Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: obiektyw 70-210

Domyślnie obiektyw 70-210

Witam,

kupiłem sobie niedawno F70 i dośc intensywnie się z nim zapoznaję. Zapięty jest w chwili obecnej 35-80, i brakuje mi dłuższych ogniskowych. Pomyslałem o 70-210, w wersji z pierścieniem przysłony i ostrzeniem, ale albo czegos nie wiem, albo to są róne obiektywy. Pogooglałem, poallegrowałem i znalażłem między innym taki , z tym, że cha juz 455, a widizałem ogłoszenia podobnego za 300 zł. z tym, że tamten wysuwał się dośc długo, tak jak ten . I kolejne obrazki . Pytanie laika - czy to są te same obiektywy, czy się czymś róznia? I jeżeli tak, to czym? I w jakich granicach powinna się kształtowac cena takigo obiektywu?

Aha , jest jeszcze to
    pozdrowienia
    drHardware. Moje zdjęcia zdradzają raczej dokumentalny charakter niźli artystyczny...

Domyślnie

70-210/4-5,6 był w wersji z D i bez D. Oba w wersji "pompka". Pokazane przez Ciebie to wersja bez D. Jest jeszcze wersja ze stałym światłem 4 ale nieczęto można go spotkać.
    pozdrawiam Sebastian

Domyślnie

rozumiem, że "pompka" to to, że wysuwa się i wsuwa. Czym się rózni obiektyw z D i bez niego? Wyczytałem, że Obiektyw bez D to tak jakby miał d. I czym włąsciwie róznią się ten drogi i ten tani ?
    pozdrowienia
    drHardware. Moje zdjęcia zdradzają raczej dokumentalny charakter niźli artystyczny...

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

szkła z D przekazują do aparatu info o odległości od fotografowanego obiektu
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

to juz też wiem, w tym samym dziale jast dyskusja o obiektywach i duzo się uczę. Czy róznica pomiędzy obiektywami z D i bez D polego atylko na braku tej informacjip rzekazywanej do body ? A jaka jest róznica pomiędzy wskazanymi przez mnie obiektywani na Allegro?
    pozdrowienia

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

obiektywy z D umożliwają byłyskanie z funkcją 3Dmatrix, więc jeśli będziesz szkła używał z lampą błyskową (skierowaną na wprost) to ta informacja jest niezbędna, ale jeśli nie chcesz używać tego zaawansowanego systemu błysku, to D nie jest niezbędne
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Jeśli chodzi o ten konkretny 70-210, to Ken Rockwell pisze, że wersja bez D ma wolniejszy AF. Mam tylko wersję z D, więc nie mogę tego zweryfikować

Domyślnie

to zapytam inaczej - czy warto to kupić? do F70? (Pytanie laika)
    pozdrowienia

Zbanowany
    Miasto
    Pogranicze

Domyślnie

Trudno powiedzieć, bo ta aukcja wciąż trwa i nie wiadomo jaka będzie ostateczna cena tego obiektywu. Używałem kiedyś takiego szkła bez D z F90. Mogę polecić, pod warunkiem, że jego stan będzie zgodny z opisem i cena nie przekroczy 400 pln.

Uprawnienia umieszczania postów