Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Domyślnie jaki HASSELBLAD?

Witam
    W jaki model Hasselblada warto zainwestować i czym się różnią od siebie poszczególne modele serii 500??
    Ostatnio edytowane przez bowie ; 29-02-2008 o 19:52

Zbanowany
    Miasto
    Pogranicze

Domyślnie

Modeli jest co najmniej kilka, osprzętu cała masa, więc żeby dostać sensowną odpowiedź, napisz, ile chcesz na to przeznaczyć i czy coś już masz np. jakiś obiektyw, bo sam korpus 500 to niestety dopiero początek wydatków...

Pozdrawiam

Talking

Cytat Zamieszczone przez Vadim Zobacz posta
    Modeli jest co najmniej kilka, osprzętu cała masa, więc żeby dostać sensowną odpowiedź, napisz, ile chcesz na to przeznaczyć i czy coś już masz np. jakiś obiektyw, bo sam korpus 500 to niestety dopiero początek wydatków...

Pozdrawiam
    Na razie nie mam nic ze średniego, przymierzam się do zakupu i chciałbym się przygotować. Wiem, że hassel, to drogi system, głównie szklarnia zeissa. Mam jednak wrażenie, że to dobry moment na kupowanie tego typu zabawek. Ludzie wchodzą w cyfrę, dolar spada, może będę miał możliwość, że ktoś mi sprzęt przywiezie zza wielkiej wody, bez cła i vat.
    Na kit z obiektywem 80mm + jakiś dodatkowy osprzet, myślę że mógłbym przeznaczyć max 5 tys., chyba, że zamiast standardu 80mm byłoby coś lepszego, to pewnie bym dał radę wysupłać więcej. Na pewno nie będę kupował dziś, ani jutro, jeśli już to zapewne w drugiej połowie roku. Jeśli chodzi o Nikona, to pozostanę przy tym co mam, bo w zupełności mi to wystarcza, chciałbym jednak wejść w kwadrat. Zakładając, że kupując na początek zestaw body + obiektyw, mam nadzieję, że co roku dam radę dokupić kolejny obiektyw: coś dłuższego i coś szerszego. Oczywiście, wszystko będzie zależało od finansów i od... żony Niemniej jednak, będę miał powód do oszczędzania
    również pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez bowie ; 01-03-2008 o 11:00
    kwadrat i prostokąt, głównie kwadrat

Zbanowany
    Miasto
    Pogranicze

Domyślnie

Tak do 5tys. to powinno spokojnie wystarczyć na 500 C/M ze standardem 80/2.8. I myślę, że od tego powinieneś zacząć, no chyba że trafisz na tanią 503CW...
    Tutaj znajdziesz z pewnością więcej info na temat Hasselblada i średniego formatu:
    http://forum.fotopolis.pl/viewforum....4d8332245c7ded
    http://www.sredniformat.pl/

A tutaj już ktoś pytał o Hasselblada...http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=41925

Pozdrawiam

Domyślnie

Tak do 5tys. to powinno spokojnie wystarczyć na 500 C/M ze standardem 80/2.8. I myślę, że od tego powinieneś zacząć, no chyba że trafisz na tanią 503CW...
    500 to chyba wiekowy model, nie lepiej szukać 501 CM?

A tutaj już ktoś pytał o Hasselblada...http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=41925
    o kurna, przegapiłem to, dzięki!
    kwadrat i prostokąt, głównie kwadrat

Domyślnie

Wystarczy spojrzeć na forum. Nic tam nie ma. W razie jakiś pytań zapraszam na forum Korexu.

Ja sobie hassela odpuszczę. Na 205FCC mnie nie będzie stać (a i jakby elektronika się zepsuła, to też ciężko), a 501CM, to taka puszka tylko a szkła drogie. Rolleie 6xxx ponoć awaryjne. Ja chyba zdecyduje się na Rolleiflexa SL66SE - duży zakres czasów, pokłon i niektóre szkła z centralną migawką. Nie jest aż taki drogi a i ceny szkieł nie zabijają.
    Albo myślę czy nie zostać przy TLR i kupić Mamiye C330s.
    Wiadomo czy to SLR czy TLR, każde ma swoje wady i zalety.

Edit:
    Vadim napisał w trakcie, gdy ja pisałem swojego posta. http://www.korex.net.pl/forum/index.php tu jest adres do forum Korexu.
    pl.rec.foto nie polecam, chyba, że archiwum.
    Zresztą, bowie zna forum Korexu, bo pisuje tam czasem.
    Ostatnio edytowane przez Maciej ; 01-03-2008 o 21:59
    "Wolność twojej pięści musi być ograniczona bliskością mojego nosa."

Domyślnie

poza ceną nie widzę zalet TLR, a widzę dyskwalifikujące (dla mnie) wady. Paralaksa przy fotach z bliska (portrety), kłopoty z optyką inna niz standard (nasadki okazały się bardzo kiepskie), kiepska dostępność pryzmatów (do niektórych modeli nie ma takiej opcji wcale)
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Ja pisałem o Mamiyi C330, która ma wymienne obiektywy i różne inne akcesoria, typu pryzmat, korekcja paralaxy itp. Nie bronię TLR, tylko piszę jak jest naprawdę. Dla mnie jak już napisałem i to i to ma wady i zalety. Dla każdego co kto lubi.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maciej Zobacz posta
    Ja pisałem o Mamiyi C330, która ma wymienne obiektywy i różne inne akcesoria, typu pryzmat, korekcja paralaxy itp.
    Zgadza się, tylko z dostępnością kiepskawo.
    And I am not frightened of dying. Any time will do, I don't mind.

Domyślnie

Na ebayu się znajdzie. Jak ktoś nie jest w gorącej wodzie kąpany.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni