Close

Strona 3 z 27 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 262

Domyślnie

Myślę, że to nie wina szkła. To dolne zdjęcie to typowy Nikon. W D3 to samo: włosy zamiast czysty blond dostają jakiegoś czerwonawego zafarbu. Jeszcze coś znalazłem w necie: gościu kalibruje kolory w swoim D300, ale do tego potrzeba tablicy Macbetha (ca 250 zł) + skalibrowanego monitora: http://fstopstudios.blogspot.com/200...libration.html

wojteh
    Gość

Domyślnie

mam podobnie ale w zdjęciach sportowych brak normalnych kolorów - myślę że jedynie stworzenie profilu podobnego do np. s5pro było by jakimś rozwiazaniem

Domyślnie

Bardzo dobre wyniki dało utworzenie profilu d300 za pomocą ww. 24-polowej tablicy i ArcCalibratora. Takich profili trzeba utworzyć kilka, tzn. dla każdej opcji przetwarzania obrazu.
    ArcCalibrator dostępny jest na stronie: http://fors.net/chromoholics/ a 24-polową tablicę X-rite wg. mnie powinno się mieć ze względu na jej przydatność w rozmaitych okolicznościach.
    Jeżeli ktoś się zdecyduje na utworzenie takich profili niech nie będzie zdziwiony czasem ich wykonywania przez PS. Na moim, w końcu nie najgorszym komputerze CS3 wykonywał jeden profil ok 80 min. Ale warto było czekać.

Domyślnie

moja rada - zapomnij o ISO 100, rezultaty są gorsze i to znacząco od ISO 200. Natywnie to body ma ISO 200 - poczytaj co to oznacza, temat był poruszany na forum. W d3 jest tak samo.
    Wielu osobom podoba się takie ciałko jakie pokazuje Fuji S3 albo S5. Jesli tak chcesz to próbuj zrobić swój taki profil i go wgrać. Może gdzieś w sieci się coś znajdzie?
    Fajnie by było gdyby na forum ludzie linkowali takie swoje profile (np pseudoVelwia, fajnaskóra itp )
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

wojteh
    Gość

Domyślnie

na mojej stronie profile które znalazłem w sieci: jest osławiona velvia i inne :

http://www.wojteh.com/nowosci.htm

edit: poprawiłem link
    Ostatnio edytowane przez wojteh ; 28-02-2008 o 11:28

Domyślnie

http://www.wojteh.com/nowosci.htm - brak kolacji, 'i' Ci zjadlo, choc w ciekawy sposob
    Ostatnio edytowane przez maly5 ; 28-02-2008 o 00:14
    "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - S. Lem

Domyślnie Kolory , kolory.

Witam.
    Mam pytanie - czy dysponujesz "prawdziwym" wzorcem bieli lub szarości (np. stosunkowo niedroga karta Kodaka) ?
    W jakich warunkach fotografujesz ? Myślę , że w przypadku zaprezentowanego przez ciebie zdjęcia modelki (tego z D300) problemem jest niedostateczna kontrola odbić światła od otaczających powierzchni , i wynikające z tego ogólne , niekontrolowane podbarwienie obrazu . Spróbuj wykonać podobne zdjęcie (np. tej samej modelki , podobnie upozowanej) ale na czarnym (np.aksamit) lub jakimś innym , bardziej neutralnym tle . Jeżeli w pomieszczeniu świeciło jakieś inne źródło światła (mam na myśli lampy żarowe) to spróbuj zminimalizować ich wpływ , lub ujednorodnić temperaturę barwową (najłatwiej poprzez zastosowanie odpowiedniej folii konwersyjnej na lampy ) . A tak na marginesie , to fuji słynęło w bardziej komercyjnych(amatorskich) materiałach z tendencji do lekko "łososiowego-wędzonego" sposobu oddawania walorów skóry ludzkiej . "Opalenizna" ma swój urok .
    Wydaje mi się , że ewentualna "ułomność" D300 jest w tym przypadku sprawą drugorzędna . Trochę mądruję , ale przez wiele lat pracowałem w muzeum , wykonując fotografie i reprodukcję zabytków , często do celów wydawniczych, gdzie maksymalna wierność reprodukcji barw była sprawą priorytetową. Od niedawna próbuję się bawić w jakieś fotki przy użyciu D1X , i ostatnio dzięki Capturkowi NX , a szczególnie dostępnym poprzez niego 3 profilom D2X uzyskałem całkiem fajny aparat . A rozstanie było już bliskie. Życzę uporania się z problemem . Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez jabu66 ; 28-02-2008 o 02:54

Domyślnie

Ja od kiedy wgrałem D2XMODE1 praktycznie go nie przełączam. Po kupnie też przeraziła mnie czerwień która aż kuła w oczy.Pozdrawiam

Domyślnie

No autor wątku gdzieś przepadł a ciekawi mnie bardzo jak ustawia balans bieli ?
    Fotogacek
    Matryca,szkiełka i inne bibeloty
    Fotografia ślubna Poznań Zdjęcia dzieci

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wywar Zobacz posta
    Ja od kiedy wgrałem D2XMODE1 praktycznie go nie przełączam. Po kupnie też przeraziła mnie czerwień która aż kuła w oczy.Pozdrawiam
    mam dokładnie to samo, lekko go tylko zmodyfikowałem
    pozdrawiam Piotr

Strona 3 z 27 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów