Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Domyślnie pierwszy raz ;-)

mam pytanie bo to moj pierwszy raz w kosciele i nie wiem jak sie do tego zabrac, co prawda to nie slub tylko komunia chrzesniaka ale zawsze kosciol.
    niestety nie mam nic z dobrym swiatlem i chcialem uzyc 18-70
    no chyba ze do tego czasu kupie 50mm, ale nie o to mi chodzi.
    sprawa jest nastepujaca czy stofen zdaje egzamin w kosciele gdzie nie da rady odbic nigdzie swialtla ( sufit )
    czy lepiej pomyslec nad czyms takim.
    I jeszcze zapytam czy mozna uzywac stofena na wprost, bo czytalem ze w takiej pozycji nie dziala on wcale.

D70s, kilka słoików i chęci do nauki

Domyślnie

Tym razem odpowiem rzeczowo
    Do Sb-600 uzywam wizytówki własnej i palnika pod kątem ok 60 stopni. Dodatkowo wizytówke lekko zaginam w przód co daje większe odbicie światła a efekt jest dobry również przy 50 1,8 bo doświetla ładnie pierwszy plan pozwalajac również na zachowanie ładnej głębi

Domyślnie

czyli 50mm powinno dac rade z sb 600 i wizytowka?
    a masz jakies doswiadczenia ze stofenem?

Domyślnie

chodzi mi raczej o taki

Domyślnie

No mydelniczke mam ale moim zdaniem sporo światła idzie w gwizdek bo stofen rozprasza a nie odbija więc wole wizytówkę w dużych pomieszczeniach

Domyślnie

Jeszcze taki patent bardzo dobrze sie spisuje. Jesli nie masz za soba sciany, mozna na tylnej czesci nakleic fragment bialej kartki, aby swiatlo nie uciakalo do tylu.
    https://www.photoproshop.com/product...7df14aeaeb1b8b

Rozmowny
    Miasto
    Poznań // Gorzów Wlkp.

Domyślnie

ja pierwszy ślub popełniłem przy użyciu Sigmy EF 500 SUPER czy jakoś tak i ultra profi dyfuzor za 2,50 marki Danone, model Danio. Później doszedł też kawałek sztywnego białego papieru [tak jak z wizytówka]. Spisało się bdb. Teraz mam SB800 i brak mi takich problemów :P dyfuzor w komplecie, papierek do odbijania wmontowany w lampe - luxXxu$ :>

Domyślnie

a co myslicie o akcesoriach Lumiquest? Wydaja sie byc calkiem fajnym rozwiazaniem przy braku mozliwosci odbijania blysku. Ja nie mialem okazji z nich korzystac, ale moze ktos uzywal i sie wypowie?
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swider Zobacz posta
    a co myslicie o akcesoriach Lumiquest? Wydaja sie byc calkiem fajnym rozwiazaniem przy braku mozliwosci odbijania blysku. Ja nie mialem okazji z nich korzystac, ale moze ktos uzywal i sie wypowie?
    Lumiquest promax ultra soft

Gary Fong WhaleTail Flash

Lumiquest - jak jest ciemno, a drugi plan jest blisko pierwszego, to przy kadrach pionowych, daje cienie duże po bokach.
    WhaleTail - też ma ten problem, ale zdecydowanie mniejszy. Dużo pary za to idzie w gwizdek, a jak nie ma od czego odbić, to nie jest taki miękki jak Lumiquest.

Wniosek. Jeżeli jest jakieś światło zastane i jest od czego odbić, to i bez tych wszystkich wynalazków można się obejść i będzie piknie. Jak jest cimnica i jeszcze nie ma od czego odbić, to te wszystkie cuda na kiju na niewiele się zdają, bo i tak trza grzać ile wleźie.
    Ostatnio edytowane przez szymony ; 24-02-2008 o 01:09
    pozdrawiam Krzysiaczek

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów