer, I make people immortal. What's Your superpower?

Oszczędny w słowach Awatar Wiewioor
    Miasto
    Gdańsk, PL / Floryda, USA

Domyślnie

System też pewnie zostanie - z SB-800 na pokładzie

Teraz tylko kupić lampkę i błyskać - w końcu "kropelki" nabiorą rumieńców

PS. Żona dała zielone światło na wydatki - trzeba szybko kupić bo się rozmyśli
    Brak stopki

Oszczędny w słowach Awatar Wiewioor
    Miasto
    Gdańsk, PL / Floryda, USA

Domyślnie

No i w plecaczku zamieszkała Sabina 800 Cud, miód i orzeszki

PS. Teraz mam apetyt na jakąś żarówę z fotocelą
    Brak stopki

Domyślnie

Na lampie mniej opłaca się oszczędzać. Postęp techniczny i tzw. zużycie moralne mniej ich dotyczy. Zerknij do instrukcji SB-800: mowa tam tylko D2h. Ile od tego czasu weszło DSLR Nikona? I ile teraz kosztujeD2h? A sabinka trzyma się na rynku bez zmiany. Aha, pewnie niedługo poczujesz pokusę zakupu drugiej sabinki...
    D700, MB-D10, D80, MB-D80, N16-35/4G VR, N 24-70/2.8G, N18-200VR, N 70-200 2.8VR, N AF85 1.4D, T90 2.8, N50 1.8D, N24-85ED, SB-800, SB-600, SB-28DX, ringflash Delta, MF 055 XPROB

Domyślnie

A ja powiem tak - daruj sobie wszelkie zamienniki typu Tumax lub inne nieznane produkcje. Mets lub Sigma, ale najlepiej jak kupisz SB-600/800.
    Sam stwierdzisz, że warto było zapłacić więcej...
    Znam to z autopsji - miałem Tumaxa... Sprzedałem i kupiłem 600-tkę
    D7000, N 17-55, N 35, SB, MB-D11, EIZO, EPSON, VELBON, NNJ

Domyślnie

podpowiem tak jak koledzy, tez mialem Tumaxa i byl fatalny, nie dosc ze blyskal jak chcial to czasami w ogole nie chcial. kupilem sb600 i jest naprawde przyjemna

Domyślnie Jaka lampa do D80

Posiadam nikon D80 mam dwa obiektywy N18-135 i S10-20, chcialem kupic lampe blyskowa 400 albo 600 i obiektyw N50mm
    Urzywam wbudowaną ale tylko w trybie auto, niebardzo znam sie na lampach. Czy warto kupic Lampe blyskowa ? Czy jest to duza roznica od wbudowanej ? Dziekuje i Pozdrawiam.
    D80 18-135 kit, Sigma 10-20 EX DC, N17-55 F2.8 ED DX,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skrzydlaty Zobacz posta
    Posiadam nikon D80 mam dwa obiektywy N18-135 i S10-20, chcialem kupic lampe blyskowa 400 albo 600 i obiektyw N50mm
    Urzywam wbudowaną ale tylko w trybie auto, niebardzo znam sie na lampach. Czy warto kupic Lampe blyskowa ? Czy jest to duza roznica od wbudowanej ? Dziekuje i Pozdrawiam.

tak jest. kup sb600 i naprawde bedziesz czul roznice.

Domyślnie

Moim zdaniem SB-400 to wyrzucone pieniądze. Od lampy wbudowanej różni się tylko mocą i chyba tym, że ma odchylany do góry reflektor. Nie ma nawet oświetlacza wspomagającego AF. A do tego kosztuje 500 zł. Nic dziwnego, że nawet na Allegro jej niemal nie sprzedają. Za takie pieniądze to chyba rzeczywiście lepiej byłoby kupić jakiegoś Sunpaka. Ale polecam SB-600, a zwłaszcza SB-800. SB-800 to lampa której nie chce się zmienić.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie Odp: Inna lampa niż SB do D80 ?

Nie, przerobiłem Soligora, Sunpaka, szaleństwa z Metzami, SB 600, wreszcie SB 800 to jest to!
    Jakiekolwiek próby oszczędzania w tym temacie prowadzą wyłącznie do zwiększania wydatków...ale mądry po szkodach. Tu nie ma żadnego pola do eksperymentów.
    Pozdrawiam
    Waldy

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów