Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Domyślnie SB800 - wspomaganie AF

Zestaw diod wspomagających AF w SB800/600 znakomicie ułatwia ostrzenie na powierzchniach o małych różnicach kontrastu (wyświetlana jest kratka), ale jest jeden problem: powyżej pewnej ilości światła (nie wiem jaki jest próg) wspomaganie AF w ogóle się nie uaktywnia i nie znam sposobu aby wymusić jego zadziałanie...

.. czy ktoś z forumowiczów spotkał się z takim problemem i zna sposób na jego obejście ?

pozdrawiam,
    D300s, N 17-55/2.8, N 70-210/4-5.6, SB-800

Domyślnie

Na stronie 62 instrukcji jest tylko napisane, że gdy światło zastane jest za słabe to jest uruchamiany system wspomagania AF. Interesowałem się tym problemem i nie mogłem ustalić progu gdzie system uzna, że nie jest potrzebne wspomaganie wysyłane przez SB800.
    Wojtek: Trochę sprzętu jest, ale mało czasu.

autograf
    Gość

Domyślnie

Spokojnie, wszystko jest dobrze O podobnej sytuacji (dot. SB600) pisalem TU

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez autograf Zobacz posta
    Spokojnie, wszystko jest dobrze O podobnej sytuacji (dot. SB600) pisalem TU
    Autograf, zauważyłem, że pretendujesz na tym forum do roli pseudo-eksperta

Nie zamierzam studzić Twoich zapałów ani krytykować formy w jakiej próbujesz się realizować - ale czy pisząc odpowiedź na mój post zadałeś sobie choć minimalny trud, aby zrozumieć moje pytanie ?

Czy poza nabijaniem licznika postów - Twoja odpowiedź cokolwiek wnosi do tematu ?

z mojej strony proszę - ogranicz trochę swoje mędrkowanie - bo do którego postu bym nie zajrzał, znajduję Twoje wypowiedzi, często w podobnej formie jak ta powyżej...

Domyślnie

na pewno ci jest potrzebne to wspomaganie? Dla mnie ten próg jest ustawiony zdecydowanie za wysoko. Mam zawsze wyłączone wspomaganie AF, a body i tak daje radę dobrze pracować w mroku.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    na pewno ci jest potrzebne to wspomaganie? Dla mnie ten próg jest ustawiony zdecydowanie za wysoko. Mam zawsze wyłączone wspomaganie AF, a body i tak daje radę dobrze pracować w mroku.
    Mnie osobiście - nie, natomiast zwrócił się do mnie z takim problemem znajomy, który robi dość specyficzne zdjęcia (aktualnie używa systemu Minolty i lampy Sigma) - i nie wnikając w szczegóły tego co łapie w kadr - ma dokładnie taką potrzebę - sprawne i precyzyjne ostrzenie na gładkich i jednolitych kolorystycznie powierzchniach przy stosunkowo dużym natężeniu oświetlenia zewnętrznego.

MF nie wchodzi w rachubę (znów: specyfika fotek), więc moim jedynym pomysłem było owo wspomaganie w sabince, ale po testach okazało się , że w jego sytuacji ta funkcja nie działa.

Okazuje się, że w takich sytuacjach radzi sobie najnowszy wynalazek Olympusa - E3, i to jest jedna z opcji, którą kolega poważnie rozważa.

autograf
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PawelR Zobacz posta
    Nigdy w zyciu

Nie zamierzam studzić Twoich zapałów ani krytykować formy w jakiej próbujesz się realizować - ale czy pisząc odpowiedź na mój post zadałeś sobie choć minimalny trud, aby zrozumieć moje pytanie ?
    Czy poza nabijaniem licznika postów - Twoja odpowiedź cokolwiek wnosi do tematu ?
    Moim zadaniem jest osiagnac taki sam wynik (w liczniku) jak Ty masz

z mojej strony proszę - ogranicz trochę swoje mędrkowanie - bo do którego postu bym nie zajrzał, znajduję Twoje wypowiedzi, często w podobnej formie jak ta powyżej...
    Mozesz prosic

PS Na glupie pytanie, glupia odpowiedz

Domyślnie

Skoro zadajesz pytanie i oczekujesz odpowiedzi to zobacz co inni maja do powiedzenia i z tych odpowiedzi wyciagnij wniosek.
    Jeżeli zaś uważasz że nie interesujesz się odpowiedzią (a chcesz tylko potwierdzenia swych przemysleń) to po co pytasz?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek.gold Zobacz posta
    Skoro zadajesz pytanie i oczekujesz odpowiedzi to zobacz co inni maja do powiedzenia i z tych odpowiedzi wyciagnij wniosek.
    Jeżeli zaś uważasz że nie interesujesz się odpowiedzią (a chcesz tylko potwierdzenia swych przemysleń) to po co pytasz?
    Hmm, jak się okazuje - umiejętność czytania ze zrozumieniem to jednak trudna sztuka

IMHO - zadałem bardzo konkretnie sformułowane pytanie i oczekiwałem odpowiedzi od osób, które faktycznie mają coś do powiedzenia w tym temacie.

W "łopatologicznym" skrócie pytanie brzmiało kto zetknął się z opisanym problemem i zna jakiś sposób na jego obejście ?

W mojej wypowiedzi nie było żadnych przemyśleń, które chciałbym potwierdzić ani też przekazów typu "ratunku, nie działa mi lampa, co zrobić ?". Jestem od paru lat świadomym użytkownikiem systemu Nikona, miałem już kilka cyfrowych body, a dokładne przeczytanie instrukcji to pierwsza z czynności, które zawsze wykonuję po zakupie jakiegokolwiek sprzętu.

Myślę, że powyższe dostatecznie wyjaśnia dlaczego poirytowała mnie wypowiedź "mądrali" autografa i jednocześnie zaznaczam, że nie będę tracił czasu na bezsensowne polemiki nie związane bezpośrednio z poruszonym problemem.

pozdrawiam

autograf
    Gość

Domyślnie

Zestaw diod wspomagających AF w SB800/600 znakomicie ułatwia ostrzenie na powierzchniach o małych różnicach kontrastu (wyświetlana jest kratka), ale jest jeden problem: powyżej pewnej ilości światła (nie wiem jaki jest próg) wspomaganie AF w ogóle się nie uaktywnia i nie znam sposobu aby wymusić jego zadziałanie...

.. czy ktoś z forumowiczów spotkał się z takim problemem i zna sposób na jego obejście ?

pozdrawiam,
    Mysle ze kwestia nie jest w zrozumieniu czytania tylko w umiejetnosci zadawania pytan.
    Czemu uwazasz ze powyzej pewnej ilosci swatla (zastanego) PROBLEMEM jest ze wspomaganie AF nie wlacza sie?
    Dla mnie oczywiste jest, iz wspomaganie (czyli podswietlanie) ma ulatwic AFowi ustalenie punktu kontrastowego co za tym idzie ustawienie ostrosci. Innymi slowy - po co ma dowietlac jak jest jasno

Tak oto zrozumialem (a wlasciwie okazuje sie ze nie) Twoje pytanie wiec odeslalem Cie do linku w ktorym byla o tym mowa.
    Skoro uwazasz ze odeslalem Cie to oczywistej dla Ciebie odpowiedzi, to ja uwazam ze pytanie jest calkowicie NIEUZASADNIONE, to taka oczywista oczywistosc

Acha, wypraszam sobie "madrale", taki uwagi zostaw dla siebie, bo zdaje sie ze sie nie znamy!

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów