Szukaj
dla mnie przynajmniej baaaardzo baaardzo cenna wskazówka jak ukierunkowywać zakupy mając na względzie swój skromny budżet![]()
d7000 + N17-55/2.8 + N70-300VR + N35/2 + SB900 + frotka
Dostalem dzis kilka zapytan w zwiazku z ustawieniami korpusow i lamp. Ponizej dwie opcje na prosbe uzytkownikow. Napisze to czego jestem pewien i co osobiscie przetestowalem.
1
D80 ustawiasz w tryb wyzwalania i ustawiasz np manulanie wbudowanego blyskograta np na 1/128 (powinno ci migac "cus" na gornym wyswietlaczu).
Pozniej w menu korpusu ustawiasz kanal i grupe dla lampy zemnetrznej oraz tryb TTL lub manual.
Na SB-600 ustawiasz np kanal 1 grupa A (ten sam co w body)
Inne: Mozesz dolozyc nieskona ilosc lamp SB-600. Natomiast maksymalnie mozesz ustawic dwie grupy - w grupie regulujesz moc blysko.
Np jak masz cztery lampki, to np dwie ustawiasz w grupie A (np 1/64), pozostale dwie w grupie B (np 1/32) ale kanal musi byc ten sam.
2.
D70s ustawiasz blyskograta w tryb comander.
SB-600 ustawiasz w kanal 3, grupe A (tylko!)
ALOHA
Zerknijcie na to - to też handmade...
Ja sobie cos takiego zrobiłem - godzinka roboty a efekt elegancki...
Pozdrawiam
www.photomellow.blogspot.com
cos sie nie wyswietla foto...
oto link do foty
http://www.flickr.com/photos/charlis...35939/sizes/o/
Pozdrawiam
www.photomellow.blogspot.com
AUTOFGRAF:
Zacznę jeszcze raz... trzy lampy SB 600 i 2x Delicacy 180.. ustawiam wbudowaną na na najmniejszą moc co by jej nie było widać na focie ... ustawiam w body kanał np 3 i w grupie A np M 1/1 (może być TTL - ten sam efekt)... lampa ma ten sam kanał i tą samą grupę... obie Delicacy mają włączoną fotocelę... i teraz uwaga... wyzwalając zdalnie sb 600 tak jakby emitowała przedbłysk ktory wyzwala mi lampy nie w tym momencie w którym chcę... ale gdy nałożę sabinę na sanki i używam jej normalnie (manual) wyzwalam lampy studyjne kiedy chcę i jak chcę... co zrobić żeby zdalnie wyzwalana sabina uruchamiała mi inne lampy w odpowiednim momencie?? ktoś wie o co mi chodzi ??![]()
D700 z kitem 24-70 | Nikon 70-200 | Nikkor 35 f2 | Nikkor 85 f1.8 | SB600 | SB900
juz pisze o co lotto
problem leży w sb600, bo one współpracują bezprzewodowo tylko w CLS - czyli przed odpaleniem lampa wbudowana w trybie commander emituje przedbłyski pomiarowe TTL i komunikacyjne CLS dla lamp SB600 (przy pierwszym przedbłysku wyzwala ci się studyjna Delicacy i dlatego się nie synchronizują). Aby wszystkie odpalić jednocześnie to w twoim przypadku nie ma takiej możliwości (noo prawie ale o tym później) , bo sb600 nie ma trybu SU4 - czyli zwykłej fotoceli - ma czujnik CLS reagujący tylko na sygnał CLS. Tryb Su4 ma dopiero sb800 i wtedy by ci wszystkie odpalały jednocześnie. Nawet jak w menu commander ustawiasz jakaś grupę na M i jakąś tam kompensację błysku to nie jest pełen manual, bo wbudowana i tak emituje przedbłyski pomiarowe i komunikacyjne CLS (nadal pracuje w trybie commander - to jest zwykła kompensacja mocy błysku).
Tego problemu byś nie miał przy sb800 - lampa wbudowana w tryb M, sb800 w SU4 ustawiasz ręcznie moce lamp i wszystkie się ładnie pięknie synchronizują. W sb600 jest ten brak tego trybu su4 do obejścia
Kup sobie do każdej sb600 po zwykłej fotoceli - sb600 ustawiasz w tryb M, lampę wbudowaną też w M (nie commander!) ustawiasz sobie moce lamp i jazda - teraz bedą odpalać wszystkie lampy równo.
|D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
Pozdrawiam Tomek Kić
Skontaktuj się z nami