Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Reporterka

Domyślnie Reporterka

Pytanko do szanownych userów

czy macie jakieś linki do artykułów na temat fotografii reporterskiej (jak, co, dlaczego itp)?
    interesuje mnie również to jakich najlepiej obiektywów używać do reporterki.

chciałbym wejść troszeczkę w temat i trochę o tym poczytać. jeśli polecacie jakieś książki w formie tradycyjnej na ten temat to również byłbym wdzięczny za info.

pozdr

Domyślnie

Moze to moja cyniczna natura daje znac o sobie - raczej nie doczekasz sie odpowiedzi w tym temacie. Reporterka jest tu traktowana dosc marginalnie. (no moze teraz przez przekore ktos sie odezwie )

Domyślnie

więcej wiary w ludzi

Oszczędny w słowach Awatar Keyser Soze
    Miasto
    Oborniki Wlkp./Albion - Morecambe

Domyślnie

...artykuly artykulami, ale mysle ze najwiecej mozna nauczyc sie u
    "zrodla"

ta agencja chyba rekomendacji nie wymaga?...
    pozdrawiam, pshemo

Minolta XD7 / D70

"How do you shoot the Devil in the back? What if you miss?"

Domyślnie

Co do artykulow to bardziej polecam wywiady z dobrymi fotografami, niz jakies poradniki. Sporo ciekawych wywiadow jest na stronach fototapety. Warto tez poogladac dokonania uznanych fotoreporterow z agencji magnum, VII, Reuters... Duzo wiecej mozna sie nauczyc ogladajac dobre zdjecia, niz tylko czytajac o nich

Jesli chodzi o obiektywy, to im szerszy tym lepszy! Im jestes blizej fotografowanej sytuacji tym lepiej. Kiedys takim najczesciej uzywanym obiektywem w malym obrazku byl 50mm, potem 35mm, teraz 28/24mm. Oczywiscie nie jest tak, ze uzywa sie tylko jednego obiektywu caly czas. Wszystko zalezy od sytuacji. Znam wielu fotoreporterow, ktorzy uzywaja glownie trzydziestkipiatki. Oczywiscie wygodniej jest uzywac zoom'a (tu najpopularniejszy to 16-35mm). Jest to rozwiazanie bardziej uniwersalne, jednak nie daje tego samego co np. 35/1.4

colar
    Gość

Domyślnie

Jezeli dopiero teraz zabieraz sie za reportaz to wierz mi (przynajmniej w moim przypadku) po robieniu zdjec krajobrazow rodzinki itd. prawdziwa kwintesencja fotografi wlasnie otwiera przed Toba drzwi . Ciezko znalezc cos ciekawego do poczytania na polskich stronach internetowych moze www.fotografiaprasowa.pl bo w Polsce ten temat jest daleko w tyle za Swiatem. Zdecydowanie polecam ogladanie duzo zdjec utytuowanych czyli www.worldpressphoto.nl i np www.panos.uk. Co do sprzetu warto miec jakis szeroko kontny obiektyw i jasny jesli lubisz natoralne swiatło (ja wlasnie czekam na 28/1.8 ).

Pozdrawiam i życze powodzenia

Domyślnie

wielkie dzięki za linki, jeśli kogoś interesuje temat znalazłem coś takiego http://www.dziennikarze-wedrowni.org/

Domyślnie

no bo napewno nie "fotografia.prasowa.pl" martwa od ponad roku....

Domyślnie Re: Reporterka

Cytat Zamieszczone przez el.dzi
    Pytanko do szanownych userów

czy macie jakieś linki do artykułów na temat fotografii reporterskiej (jak, co, dlaczego itp)?
    interesuje mnie również to jakich najlepiej obiektywów używać do reporterki.

chciałbym wejść troszeczkę w temat i trochę o tym poczytać. jeśli polecacie jakieś książki w formie tradycyjnej na ten temat to również byłbym wdzięczny za info.

pozdr

obiektywy najlepiej albo kitowy 18-70 albo jeśli będziesz miał czas zmieniać szkła to 17-35 + 28-70 (28-75), bardzo dobra jest też sigma 18-50 f2.8

gdy się nie da blisko podejść to potrzebny jest 70-200 lub 70-300
    po Czerwonej stronie mocy

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów