Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Domyślnie D80 tryb zielony ;)

Witam
    Z racji tego ze nigdy nie lubilem automatów to tryb zielony w moim aparacie się tylko kurzył. Lecz nadeszła chwila gdy aparat w ręce miał wziąć ktoś inny nie bardzo wiedzący o co w nim chodzi. Ufając więc w 1005 sensor i 11-to polowy af i wogóle w tryb automatyczny jako teoretycznie lepszy od jakiegokolwiek compactu. Przełączyłem pokrętło na ten zielony tryb i wręczyłem aparat mówiąc - zdjęcie zrobi sie samo.

morał z tej historii taki ze na 63 zdjęcia w pomieszczeniu dobrze doświetlone z dobrym miejscem ostrości jest ... 1. reszta nie ostra, nie doświetlona, poruszona i wogóle była by lipa gdyby nie nef.
    pozdrawiam
    D750 D700 D7000 + s10-20 + S20F1.8 N50F1.8 + N24-70 + N70-200 + uv SDEx:SD,CF + SB-800+SB900 PixelK + hexacoopter | Minolta D700si+28-200+5400xi| 300F4 + 120F2.8 + 80F2.8 + 50F4 + 30cm http://www.rafalbociek.rwbb.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tofifik Zobacz posta
    Ufając więc w 1005 sensor i 11-to polowy af i wogóle w tryb automatyczny jako teoretycznie lepszy od jakiegokolwiek compactu.
    Ja rowniez caly czas sie zastanawiam po jakiego grzybka jest ten "zielony", skoro w praktyce nie nadaje sie do niczego.
    Zawsze mam ten problem, bo dajac mojej drugiej polowie moj sprzet za kazdym razem sie pytam co chce fotografowac, aby odpowiednio ustawic aparat bo wiem, ze jak dam na "zielony" to bedzie kiszka.

Domyślnie

... i morał z tego taki: zdjęć nie robi aparat, robi je istota do niego podpięta
    Jak nie ma ktoś odrobiny talentu i "pomyślunku" do dobrych kadrów to nawet najlepszym automatem ich nie zrobi...

Domyślnie

no wlasnie ja chętnie pozbyłbym sie zielonego w zamian za predefiniowalny tryb (moze jakis upgrade firmware'u by załatwił sprawe by miec jedno pole memory)

podobnie jest z P i szkoda ze w nikosiu nie ma predefinicji P tzn jest ale tylko dla przysłony a nie ma dla czasu (a minoltka miala w dwie strony ) ale i tak najlepszy jest manual z manualnym obiektywem czyli olewać wszstkie sensory :P
    D750 D700 D7000 + s10-20 + S20F1.8 N50F1.8 + N24-70 + N70-200 + uv SDEx:SD,CF + SB-800+SB900 PixelK + hexacoopter | Minolta D700si+28-200+5400xi| 300F4 + 120F2.8 + 80F2.8 + 50F4 + 30cm http://www.rafalbociek.rwbb.pl

Domyślnie

bo zielony jest dla totalnie zielonych, którzy i tak nic lepszego nie zrobią na innych trybach..
    tylko po co to w lustrzance to też nie wiem
    mnie przeszkadzają (tzn nie są potrzebne) także też tryby tematyczne w D80, choć to nie znaczy że nie ma takich którym się przydadzą..
    Zapewne więc są też tacy co robią całe życie tylko na zielonym i są szczęśliwi...
    A przecież nawet na głupim kompakcie lepsze efekty są na P i A jeśli się wie do czego służą, niż na auto.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Campo Zobacz posta
    Ja rowniez caly czas sie zastanawiam po jakiego grzybka jest ten "zielony", skoro w praktyce nie nadaje sie do niczego.
    bo to pewnie jeden z tych tzw. "ficzerów" służących do wyciągania kasy z kieszeni klientów... można zwiększyć cenę puszki o kilka talarów, a może nawet dzięki niemu sprzeda się kilka puszek więcej...
    http://pawelwr7.flog.pl/
    D40; N:18-55VR i bez VR, 55-200VR, 50/1,8E; S50-150; SB-400

Domyślnie

A ja sie calkowicie z Wami nie zgadzam
    Posiadam D50 i wlasnie przestawilem na program Auto i.....
    -aparat dobrze dobiera ostrosc 5cioma czujnikami przewaznie zawsze skupia sie na glownym obiekcie
    - otwiera sie samoistnie lampa blysk. jesli tylko jest ciemniej lub zwiekszy sie kontrast sceny
    - b. dobrze pracuje isoauto gdzie przy slabo oswietlonych scenach wyrowna swiatlo pod swiatlo blyskowe
    W sumie nie powiedzial bym ze jest az tak tragicznie a jak dla mnie w pelni urzywalne, dlaczego mowicie ze jest az tak zle?

Domyślnie

po pierwsze takie tryby auto to wielka zagadka, prawie nigdy nie bedziesz wiedzial co zrobi jakie GO ustawi jakie iso i czas zada. co skutkuje nie ostrymi poruszonymi zaszumianymi zdjeciami. inaczej mówiąc zdjęciami do kibla.
    co do trybow tematycznych to nawet zapomnialem ze takie sa
    ale fakt ze zamiast tego typu bzdur jak tematyczne i zielony no i tryb edycji zdjecia w puszce mozna by sie obyc a d80 zamiast tego moglby miec pomiar z manualami i jak pro lustrzanki 3 pola pamieci ustawień.

Z drugiej ciekawy jestem czy jeszcze komuś oprocz sprocket działa dobrze tryb zielony.

puchbeary
    Gość

Domyślnie

W D50 mnie działa fantastycznie. Czasem jak moja lepsza połowa robi zdjęcia na tym trybie to są lepsze niż moje z M (na szczęście tylko czasem). W D80 nawet nie próbowałem jeszcze używać.

Domyślnie

Nigdy się nad tym nie zastanawiałem, ani trybu zielonego nie używałem, niemniej dane mi było przekonać się jak działa. Dałem bratu aparat na jeden dzień, bo potrzebował jakieś fotki do firmowej/branżowej gazetki. Zrobił trochę pejzaży (budynek firmy i drzewa), portretów (klienci firmy, którzy wygrali konkurs) i kadrów ogólnych (nie wiadomo co). O dziwo wszystkie zdjęcia jakoś wyglądają. Nie jest to jakaś rewelacja, ale są dość ostre i w miarę poprawnie naświetlone. Wniosek: programu "zielonego" w D50 da się używać i działa nad wyraz poprawnie. Być może jest to zasługa samego aparatu, który produkuje bardzo ładne JPGi, oraz SB-800, której światło było odbijane od sufitu, no ale w takiej konfiguracji działa!
    Pozdrawiam
    Janusz

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów