Szukaj
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
nie wiem jak testujecie wasze AF - ale ja - na meczach koszykówki - i wiem jedno jest lepiej niż świetnie - nie tylko AF sam jest odpowiedzialny za powstanie ostrego zdjęcia - pewnie w tym macza palce także procesor oraz szyna danych i inne podzespoły - ja po pierwszym meczu Basket kwidzyn - Prokom trefl - wiem jedno - AF jest super - a przy 8 klatkach mam wszystko ostre
tak na szybko zdjęcie z wczorajszego meczu - Basket wygrał z Prokomem !!!!!!!!!!!!!!!
...a morał z tego taki, że prawdopodobnie nikonowskie automatyczne czyszczenie matrycy w d300 jest równie efektywne co canonowskie![]()
カメラは、いくつかのレンズと、言葉には非常に貴重な ニコン
Ciekawe czy kolega z wyczulonym okiem i uchem (pewnie 20-22000 KHz) zauwazyl ze 3D tracking nieco rozni się prędkością od standardowych trybów AF![]()
Ja raz trafiłem na taką scenę że automat nie chciał ustawić ostrości, gdy wybrałem pole AF ręcznie ustawił jak najbardziej. Obiektyw f1.8 50mm
Powiem szczerze że się zaczynam zastanawiać czy coś się mu nie popsuło. Jak wyłączyć światełko wspomagające to przy słabym świtle gdzie kntrast jest nieduży głupieje. Białe drzwi i jasna ściana. Skręca obiektyw najbliżej i czeka. Jak mu sam punkt wybiorę - bardzo szybko łapie.
No to jesczze trochę potestowałem i porównałem z d70s. Przy nikkorze 18-70 i 50mm zachowuje się d300 w następujący sposób. Tryb automatyczny AF czyli tam najbliższy punky łapie. Jak nie uchwyci ostrości to skręca obiektyw na jak najbliższy punkt i popiarduje i dopiero po kilkakrotnym naciśięciu, czasem rzeczywiście sporo razy, znowu odkręca w nieskończonośc i wycofując trafia lub odrazu ustawia prawidłowo. Jeżeli natomiast ręcznie wybiorę punkt bez najmniejszego problemu ustawia ostrość jak błyskawica. Wykluczało by to teorie że cos musi siedzieć na czujniku - bo chyba wtedy by nawet na wybrany punkt nie trafił. Dodam że włączając automat także celuje na linię pionową punktem środkowym. Zaskakująco D70s nie ma takiego problemu. Może d300 ma za dużo punktów i nie wie co robić. Wydaje mi się że jak już skręci obiektyw jak najbliżej to potem jak mu się wszystko rozmaże to kombinuje że może ma coś przed nosem a bliżej nie można. Dziwne tylko że jak samemu się określi punkt to wszytsko gra, chyba go inne punkty mylą w tym momencie. D70s nie ma dużego wyboru i nie komplikuje sobie sprawy.
W pozycji pionowej aparatu nie ma takiego problemu.
- chyba znalazłem winowajcę, jeden z punktów AF (trzeci od lewej w górnej środkowej linii) jak go manualnie wybrać tak się właśnie zachowuje i w automacie chrzani sprawę. Może cos na nim siedzi, niemniej jednak nie posiadam lusterka dentystycznegoby to spawdzić.
Ostatnio edytowane przez achpiotr ; 23-02-2008 o 14:55
ten przełącznik pod prawym kcikiem jest ustawiony do góry - sam aparat wybiera punkt ostrości
Ja robie glownie foty z koszykowki i imprez w dyskotekach, co widac na mojej stronie, a to naprawde trudne warunki oswietleniowe..... D300 + sigma 24-70 (lub 70-200 na koszu) i musze powiedziec ze AF to rewelacja, nie dosc ze blyskawicznie trafia w punkt, to ostrosc jest wysmienita za kazdym razem
Skontaktuj się z nami