Close

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 77

Domyślnie

Jak jest dużo przedmiotów kolorów lini to nawet jest ciemno nie ma problemu. Problem sie pojawia jak jest biała ściana - wszystkie punkty nie mogą ustawić ostrości, i wszystkie mieszają obiektywem w te i na zad, jeden punkt tego nie robi skręca obiektyw na najbliższe ogniskowanie i tam siedzi ile razy by spustu nie nacisnąć. Myślę że to powoduje problem w zachowaniu AF nawet jeżeli wszystkie 51 punktów są aktywne i środkowe mają linie na której mogły by się skupić a ten powoduje zawieszenie sie obiektywu właśnie w pozycji \bliskoogniskującej \.
    Jeżeli ktoś mógł by skierować aparat na białą ścianę w słabym oświetleniu i mi powiedzieć czy naciskając spust AF wędruje tam i spowrotem czy w pewnym momencie mimo naciskania ma dosyć i grzebie się w miejscu w pozycji na najbliższe ogniskowanie.
    Ostatnio edytowane przez achpiotr ; 23-02-2008 o 20:40

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez achpiotr Zobacz posta
    Jak jest dużo przedmiotów kolorów lini to nawet jest ciemno nie ma problemu. Problem sie pojawia jak jest biała ściana - wszystkie punkty nie mogą ustawić ostrości, i wszystkie mieszają obiektywem w te i na zad, jeden punkt tego nie robi skręca obiektyw na najbliższe ogniskowanie i tam siedzi ile razy by spustu nie nacisnąć. Myślę że to powoduje problem w zachowaniu AF nawet jeżeli wszystkie 51 punktów są aktywne i środkowe mają linie na której mogły by się skupić a ten powoduje zawieszenie sie obiektywu właśnie w pozycji \bliskoogniskującej \.
    Jeżeli ktoś mógł by skierować aparat na białą ścianę w słabym oświetleniu i mi powiedzieć czy naciskając spust AF wędruje tam i spowrotem czy w pewnym momencie mimo naciskania ma dosyć i grzebie się w miejscu w pozycji na najbliższe ogniskowanie.
    Chłopie, litości - a NA CO ma system ustawiać ostrość, jeśli nie ma nic wyraźnego w kadrze?
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    W sumie to dlaczego tak chcesz ostrzyć ?
    Na białym jednolitym motywie wędruje od końca do końca, ale to nie tu jest położony problem w focusowaniu D300.
    no właśnie, a u mnie zacina się na najbliższym ogniskowaniu

dzięki za test
    Ostatnio edytowane przez achpiotr ; 23-02-2008 o 22:39

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ekonet_pth Zobacz posta
    Chłopie, litości - a NA CO ma system ustawiać ostrość, jeśli nie ma nic wyraźnego w kadrze?
    dla sprawdzenia czy wszystko działa jak należy - bo powinien jeżdzić w całym zakresie tam i spowrotem a nie zaciąć się na najbliższym ogniskowaniu - bo jak by coś było po drodze to złapie a nie bedzie siedział i nic nie robił. przeczytaj co było napisane wcześniej to zrozumiesz po co ten test

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez achpiotr Zobacz posta
    no właśnie, a u mnie zacina się na najbliższym ogniskowaniu

dzięki za test
    Jedzie przez cały zakres i zatrzymuje się na nieskończoności. Jeden raz. Sprawdziłem z dwoma obiektywami: N18-70 i N70-300VR, zachowują się identycznie, właśnie to przetestowałem.
    Nie ma sensu, by jeździł w kółko jak idiota, jeden przelot wystarcza, by stwierdzić, iż w takich warunkach (słabo oświetlona biała ściana) nie da się ustawić ostrości.
    W trudnych warunkach oświetleniowych nie liczę zbytnio na AF.
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

znajomy gdzieś czytał na rosyjskim forum i został stwierdzony błąd fabryczny oprogramowania stałego funkcji if coś tam go to coś tam, na jednym punkcie tylko zachowuje się w ten sposób. U mnie akurat różnica -zatrzymuje się na najbliższym ogniskowaniu. CHODZI O TO ŻE WSZYTSTKO ZACZĘŁO SIĘ od tego że nie robiłem na białą ścianę, teraz tylko był test. w planie była jedna linia pionowa przez środek kadru a blokował się na najbliższym ogniskowaniu. NATOMIAST JAK MANUALNIE WYBAŁEM PUNKT TO BARDZO SZYBKO ŁAPAŁ OSTROŚĆ. Potem testowałem wszystkie punkty i wywnioskowałem że jeden z nich posiada właśnie taki błąd, który gdy aparat sam określa punkty osytrości najprawdopodobniej myli AF.

Domyślnie

Z racji, że może nie zostałem dobrze zrozumiany napisze jeszcze raz. W kadrze miałem ścianę i fragment skrzydeł drzwi. Koniec skrzydła przechodził przez centrum kadru pionowo. Aparat w słabych warunkach oświetleniowych nie był w stanie ustawić ostrości. Był włączony w trybie automatycznego doboru punktu ostrości spośród 51. Dziwne, że nie potrafił, bo lina pionowa, (czyli koniec skrzydła drzwi) przechodziła przez centralne punkty. Kończył zabawę z ustawianiem ostrości na skręceniu obiektywu na minimalną ostrość (wtedy było wszystko rozmazane i coś tam silnik buczał, ale sprawił wrażenie jak by jeszcze bliżej chciał się skupić niźli pozwala obiektyw). Jeżeli natomiast przestawiłem w tryb manualnego wyboru punktu ostrości, bardzo szybko łapał ostrość na wybranym punkcie (w tym wypadku centralnym). Zdziwiło mnie to, że jak sam mu dobiorę punkt ostrości to jest w stanie złapać ostrość a jak sam ma to zrobić to nie potrafi, na dodatek nie próbuje przelecieć przez cały zakres by jednak złapać ostrość i jeżeli za pierwszym razem nie złapie to skręca się w jedną pozycję i tam siedzi. Zacząłem testować każdy punkt po kolei jak się zachowuje w wypadku skierowania na powierzchnię, na której nie będzie w stanie ustawić ostrości. I wyszło, że wszystkie oprócz jednego powodują, że obiektyw po 2krotnym naciśnięciu spustu, kolejny raz przelatuje przez pełen zakres szukając czegoś, na czym mógłby się zaczepić. Jeden natomiast skręcał obiektyw na minimalną i już tak siedział tam mimo naciskania, jak by szukał jakiś przedmiotów makro. Stąd wniosek, że chyba ten jeden posiada jakiś błąd, który przy automatycznej funkcji doboru pola ostrości nie wybiera tego punktu, na którym może się skupić tylko 'jak już zgłupieje' (przez ten uszkodzony punkt) to pozostaje w tej pozycji.

Załączam fotkę na której aparat w trybie automatycznegowyboru punktu ostrzenia miał problem, powybraniu manualnie punktu ostrość ustawiał bez problemu.
    Ostatnio edytowane przez achpiotr ; 24-02-2008 o 12:12

Domyślnie

No i tak już aparat od 28smego lutego w serwisie i jeszcze nikt do niego nie zajrzał. Zapowiada się że dostane go może 26stego marca spowrotem - czy ktoś wysyłał coś serwisować do Niemiec? - może to szybciej robią. Bo mi wyjdzie chyba ponad 4 tygodnie.

Domyślnie

Może być że racja - tylko akurat ten jeden punkt wyrażne zachowuje się inaczej niż inne.
    Zastanawiam się czy nie bedzie trzeba na koniec i tak tego posłać do serwisu do Berlina - ciekawe jak szybko tam oni działają. Gdybym to ja wcześniej poczytał o serwisie w Polsce - z Poznania ta sama droga co do Warszawy - może bym nawet sobie wycieczkę zrobił i osobiście dostarczył. Gdzieś czytałem na forach, że doradzali słać do Austrii albo właśnie do Niemiec.

Domyślnie

Ja również coś napiszę w temacie AF w D300.Przesiadłem się z D50 w nadziei na szybszy i precyzyjnieszy AF, ale nastąpiło wielkie rozczarowanie.Np.w ciemniejszym pomieszczeniu( pokoik oświetlony 100W żarówką skierowaną kameralnie w sufit) AF potwierdza ustawienie ostrości, ale po zrobieniu zdjęcia(obiekt ok. 2-2.5m) ostrość jest w innym miejscu,przeważnie sporo przed obiektem( nie mam FF ani BF)lub wogóle w przypadkowym.Sytuacja ulega poprawie, gdy ostrzę na 50mm(mowa o Tamronie17-50),i przytrzymując spust wracam zoomem na 17 mm i robię zdjęcie.Obiekt jest zdecydowanie ostrzejszy. O co tutaj chodzi, zastanawiam się czy walczyć z body ,czy takie jaja dzieją się w tandemie z Tamronem.

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów