Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Co polecicie?

Domyślnie Co polecicie?

Szukam jakiegos kompaktu firmy nikon chcialbym zeby byl porownywalny do
    Canona PowerShot S2 IS o ile jest cos podobnego co mozecie polecic zeby byl w takiej cenie jak ten canon czyli tak mniej wiecej do 1800zl
    potrzebuje takiego aparaciku zeby robil dosyc fajne zdjecia makro, lubie robic zdjecia owadow, bezkregowca itd.

z gory dzieki za kazda odp.
    Pozdrawiam

Domyślnie

cos porownywalnego w tej cenie to nikon 8700 tylko ze nie ma stabilizacji obrazu tak jak canon. polecam ten aparat sam takiego uzywam.

Domyślnie

8700 chyba nie jest juz produkowoany... nikon wg mnie nie ma w ofercie nic porownywalnego z canon S2. A sam canon S2 w swojej klasie jest swietnym aparacikem. mozna sie jeszcze zastanowic nad modelami panasonika...

Domyślnie

czyli rozumiem ze uwazacie canona S2 za dobry aparcik....
    Pozdrawiam

Domyślnie

8700 to na allegro mozna nowke kupic. z tego co pamietam to canon s2 ma za mala matryce do ilosci megapikseli chociaz robi bardzo ladne zdjecia. panasonic tez dobra opcja.

Domyślnie

Aparat cyfrowy Canon PowerShot S2 IS
    Matryca: 5.3
    • Ogniskowa: 6.0 - 72 mm
    • Ogniskowa - odpowiednik dla filmu 35mm: 36 - 432 mm

Aparat cyfrowy Nikon Coolpix 8800 (CENA !!!)
    (całkowita liczba pikseli: 8,31 mln
    Obiektyw:; 8,9- 89 mm
    (odpowiednik dla formatu 35 mm: 35- 350 mm)

Najkrótsza ogniskowa jest porównywalna.
    W 8800 można podejść na około 3 cm do obiektu. Przy 8 megowej rozdzielczości można jeszcze sporo wykadrować. Moneta 2 zł wychodzi dobrze. Na papierze do wizytówek widać pojedyncze włoski.
    W formacie zapisu NEF są spore możliwości.
    Wiele lat robiłem lustrzankami z pierścieniami pośrednimi. Czasami odstawiałem standardowy obiektyw o 10 cm. Efekty były jako takie z przewagą na słabo.

Tutaj ze względu na małą wymiarowo przekątną matrycy głębia ostrości jest większa. (teraz zaleta a przy portretach wada). Jeśli dobrze wyczuwam Twoje hobby w makro to naprawdę mam problem z pewnym doradzeniem odkrywania świata „małych rozmiarów”.
    Może to nie na miejscu ale gdzieś czytałem o mikroskopach podłączonych do komputera (cena około 400 zł) Może to taka zabawka ale kto wie jak wyjdzie mały zwierz.
    x

Domyślnie

ale w cenie 1800zl nikon 8800 sie nie miesci

Domyślnie

Pietrek
    napisał: "z gory dzieki za kazda odp."
    własnie moja się miesci jako każda.
    To fakt 8800 z dobrą karta to 1800 x 2 prawie.
    To oddaje skalę problemu. Jest drogo. Bardzo.
    A jaka jest alternatywa?
    x

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Miasto Śledzia :)

Domyślnie

Jak niższa cena... to szczerze polecam NIKONA 5700... to wcześniejsza wersja NIKONA 8800 i niewiele sie od niego różni. Sam kupiłem na allegro 4 miesiące temu i odpukać chociaz używany to sprawuje się super...

ale co do zdjęć... to są świetne jakościowo... porównywalne do lustrzanki ... lustrzanką pstrykałem wiel lat więc potrafię porównać... poza tym swietnie sprawuje sie w funkcji zdjęć makro...

Ja polecam... tańszy i funkcjonalnosc bardzo porównywalna.

Marcus
    Grzechu
    Smiena, ZENIT E, Canon Bell&Howell, Ricoh KR 10 Super, NIKON C 5700 + UV + POLARYZACYJNY

Uprawnienia umieszczania postów