Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Soczewka do makro

Czy ktoś używał czegoś takiego:
    http://www.sklepfotograficzny.pl/skl...try-8-52/?,B+W
    lub podobnego odpowiednika?

Jakie będą efekty jak to założe na 50/1.8 AF?
    Z jakim obiektywem będą najlepsze efekty jeśli chodzi o fotografie makro?

A może 10 dpt. to przesada i wystarczy np. Hoya +4 dpt.HMC?
    Ostatnio edytowane przez Gurdip ; 14-02-2008 o 16:09
    D200+F80

Domyślnie

Efekty na pewno będą gorsze niż przy zastosowaniu pierścienia pośredniego z tym szkłem.

Domyślnie Odp: Soczewka do makro

Cytat Zamieszczone przez markB Zobacz posta
    Efekty na pewno będą gorsze niż przy zastosowaniu pierścienia pośredniego z tym szkłem.
    może ktoś wytłumaczyć szczypiorkowi zainteresowanemu makro czemu z pierścieniem lepiej to ma dzialać??

mam swoje D40 + KIT 18-55 i kupuje 70-300, chcialbym tez robić makro ale nie wiem co i do którego dokupić...
    Tylko prostymi słowami bo jak na razie to mnie przeraża wszystko co czytam o sprzęcie
    Ostatnio edytowane przez pawlusz ; 13-05-2008 o 22:06 Powód: brak logiki bez słowa "wytłumaczyc"

do tych obiektywow to nic nie dokupisz. Z pierscieniem lepiej jest bo nie ma on zadjen soczewki wiec nie pogarsza optycznie obrazu tylko mocno przyciemnia. jezeli cos potrzebujesz do makro to poszukaj Vivital/Cosina/Soligor 100/3,5 mozna go kupic za ok 400zl z drugiej reki Lub 50/1,8 i piersicien lub najtaniej przejsciowka M42 i jakis dobry obiektyw od zenita + mieszek lub pierscienie.

tutaj http://www.stopa.cso.pl/ w "technika" masz rozne zestawy do fotografii makro
    D70s + Grip + Nikkor 80-200/2,8 + Tamron 17-50/2,8 + Vivitar 100/3,5 Macro + Nikkor 50/1,8 + SB-800
    - Całośc skradziona 30/08/2008 w okolicach Płońska

Ja się bawię takim zestawem do makro: http://forum.nikon.org.pl/showpost.p...10&postcount=6

O tych soczewkach słyszałem negatywne opinie.
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

soczewka +4 jest jeszcze OK, ale +10 daje obraz jak przez denko od butelki, straszne aberacje, coś tam widać tylko w środku. Sam kiedyś wydałem kasę na taką +10
    i leży w szafie. Mogę ci sprzedać, choć wątpię, byś po takiej rekomendacji był zainteresowany

Cytat Zamieszczone przez Garnett Zobacz posta
    do tych obiektywow to nic nie dokupisz. Z pierscieniem lepiej jest bo nie ma on zadjen soczewki wiec nie pogarsza optycznie obrazu tylko mocno przyciemnia
    to wytłumacz mi co to jest ten pierścień skoro nie ma szklą w nim??? Bo ja ze sprzetu to dopiero w powijakah jestem...

mpwt, czytałem cały ten temat już, DZ

FalconPL DZ za te słowa, rzeczywiście myślałem o takim zakupie, a kaska mi się nie rodzi w portfelu więc bardzo pomogłeś
    Ostatnio edytowane przez pawlusz ; 14-05-2008 o 22:44
    NIKON D40 ll KIT 18-55 1:3,5-5,6 GII ED ll 70-300mm f/4.5-5.6G AF-S VR Zoom-Nikkor

pierścień nie ma optyki ale powoduje fizyczne oddalenie obiektywu od matrycy - wpływa to na wielkość obrazu jaki pada na matrycę niestety kosztem światła bo obraz rzutowany z obiektywu
    trafia na większą powierzchnię, no i skraca odległość ostrzenia.

Domyślnie

Kazdy dodatkowy element optyczny pogarsza jakosc obrazu, chociaz oczywiscie w roznym stopniu. Jednak pierscienie posrednie nie zawieraja elementow optycznych i pod tym wzgledem sa bez porownania lepsze.
    Swoja droga poszukaj troche, bo temat byl juz szeroko i wnikliwie omawiany.
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Uprawnienia umieszczania postów