Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Domyślnie

1. fajna, tylko te 2 włosy przez środek bym wywalił
    2. bardzo fajne, coś przepalonego przy włosach [włosy?] w PG rogu bym wyburnował
    3. jakoś mi nie podchodzi...
    4. bardzo fajne, tylko ostrość zwiała z oczu na korale, możnaby podostrzyć oczy, a troche rozmyć korale i bluzkę
    5. fajne

Ogólnie to podoba mi się klimat, światło, cienie, kadry... i modelka
    D70s | 18-70 | 50 | 70-300 VR | SB-800 | Hoya DMC CPL | Lowepro Off Road
    ..:: http://www.lesniak.ocom.pl/ ::..

Domyślnie

Wszystkie bardzo ladne ale 4 naj. Podoba mi sie optymizm tego zdiecia nie wspomne o modelce
    nikon D200 d70s l N28-70 f2.8 l N 70-200 f2.8 VR l N24-120VR l 20mm f2.8l N50 f1.4 l N60 f2.8 l N85 f1.8 sb800

Domyślnie

Jak dla mnie to super,super, super, świetne
    Fotografowanie jest równoznaczne z przywłaszczaniem sobie zdejmowanego przedmiotu. Oznacza to wchodzenie w pewien stosunek, który kojarzy się nam z poznaniem, czyli zawładnięciem. Susan Sontag
    A7 II Zeiss Batis 25/2 85/1,8 500px FB

Domyślnie

Widzę, że różne opinie, znaczy wszystkie fotki dobre.

Ja powiem tak.

Jedynka jest świetna. Potem długo, długo, długo nic. Jak dla mnie reszte mogłeś sobie darować. Serio - tylko jedynka.

Wreszcie zobaczyłem, co ta modelka potrafi. Jedna jedyna fota, a na forum przecież dużo Jej już jest. To o ten wyraz twarzy chodzi! Tak, a nie inaczej Ją widzę i jeśli miałbym coś doradzać, to właśnie w podobnie dziki sposób, starałbym się Ją portretować. Technika, oświetlenie, cień, rozmycie - dla mnie gra, możliwe, że ostrzejsze popsułoby efekt.

No dobrze, dwójeczka mimo, że odstaje, to nadal oddaje to co lubię - jakiś charakter. Ostry charakter nadany przez ostrzejsze światło i głębsze cienie. Zarówno na tej fotce jak i na jedynce bardzo ładnie gra spojrzenie spod brwi, razem z linią brwi (i nosa). Szkoda trochę gorszego kadru (za dużo od dołu) oraz światła, które powinno być mocne, ale .... trochę inaczej - nie umiem tego określić - może bardziej jednorodne? Może tak samo jasne, ale minimalnie bardziej rozproszone?

Dwa dobre zdjęcia, z mocno zarysowanym charakterem. Jedynka do najlepszych prac.

Jeśli idzie o technikę wykonania, to widze to tak jak Sailor, ale to (jak dla mnie) tylko technika.

Domyślnie

Ufff, az sie zarumienilem mOSAd nie cukruj tyle

A na powaznie - osobiscie rowniez uwazam, ze jedynka odstaje od reszty... ale zanim wystawilem tutaj zdjecia, kilka osob je widzialo... i zdania jak zwykle byly podzielone (zreszta mozesz to samo zauwazyc powyzej ) dlatego tez postanowilem wystawic ich wiecej

Powaznie gdzies widziales juz zdjecia modelki na naszym forum (oprocz tych wystawianych przez Kamasha)? to niedobra dziewucha... nic sie nie pochwalila
    regulamin

sailor
    Gość

Domyślnie

nie daj boze, aby gdzies cien sie pojawil Wink a gdzie sie podzial artyzm Razz
    cienie sa bardoz pozadane jesli sa zaplanowane i celowe .. jesli jest to bald w sztuce to ciezko to nazywac artyzmem

Jeśli idzie o technikę wykonania, to widze to tak jak Sailor, ale to (jak dla mnie) tylko technika
    tylko albo az .. dla mnei nawet najlepsze zdjecie ktore jest kiepskie technicnie nie bedzie zdjeciem wartym zaintresowania.. dlaczego?? bo poza pokazaniem na ekranie absolutnie do niczego wiecej si enei nadaje .. tak wiec pytanie czy tylko czy az technika .. poz atechnika oczywisice pozostaje uchwycenie na zdjeciu tej ulotnej chwili ktora sprawia ze zdjecie niby zwyczajne wyroznia sie wsrod tysiecy innych

Domyślnie

No dobra... zeszliszmy na technike... co mamy dokladnie na mysli, czy chodzi tutaj o przyjete zasady robienia zdjec (w tym przypadku portretow)? Nie wiem... regula trojpodzialu, czyli uklad niecentralny...? Jesli oceniac wg tego kryterum - zdjecia 1-4 powinny byc do bani poniewaz specjalnie zastosowalem kadrowanie centralne... Uzycie 2 zrodel swiatla przed obiektem fotografowanym (na forum wiekszosc robi takie zdjecia) - wiec wszystkie do kosza, gdyz mialem tylko 1 lampe z przodu... Nie wiem dokladnie co macie na mysli mowiac technika... Prosze o rozwiniecie tematu.
    regulamin

sailor
    Gość

Domyślnie

no widzisz .. chyba nie zrozumiales co pisze .. mozesz miec 8 najbardziej wypasionych lamp bowensa a i tak zdjecia moga byc do kitu .. nie mialem na mysli standardow tylko czystko techniczne sprawy jesli chodzi o oswietlenie. kompozycji sie nie czepiam .. sam lubie centralne kadry i gadanie o tym czy kadr jest dobry czy zly w wiekszosci przypadkow prypomina dyskusje o wyzszosci bieszczad nad tatrami.
    mowiac technika mialem na mysli umiejetne wykorzystanie sprzetu ktory sie posiada i siwadomosci z popelnionych bledow technicznych. to ze na wiekszosci zdjec modelka ma olbrzymie czarne dziury przy nosie nie jest wyrazem artyzmu, czy tez swiadomym stosowaniem duzego kontrastu tylko brakiem rozswietlenia cieni za pomoca np jakiejkolwiek blendy. nie kaze sie trzyamc kanonow .. sam sie ich czesto nei trzymam. ale robie to swiadomie .. przynajmniej sie staram
    na tym forum wieksza uwage zwraca sie na wartosc techniczna niz na artystyczna zdjecia.. ja staram sie odwrotnie choc z komentarzy to roznie wychodzi ale komentuje glownie zdjecia ktore w jaksi sposob zwrocily moja uwage, choc nei zawsze

niestety z fotografia porobilo sie na zasadzie "szybko szybciej blyskawicznie" .. i malo kto poznaje od podstaw zasady by potem swiadomie je lamac. warsztat sie dopracowuje latami, podejrzewam ze w epoce cyfry znacznie szybciej ale trzeba nad nim wciaz pracowac .. albo nad umiejetnoscia szopowania .. choc nadal bede twierdzil ze wielu rzczy w PS sie nei da zrobic lub ich zrobienie jest na tyle szkomplikowane ze si enie oplaca
    nie sa to w zadnym razie zarzuty do twoich zdjec .. podobaja mi sie jak jzu napisalem .. modelke masz swietna .. nic tylko aparat do reki i pracowac dalej najwazniejsze jest by zdjecia cokolwiek mowily . bo nawet najlepsze technicznie bez pomyslu i "duszy" bedize tylko zdjeciem rzemieslniczym. na twoich fotach emocje widac .. a warsztat zawsze mozna dopracowac ..

wiec wszystkie do kosza, gdyz mialem tylko 1 lampe z przodu
    1 lampa mozna osiagnac bardzo wiele .. dwiema jeszcze wiecej .. .. polecam zaprzyjeaznienei sie z blendami .. mozna z nimi zrobic cuda
    ps. chyba napisalem troche nieskladnie ale mam nadzieje ze mnie zrozumiales

Domyślnie

Sailor - wielkie thx za wieksze rozwiniecie tematu... i jak napisalem wczesniej "Nie wiem dokladnie co macie na mysli mowiac technika..." - zatem moj post nie byl z cyklu "postow czepialskich", ale czysto informacyjnych... Jako, ze na powaznie foto zajmuje sie przez bardzo krotki odres mojego zycia... bardzo lubie przyjmowac krytyke, ktora spowoduje polepszenie moich umiejetnosci w tym kierunku... w tej chwili juz wiem, ze twoje slowa "na wszystkicch przeszkadzaja mi bardzo glebokie cienie", chodzilo o cienie przy nosie - teraz juz widze, ze rzeczywiscie przykladowo na 2, 3 i 5 sa to straszne kropki pod nosem. Niestety czesto w wielu postach mozna uslyszec tylko szczatkowe info nt. bledow... ktore czesto niewiele mowi autorowi.

Dzieki za cieple slowa

BTW ja rowniez nie lubie PSa, ale to chyba dlatego, ze do niedawna operowalem tylko klisza i odbitkami... chociaz po ostatnich Kamashowych lekcjach szopa, chyba sie do niego przekonam, gdyz czesto sporo bledow mozna w nim poprawic. Oby to nie pogorszylo samego podejscia do fotografii
    regulamin

Domyślnie

Jak dla mnie to 1 i 4 najlepsze.
    "Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy."
    -Albert Einstein-

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów