Close

Strona 1 z 27 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 262

Domyślnie Problemy z D300 - kolory

Witam
    Od około 4 miesięct jestem (nie)szczęśliwym posiadaczem nikona D300. Obsługa bardzo, funkcjonalność bardzo, korpus bardzo ... ale kolory ... . Największy problem mam z odcieniami skóry. Pracuje głównie w studio i głównie z modelkami, wcześniej pracowałem na fuji S3pro i było o wiele łatwiej ...

Teraz konkrety :
    Nie potrafie sobie poradzić z zaczerwienieniami skóry i jej kiepskimi odcieniami , nawet przy czułości 100 przejścia tonalne są nie do przyjęcia ... czy to przywara Nikona czy może błąd modelu ??? skąd "buraczana" skóra jak jej się pozbywać ??

Może ktoś ma jakieś pomysły ?

Zaznaczam że to nie kwestia monitora czy optyki ...

Pozdrawiam i czekam na szybką odpowiedz

Domyślnie

Wgrywales dodatkowe profile kolorow ?

Domyślnie

nie , ... a jak to się robi i skąd je można załatwić ???

Domyślnie

Z kolorami jak jest - nie wiem, ale przejścia tonalne i rozpiętość może być w d300 "gorsza" - powód chyba wszystkim znany.

Domyślnie

Zaczerwienienia (ale że aż buraczane to dziwne) to niestety przywara Nikona. Wiele już było dyskusji na temat pomarańczowych twarzy wychodzących z Nikonów. Nie wiem czy wgranie profili kolorów D2X wiele pomoże. Najlepiej robić NEFy i poprawiać w programie, jeśli kolorystyka twarzy nie odpowiada klientowi.
    Faktycznie przy przejściu z Fuji kolory z Nikona wydają się (i są) mniej realistyczne: http://www.kenrockwell.com/fuji/s5/color.htm
    Ostatnio edytowane przez markB ; 27-02-2008 o 17:28

Domyślnie

Witam
    Generalnie w D300 ISO standardowe zaczyna się od 200.
    Po wgraniu zgodnie z instrukcją profili kolorów z D2x, ustawieniu tych profili w menu aparatu kolory skóry są naturalne, u mnie bynajmniej tak jest. Tu są linki do kolorów i aktualizacji oprogramowania D300 w naszym języku.
    http://nikoneurope-pl.custhelp.com/c...i=&p_topview=1
    http://nikoneurope-pl.custhelp.com/c...i=&p_topview=1
    Powodzenia

Domyślnie

Przy fotografi mody nie mam z tym problemów , ale przy zdjęciach typu playboy czy ckm zaczyna się kosmos ... niestety 5d bije na głowe ...

Domyślnie

A czy ewentualnie próbowałeś coś pogrzebać i poustawiać w Picture Control? Tam można dopasować kolorystykę, kontrast itp., a nawet stworzyć swój profil.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez markB Zobacz posta
    A czy ewentualnie próbowałeś coś pogrzebać i poustawiać w Picture Control? Tam można dopasować kolorystykę, kontrast itp., a nawet stworzyć swój profil.
    Tak , długie godziny ... ale jest gorzej ...
    Bardzo wyraźnie to widać gdy skóra malowana jest brązerem czy poprostu dobrze naoliwiona , albo przy bardzo skrajnym oświetleniu ciała ...

Strona 1 z 27 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów