Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Problem z D70

Domyślnie Problem z D70

Witam.
    Mam na imię Marcin i jestem z Bytomia.
    Piszę tutaj pierwszy raz a to z powodu mojego nowego nabytku jakim jest D70.
    Przeznam szczerze, że jestem mocno rozczarowany efektami jakie narazie osiągam. Fakt, pogoda nie jest najlepsza i to też daje się we znaki na fotografiach ale chodzi o zupełnie coś innego.
    Prosiłbym Was o ocenę jakości tych fotografii, zmniejszyłem je do 800x600 i nie wiem czy to też nie za dużo.
    Generalnie chodzi mi o kolorystykę, pierwsze dni wiadomo poświęciłem na testy i "kopanie " w menu (to chyba normalne).
    Pomyślałem więc, że cos w tych ustawieniach poprzestawiałem, więc wróciłem do ustawień fabrycznych ale efekt wcale nie jest lepszy. Niepokoją mnie następujące rzeczy:
    1.Zdjęcie z samochodem Renault clio, na fotografi analogowej (slajd) kolory są zupełnie inne a bok samochodu jest widoczny w przeciwieństwie do tego z cyfry (czerń)
    http://galeriafotografii.republika.pl/nikon/1.jpg
    2. zdjęcie kosza na śmieci, chodzi tu o widoczne "kostki" na jego rogu ( na zdjęciu oryginalnej wielkości jest to samo.
    http://galeriafotografii.republika.pl/nikon/3.jpg
    3. zdjęcie renault scenika a konkretnie kolory zderzaka moim zdaiem coś tu jest nie tak.
    http://galeriafotografii.republika.pl/nikon/4.jpg
    Ogólnie mam wrażenie jakby wszystkie zdjęcia były za lekko mgłą.
    Proszę o pomoc w sprawie, gdyż narazie jestem podłamany tymbardziej, że do tej pory forografowałem wyłącznie na slajdach.

Marcin
    Pozdrawiam Marcin
    Galeria

Domyślnie

Witaj Marcinie

Poczytaj sobie troche archiwum, jest sporo informacji o Twoich problemach.
    Zdjęcia podciągnij w NC albo PS albo Gimpie

Kiedyś to co było wykonywane w labie teraz wykonujesz na komputerze - to jest teraz Twoja ciemnia
    pozdrawiam Sebastian

Anonymous
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tr0n
    Witaj Marcinie

Kiedyś to co było wykonywane w labie teraz wykonujesz na komputerze - to jest teraz Twoja ciemnia
    Przyznam się, że skończyłem czytac archiwum o 2:30 w nocy i mam młyn w głowie. Nie potrafię sobie z tym problemem poradzić.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Anonymous
    Cytat Zamieszczone przez Tr0n
    Witaj Marcinie

Przyznam się, że skończyłem czytac archiwum o 2:30 w nocy i mam młyn w głowie. Nie potrafię sobie z tym problemem poradzić.
    Ktoś może zaraz pokaże Ci jak podciagnąc zdjęcie, ja w tech chwili nie mam mozliwości technicznej
    pozdrawiam Sebastian

Domyślnie

Nie za bardzo rozumiem w czym problem . . ??

Są niby za ciemne ? za mało szczegółów ? ?

Napisz jaśniej o co Ci chodzi

I przeczytaj sobie
    Kod:
    Link został usunięty ze względu na jego niekompatybilość z nową wersją forum.
    wątek

Anonymous
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez antonjo
    przeczytaj sobie
    Kod:
    Link został usunięty ze względu na jego niekompatybilość z nową wersją forum.
    wątek
    Hmmm.. to narzędzie widzę, że będzie niezbędne, zaczynam wszystko rozumieć. Popróbowałem focic z różnymi opcjami balansu bieli i już jest lepiej
    Mam tylko pytanko, gdzie taki programik można nabyć bądź sciągnąć??

Domyślnie

To wyżej to ja napisałem, tylko nie wiem dlaczego jak sie nie zaloguję to ma mnie jako gość?
    Pozdrawiam Marcin
    Galeria

Domyślnie

Następnym razem przy logowaniu zaznacz opcję "Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie" czy jakoś tak. NC jest programem komercyjnym. Można chyba ściągnąć jakieś demo, ale niewielki z niego pożytek. Pytaj w większych sklepach fotograficznych. Ja niedawno kupiłem NC za niecałe 500 zł.

Domyślnie

NC mozna uzywac przez 30 dni jako trial i jest w pelni funkcjonalne. Pozatym jest plugin CameraRaw do PS'a ktory daja podobna funkcjonalnosc. Ogolnie zdjecia z syfrowek wymagaja obrobki, zeby wygladaly porownywalnie do efektow z filmu.
    Regards,
    Radomir

---
    D70 | Sigma 18-50/2.8 EX | Nikkor 50/1.8D | Sigma 70-300 APO II | SB-800 | Transcend 1GB x(ilestam)

Domyślnie

Odnosnie punktu pierwszego.
    Zdjecie jest dosc mocno skompresowane wiec duzo nie mozna bylo zrobic.
    Wprowadzilem minimalna korekcje w ps cs: wyciagnalem troche elementow z cieni, miedzy innymi bok clio ktory byl ciemny i kawalek corsy.
    Mam nadzieje ze nie masz nic przeciwko obrobce twojego zdjecia
    D80 | N 18-70 | T 17-50 2.8 | N 80-200 2.8 | N 24 2.8 | N 50 1.8D | SB800 | oraz inne klamoty |
    Zapraszam tekus.net | ŁÓDZKA GRUPA FOTOGRAFICZNA KORAB

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów