Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Domyślnie Brudy - D70 czy kit ??

Witam
    Ledwo co wyposażyłem się w swojego D70 z kitem 18-70, a już rozpoczynają się problemy, na zdjęciach widoczne rożne "syfy", niezależnie od ogniskowej - pytanie matryca czy kit ?? Wiem że kit ma tendencje do zasysania kurzu, a ten ma trochę pyłków zarówno z przodu, ale też przy tylnej soczewce (pewnie dlatego syf występuje na każdej ogniskowej). Oczywiście obiektyw jest czysty na zewnątrz. Czy to mogą być jakieś małe rysy? (których nie widzę).

Chodzi mi głównie o wyeliminowanie tego że brudna/uszkodzona jest matryca. Ostatnie zdjęcie dowodzi że chyba jest czysta, sam też na niej nic nie widziałem, ale chce mieć pewność że to nie jej wina.

Jeśli to obiektyw, to może zna ktoś serwis we Wrocławiu lub Opolu, zajmujący się czyszczeniem obiektywów? Jaki jest koszt takiej usługi?

Zdjęcia:

Tu jakoś ostro wyszło

Biała kartka nie ustawiony wb

Manual bez obiektywu (ta sama kartka):

Domyślnie

Kit zawsze brudzi, szklarski na szaro, miniowy na czerwono.
    To, co widzisz, nie pochodzi od kitu, nie pochodzi również od obiektywu - to syfy na matrycy. Fachowe usunięcie - Wrocław, ul. Psie Budy (pisałem o tym już na forum).
    Zabrudzenia na matrycy (dokładnie na tzw. filtrze dolnoprzepustowym) ujawniają się tym bardziej, im mocniej przymyka się przysłonę. Było o tym bardzo wiele razy.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 15-02-2008 o 02:27
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Dzięki
    Czy taka usługa zostanie wykonana na miejscu? Czy potrwa dłużej?
    Faktycznie F22, dużo ostrzejsze.
    http://www.occur.pl/images/0245c46c/...8b12833ae9.jpg
    Ostatnio edytowane przez Morg ; 15-02-2008 o 02:35

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Test "F22 Raptor" a potem gruszka i jedziesz z tym koksem Oczywiście do poczytania wcześniej na forum o czyszczeniu.

Domyślnie

MayQ - przekonałeś mnie, gruszkowanie, paprochów dużo mniej, praktycznie w ogóle choć kiedyś wybiorę się na profesjonalne czyszczenie matrycy, jakoś boję sie jej dotykać, czytając to co ze swoimi matrycami zrobili niektórzy z użytkowników

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Aż tak strasznie nie jest Najgorszy pierwszy raz. Matrycy sie nie dotyka w żadnym wypadku!
    Własnie oglądałem na jutubku jakieś śmieszne filmiki i mnie naszło poszukanie czegoś no i gruszkowanie w d70s i tu Możesz sobie zobaczyć jak to wygląda mniejwięcej

Domyślnie

Dzięki, całą operację mam już za sobą i robiłem to w dokładnie ten sam sposób, zresztą logicznie rzecz biorąc nie da się tego inaczej zrobić, został jeden paproch, który niestety siedzi i siedzi, choć niewielki, wybiorę się na czyszczenie matrycy w poniedziałek - bo w razie czego mogę jeszcze aparat zwrócić.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Morg Zobacz posta
    Dzięki, całą operację mam już za sobą i robiłem to w dokładnie ten sam sposób, zresztą logicznie rzecz biorąc nie da się tego inaczej zrobić, został jeden paproch, który niestety siedzi i siedzi, choć niewielki, wybiorę się na czyszczenie matrycy w poniedziałek - bo w razie czego mogę jeszcze aparat zwrócić.
    Zwrócić aparat z powodu paprocha na matrycy? Chyba żartujesz.
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Chodziło mi o to, że skoro gruszką nie potrafię go usunąć, to może to coś poważniejszego. Z tego co wiem to Pan Andrzej przeczyści mi całe body w raz z matówką i jeśli paproch zejdzie to wszystko będzie ok.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Morg Zobacz posta
    Chodziło mi o to, że skoro gruszką nie potrafię go usunąć, to może to coś poważniejszego. Z tego co wiem to Pan Andrzej przeczyści mi całe body w raz z matówką i jeśli paproch zejdzie to wszystko będzie ok.
    Polecam pana Wysockiego z całym przekonaniem - noszę do niego różne aparaty już chyba ze 20 lat.
    Krzysztof Paszkiewicz

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów