Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: UV do 80-400?

Domyślnie

czyli Afle zepsules jakas soczewke przednia, a potem nosiles UV i znowu utlukles ale nie soczewke tylko UV ?

bo jezeli chodzi o jakosciowo najlepsza UV to niewiem ja kupilem najtanszy filtr polaryzacyjny jeden manti drugi 82mm !! jakis mora i powiem ci ze gradacja ostrosci niewielka ale rekompensata w kolorach !!!

a UV uzywam do smarowania po nim wazelina
    d700 d3 14-24 28 35 50 85 135

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Niedzwiedz
    a UV uzywam do smarowania po nim wazelina
    W jakimż to celu?

Domyślnie

ALF,
    Zostaw szkoda gadki... "ONI" wiedzą lepiej.

U mnie część kolegów też nie nosi...
    płacz jest po jednym sezonie najcześciej. Jak to tu albo tu wyskoczy ryska(i nie wiadomo skąd bo przecież "osłonę przeciwsłoneczną nosiłem".
    Albo jak „kupiec” przyjeżdża i ogląda ZMASAKROWANE szkło za ponad 3tys zł haha bo dla jednego i drugiego patafiana nie chciało się kawałka szkiełka za ułamek wartości szkła założyć.

Fajnie ,że to wolny wybór każdego...
    pebees,
    Ehhh robisz sobie w ten sposób pseudo filterek
    Pozdrawiam Marcin
    "Zdjęcie można zrobić wszystkim, tylko po co się męczyć skoro jest Nikon "
    "Oby piękno miało moc wzbudzania dobra..."

Domyślnie

pebees pomarz wazelinka i idz w plener z modelka takze

hmm powiem szczerze ze uzywalem szkiel i w canonie i nikonie bez Uv nawet nad morzem
    nigdy nie widzialem ryski na zadnym ?!
    no ale to temat staRY JAK swiat z uv czy bez ja jestem wyznawca ze bez (bo poco dodatkowe szklo jeszcze )

Domyślnie

niedzwiedz - polar zamiast UV?
    zamiast moze byc, jak na polarze pracujemy. ale dla ochrony? - pierwsze slysze.
    przeciez on żre swiatło, gubie przysłone na starcie.
    to tak jak kupic jasna optyke i zakladac filtr szary dla ochrony.

co do ochronnych filtrow - czesto stosowany jest skylight 1A zamiast UV.

pebees - wazelina robi sie filtr z gatunku tych zmiekczajacych obraz, stosowane w portrecie najczesciej, czasem w krajobrazie. fajne o tyle, ze mozna samemu sobie stopien zmiekczenia zrobic eksperymentujac
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

pebees
    Gość

Domyślnie

Jacek_Z, dzięki za wyjaśnienie, tak się domyślałem, ale nie chciałem się wychylać, bo mi to jakoś dziwnie wyglądało..

Domyślnie

pebees, tylko czasem nie smaruj towotem, bo filtr ND i tak Ci z tego nie wyjdzie.
    Jacek

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

Niedzwiedz, ja nie, ale widziałem takie...totalnie zmasakrowane, z powyginanymi gwintami, a nawet pęknięte...widziałem też szkło kolegi po kilku latach użytkowania, w różnych zresztą warunkach, którego przednia soczewka wyglądała jakby przypruszona pająka dziełem
    polara mam, ale używam wyjątkowo - nie lubię tych filtrów i wolę połówkowe do zabaw z niebem, a do podnoszenia kontrastów ND, ale UVki oraz skylighty używam z obowiązku - nie stać mnie na częstą wymianę szkieł...zdejmuję je jedynie do zdjęć ślubnych. ale wtedy zakładam 81A lub jakiegoś spota
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

ALF w weekend pofoce gazete z UV i z gazeta bez uv zobaczymy czy sa straty jakies

Domyślnie

GRRRRRRR aż mnie nerw trącoli jak czytam o testach z UV i bez UV.
    No wiesz jak nałożysz Hamę z allegro za kilka dych to i coś udowodnisz tym testem.
    A zresztą twoja sprawa, twoje obiektywy hihiihih(Taaa to był właśnie szyderczy chichot karła )
    Pozdrawiam Marcin
    "Zdjęcie można zrobić wszystkim, tylko po co się męczyć skoro jest Nikon "
    "Oby piękno miało moc wzbudzania dobra..."

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów