Close

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 59

Domyślnie

Obecnie archiwizuję tylko na twardych dyskach zewnętrznych, płyty CD, DVD zaczeły zajmować za dużo miejsca.
    OMG, I have finally discovered what's wrong with my brain: On the left side, there is nothing right, and on the right side, there is nothing left.

Domyślnie

Mitsui gold
    Tu i w innych miejscach:
    http://www.pictureline.com/cat/366/M..._MAM/A/?mid=99

Płyty DVD po 2-3 USD/ szt.
    Fiat Lux

Domyślnie

TDK - 2 lata w slimie na półce - co druga płyta 10 % błędów
    verbatim metal azo i dysan (tani budżetowiec) - 8 lat w tekturowym pudełku w normalnych kasetkach z czego ostatnie dwa lata w raczej wilgotnych warunkach ze zmienna temperaturą - zero błędów

mój wniosek jest taki:
    dobra nagrywarka, wolny zapis z testem zawartości, przechowywanie bez światła i powinno być dobrze

nawet jak się jakaś płyta wykaszani to nie stracisz wszystkich zdjęć z płyty lecz np. tylko kilkanaście plików

Domyślnie

Skarbnica wiedzy to jednak forum portalu cdr.info
    Obecnie najlepszą jakość zapisu DVD można uzyskać na Pioneer 112 przeflaszowanym na A12J na płytach Verbatim DVD+R x16 nagrywanych z prędkością 6-8x, i to jest wszystko co można zrobić w temacie jakości zapisu.
    Nie polecam TDK to marne nośniki od kiedy TDK nie robi ich sama.
    Osobiście archiwizuję na DVD Verbatim Photo Printable x16 ,sprawdzam oraz kopiuję płytę co 2 lata.
    Klientom daję na Verbatim Archiwal Grade Photo Printable x8 , nagrywane x4.
    Pozdrawiam.

PS. Nie odkładajcie backupu na później, bo może się okazać, że nie ma czego archiwizować....

Domyślnie

no to ja napisze tak
    1023 cd to jedna kopia - z ponad 55tys zdjec 14 z bledami - te plyty nagrane prze kolege jak mialem awarie na duzej predkosci
    dodatkowo kopie dvd 3x

wszystko trzymane w segregatorach bez dostepu swiatla i regularnie co miesiac wietrzone. generalnie zero problemow. pierwsze plyty sa z czasow gdy cdr kosztowal 75zl!!!!

dodatkowo ma 2 kopie na dyskach twardych

pozdrowienia
    olo
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Pozwolę sobie podpiąć się pod temat i zapytać o archiwizację zdjęć na twardym dysku. Ile osób trzyma zdjęcia na hdd? Pytam, bo planuję zakup dysku samsunga 750gb za jakieś 400zł i zastanawiam się czy warto topić w tym rozwiązaniu pieniądze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FHR Zobacz posta
    Pozwolę sobie podpiąć się pod temat i zapytać o archiwizację zdjęć na twardym dysku. Ile osób trzyma zdjęcia na hdd? Pytam, bo planuję zakup dysku samsunga 750gb za jakieś 400zł i zastanawiam się czy warto topić w tym rozwiązaniu pieniądze
    ja trzymam ale tylko dlatego ze ostatnio nie mialem czasu na archiwizacje. ale sie przymierzam. na dysku mozna, ale jesli masz te same zdjecia na jednym dysku np w kompie i na drugim dysku te same foty - schowanym powiedzmy w szafie albo w jakiejs kieszeni zewnetrznej. bo nie chcesz wiedziec jak sie wk.. gdy Twoja 750tka z danymi nagle nie wstanie ktoregos dnia, a nie bedziesz mial kopi zapasowej. aa i ja osobiscie nie kupowalbym samsunga
    "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - S. Lem

Domyślnie

a wlasnie. bo wszyscy rozmawiaja o plytkach. a trzeba podkreslic ze jak backupujemy dane to liczy sie plyta i owszem. ale tak samo wazne jest czym sie wypala (marcinas poruszyl temat), bo niestety nagrywarki wypalaja z rozna jakoscia.
    "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - S. Lem

Domyślnie

2 kopie na dyskach
    1x cd
    2xdvd
    olo
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

1. HDD - Seagate Barracuda
    2. 3 x CDR - Verbatim
    3. NEGATYWY

Pozdrawiam

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów