Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Wątek: 50/1.4

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Radzik100 Zobacz posta
    na moje oko to te 1.4 w 50mm jest beznadziejne
    ... mi tez sie tak wydaje

Domyślnie

... o faktycznie nieciekawie, zwłaszcza że myślałem o nabyciu takiego (tego) obiektywu ...
    MarcinWilk

Domyślnie

No cóż, żeby się nie dziwić, wystarczy przed kupnem przeczytać testy na Optycznych

http://www.optyczne.pl/102.4-Test_ob...ć_obrazu.html

http://www.optyczne.pl/66.4-Test_obi...ć_obrazu.html

50/1.4 ostry jest dopiero od 2.0 - zgadza się z Twoim przykładem?
    no proszę, jak widać testy mają jakiś sens.

No i w ostrości jedyna przewaga nad 50/1.8- ten jest ostry dopiero od 2.8 - jak chcemy robić w słabym świetle od 2.0 to wtedy zdecydowanie wygrywa. Przy wyższych wartościach przysłony 50/1.8 jest porównywalny a nawet ciut ostrzejszy od 50/1.4.
    Pomijam plastykę i bokeh, to już jest bardziej subiektywna sprawa.
    Generalnie szkła też aż tak się nie różnią jakby sie na pozór mogło wydawać.
    Wszytko zależy co, komu i do czego potrzebne. Osobiście wolę 35.2 i 85/1.8, a prawdziwym marzeniem jest 85/1.4. Przed 50/1.4 jakoś nie "klękam"

Domyślnie

Dlatego właśnie chcę przejść na 1.4, aby od 1,8 była żyletka. Staram się nie robić zdjęć na minimalnej i maksymalnej przysłonie. Narazie czekam na 85 f1.4 i mam nadzieję, że niedługo założę fanklub
    Co do zdjęcia nr 1 to mam wrażenie, że jest trochę poruszone.
    Elliot Erwitt - mój MISTRZ !!!
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Ale to są cropy czy zmniejszone zdjęcia. Mam wrażenie, że moja 50/1.4 jest troche ostrzejsza (jeśli to cropy), jeśli to pomniejszenia, to wymień jak najszybciej, bo imho z tym szkłem coś mocno nieteges.

Możliwe też że minimalnie źle ustawił ostrość, a przy 1.4 to ma znaczenie.
    DeSiedemset + FE + AF_50/1.4D + AF_35/2D + 105/2.5 AIS + AF_18-35/3.5-4.5D + Tamron 28-75/2.8 + SB600

Domyślnie

Nie zawsze ostrość jest najważniejsza
    Zeiss (N)Ikon www.grenlandia2010.pl
    Pozdrawiam
    Adam

Domyślnie

bez przesady... nie miałem tego szkła ale jeśli ono jest dobre dopiero od f2 to po co komu takie szkło ?? Sigma na 1.4 jak trafi to rewelka

Domyślnie

Jak trafi.
    Jacek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Radzik100 Zobacz posta
    bez przesady... nie miałem tego szkła ale jeśli ono jest dobre dopiero od f2 to po co komu takie szkło ?? Sigma na 1.4 jak trafi to rewelka
    no ja czytalem i slyszalem cos innego zastanawiam sie nad sigmą, tylko zwlekam z ta decyzją do mementu jak bedą jakies przecieki co do fx w nastepcy d300 no chyba ze kopne sie na d3 ale to dopiero za roooooooook.

Uprawnienia umieszczania postów