Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    pepe76
    Gość

Domyślnie Panel sloneczny a ladowarka do aku, GPS i inne.

Witam
    Niestety ale sprzedawca z allegro nie udzielil mi odpowiedzi na moje pytanie wiec zwracam sie do Was. Planuje zasilac:
    - ladowarke do aku (samsung gx-10)
    - databank
    - GPS
    - ladowarke do aku AAA/AA
    z panela slonecznego PowerFilm(R) R15-300 (15.4V, 0.3A, 5W)
    http://www.solarworld.com/PowerFilmRollable.htm
    poprzez przetwornice-zapalniczke:
    http://www.allegro.pl/ite...pa_w_aucie.html
    Czy ktos z Was uywal w/w przetwornicy? Czy nie bede mial problemow z ladowaniem w/w urzadzen (po podloczeniu ich ladowarek przystosowanych do 220V do tej przetwornicy). Istnieje tez opcja dokupienia odpowiednich kabli (meska zapalniczka - odpowiednie wtyczka zasilajaca dane urzadzenie ale jest z tym troche wiecej zachodu - rozne sa napiecia/natezenia wyjsciowe pradu)
    dzieki za pomoc i pozdrawiam

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Pogadaj z ArtX, bo on uzywal czegos podobnego w trakcie swojej turbowycieczki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shaolin Zobacz posta
    I był zadowolony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shaolin Zobacz posta
    TURBOWYCIECZKI?

hehe, a co do tematu..

podany link z Allegro nie dziala, wiec ciezko mi sie ustosunkowac.. ale mz zamiast takiej przetwornicy lepiej od razu sie dostosowac do ladowania na 12V. Na allegro za 35zł kupisz ładowarke do swojego szajsunga, za niewielkie piniondzory dostaniez tez ladowarke AA/AAA na 12V. Tym w zasadzie zasilisz juz wszystko bezposrednio z baterii slonecznej. bedzie lzej i efektywniej. To ze bateria ma troszku wiecej woltow na wyjsciu nie powinno zaszkodzic (tym bardziej, ze takie parametry sa TYLKO w pelnym sloncu pod optymalnym katem.. zwykle napiecie jest duzo mniejsze, szczegolnie pod obciazeniem).
    Nie wiem duzo o panelu ktory podales.. osobiscie jednak polecalbym troche drozsza Silve Solar II. Jest bardziej przystosowana do outdooru, wodoszczelna i dosc pancerna jak na takie urzadzenie. Panel sklada sie na pol i po zlozeniu powierzchnia ogniw jest chroniona i spokojnie mozna nosic w plecaku. Do tego wygodne uchwyty, pozwalajace zamocowac na plecaku baterie rozlozona i przyssawki do szyby (zdjecie z uzytkowania w pierwszej czesci relacji z 'turbowyprawy') no i gotowe 12V gniazdo
    jak cos to pytaj
    pozdr.
    ArtX.

EDIT: tak sie ladowalem w Kazahstanie Otworzona bateria przyklejona do szyby. Podobnie mozna montowac na plecaku, sa do tego fajne szybkie zaczepy. Ladowarka do en-el3e z wtyczka 12V kupiona za 15zl na Allegro. Byla duzo mniejsza i lzejsza od nikonowskiej

Ostatnio edytowane przez ArtX ; 14-03-2008 o 15:04
    jakies tam fotki : trzymać ręce na piersiach panienek i patrzeć na chmury typu cumulus w kolorze białym...

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

0,3A; 5W - będziesz musiał uzbroić się w cierpliwość żeby tym cokolwiek naładować
    D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    0,3A; 5W - będziesz musiał uzbroić się w cierpliwość żeby tym cokolwiek naładować
    silva solar ma wg danych producenta 13.6V @ 350mAh = 4.75W. En-el3e ladowalo sie przez caly jeden sloneczny dzien do blisko 100%. Zwykle kilka godzin (4-6) na sloncu (przypieta do plecaka) dawalo 50-60% naladowania (wg wskaznika d200). Mi to wystarczalo w zupelnosci.
    jakies tam fotki : trzymać ręce na piersiach panienek i patrzeć na chmury typu cumulus w kolorze białym...

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Angry

No tak...to wszystko zależy od oczekiwań i potrzeb. Ja używam ładowarki samochodowej, więc ładuje 4 aku w 20 minut.
    Lampa + grip = 60 minut, prądu wystarcza mi na 4-5godzin. Całe szczęście, że zawsze mam coś w zapasie.
    D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd

Uprawnienia umieszczania postów