Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Prom "Baltivia"

Domyślnie Prom "Baltivia"

dla tych którzy lubią tematykę morską -chcę wam pokazać wpłynięcie do portu Gdańskiego oraz manewr zawracania i cumowania do nabrzeża

1 na linii Gdańsk - Nynäshamn pływa jeden z promów Polskiej Żeglugi Bałtyckiej "Baltivia" ---właśnie wpływa

2 wpłynął do kanału portowego (zbudowany w Szwecji w 1981 roku)

3 rozpoczął manewr nawrotu (zakupiony przez PŻB od francuzów wpłynął do portu 26 11 2006 r.)

4 w trakcie manewru (jednostka mierzy 147 m długosci i 1400 m linii ładunkowej.)

5 ładnie zawraca bez pomocy holowników (Na pokładach ładunkowych zdoła pomiescić jednorazowo około 80 samochodów ciężarowych o długosci 17 m)

6 Dla pasażerów przeznaczonych jest 250 miejsc, w tym 148 w kabinach

7 dokonał nawrotu

8 teraz tyłem płynie do terminalu

9 już niedaleko

10 wystarczy już tylko rzucić cumy

miłego ogłądania

ps.Bonzo mam nadzieję że będziesz zadowolony

Domyślnie

Zawracanie wieloryba. W sumie fajne, ale ... na 1 kadr mi nie pasuje, to nadbrzeże z lewej bym poświęcił i ciachnął, ujecia 2 i 3, o jedno z nich jest za dużo, 4 chyba było by ciekawiej, gdyby nie było centralnie.
    D90 + N35/2 + N50/1.8 + N18-200 VR + T12-24; SB-800, SU-800; NX100 + 20-50 + 20/2.8; cokin
    moja galeria: http://fotogalerie.pl/galeria/galeria_piotrw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotr w Zobacz posta
    Zawracanie wieloryba. W sumie fajne, ale ... na 1 kadr mi nie pasuje, to nadbrzeże z lewej bym poświęcił i ciachnął, ujecia 2 i 3, o jedno z nich jest za dużo, 4 chyba było by ciekawiej, gdyby nie było centralnie.
    jedynka -wejscie do portu-czyli brama (z lewej zielona latarnia z prawej jest czerwona zasłonięta przez prom) chciałem aby tak właśnie było bo to początek reportażu (zwróć uwagę co zamiesciłem w opisie nad pierwszą fotką )

dwójka -prom jest już blisko miejsca manewru (nie mógł się tam znależć znikąd)

trójka -zaczął manewr i jest w 1/3 skrętu ,widać wzburzoną wodę przez ster strumieniowy umieszczony w dolnej częsci dziobu (czyli to kolejny etap manewru ,a zaznaczyłem że chcę go pokazać )

czwórka-miała być centralnie ,kadr jest na tyle ciasny że w grę może wchodzić tylko pion -ale zamiarem moim było pokazanie miejsca manewru a ponieważ nie ma go zbyt wiele (wszystko się dzieje w wąskim kanale potrowym) stąd szeroko i centralnie ażeby widzowi uzmysłowić że to czego właśnie jest świadkiem nie jest wcale taką prostą i oczywistą sprawą (bywało że przy silnym wietrze prom musiał wchodzić do portu w asyscie holowników bo groziło mu zepchnięcie na nabrzeże ) chociaż patrząc teraz na tę fotkę powinienem pokazać to miejsce jeszcze szerzej

ps. fotki można robić tylko z wąskiego pasa nabrzeża za plecami mając płot portu Gdańskiego

dzięki za komentarz pozdrawiam

Dyziek-dzięki za pozytywa pozdrawiam

Domyślnie

Widzisz, Ty tam jesteś stałym bywalcem, ja byłem dwa razy. Dlatego właśnie:

Cytat Zamieszczone przez harb Zobacz posta
    jedynka -wejscie do portu-czyli brama (z lewej zielona latarnia z prawej jest czerwona zasłonięta przez prom) chciałem aby tak właśnie było bo to początek reportażu (zwróć uwagę co zamiesciłem w opisie nad pierwszą fotką )
    Teraz widzę to jaśniej. Może w takim razie warto było pociągnąć trochę więcej nadbrzeża z lewej, żeby kadr się zamknął.

czwórka-miała być centralnie ,kadr jest na tyle ciasny że w grę może wchodzić tylko pion -ale zamiarem moim było pokazanie miejsca manewru a ponieważ nie ma go zbyt wiele (wszystko się dzieje w wąskim kanale potrowym) stąd szeroko i centralnie ażeby widzowi uzmysłowić że to czego właśnie jest świadkiem nie jest wcale taką prostą i oczywistą sprawą (bywało że przy silnym wietrze prom musiał wchodzić do portu w asyscie holowników bo groziło mu zepchnięcie na nabrzeże )
    No i było by fajnie w takim razie, żeby te ograniczenia były widoczne (podobnie jak na 6). Ty tam stoisz, ja nie.

ps. fotki można robić tylko z wąskiego pasa nabrzeża za plecami mając płot portu Gdańskiego
    Co tłumaczy, że inaczej się nie dało i już .

P.S. Nie zmienia to jednak faktu, że się podoba.
    D90 + N35/2 + N50/1.8 + N18-200 VR + T12-24; SB-800, SU-800; NX100 + 20-50 + 20/2.8; cokin

Domyślnie

napisał Piotr W
    Teraz widzę to jaśniej. Może w takim razie warto było pociągnąć trochę więcej nadbrzeża z lewej, żeby kadr się zamknął.
    niezbyt ,za mną stali wędkarze przychodzą tam na śledzia (oczywisie łowią) było ich w rzędzie ze dwanascie osób musiałbym ich umiescić w kadrze być może poobcinać a to nie byłoby ciekawe
    myślę że jednak sam zamysł został spełniony

jeszcze raz pozdrawiam

Domyślnie

fajne fotki
    4 wyglada jak bys pstrykajac na wodzie stal
    ja sie nigdy nie tlumacze czemu centralnie przeciez widac ze nie w studio robione i ze nie da sie zawsze wszyskiego ladnie poustawiac czy tez czegos czego nie chcemy usunac
    pozdrawiam.
    nikony dwa i jakies szkła

Bonzo
    Gość

Domyślnie

dzięki za fotki jak na prawie 30 letni statek to trzyma się chyba nieźle jak długo trwa odwrócenie go żeby zaparkował ? ogólnie duży plus za fajną reporterke i opisy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez misiobudrysio Zobacz posta
    ja sie nigdy nie tlumacze czemu centralnie przeciez widac ze nie w studio robione i ze nie da sie zawsze wszyskiego ladnie poustawiac czy tez czegos czego nie chcemy usunac
    pozdrawiam.
    Ale dzięki tym tłumaczeniom wszystko znacznie lepiej widać, a do tego wychodzi, że kadry przemyślane i ułożone.

Domyślnie

Bonzo-manewr z obrotem i cumowaniem około 20-30minut
    fanie że się podoba
    kiedyś zrobię Skandynawię -jest duzo ,dużo większa ---Baltivia przy niej to taka bałtycka łódkapozdrawiam

misiobudrysio-dzięki za opinię

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów