Obecnie archiwizuję tylko na twardych dyskach zewnętrznych, płyty CD, DVD zaczeły zajmować za dużo miejsca.![]()
Szukaj
Obecnie archiwizuję tylko na twardych dyskach zewnętrznych, płyty CD, DVD zaczeły zajmować za dużo miejsca.![]()
OMG, I have finally discovered what's wrong with my brain: On the left side, there is nothing right, and on the right side, there is nothing left.
Mitsui gold
Tu i w innych miejscach:
http://www.pictureline.com/cat/366/M..._MAM/A/?mid=99
Płyty DVD po 2-3 USD/ szt.
Fiat Lux
TDK - 2 lata w slimie na półce - co druga płyta 10 % błędów
verbatim metal azo i dysan (tani budżetowiec) - 8 lat w tekturowym pudełku w normalnych kasetkach z czego ostatnie dwa lata w raczej wilgotnych warunkach ze zmienna temperaturą - zero błędów
mój wniosek jest taki:
dobra nagrywarka, wolny zapis z testem zawartości, przechowywanie bez światła i powinno być dobrze
nawet jak się jakaś płyta wykaszani to nie stracisz wszystkich zdjęć z płyty lecz np. tylko kilkanaście plików
Skarbnica wiedzy to jednak forum portalu cdr.info
Obecnie najlepszą jakość zapisu DVD można uzyskać na Pioneer 112 przeflaszowanym na A12J na płytach Verbatim DVD+R x16 nagrywanych z prędkością 6-8x, i to jest wszystko co można zrobić w temacie jakości zapisu.
Nie polecam TDK to marne nośniki od kiedy TDK nie robi ich sama.
Osobiście archiwizuję na DVD Verbatim Photo Printable x16 ,sprawdzam oraz kopiuję płytę co 2 lata.
Klientom daję na Verbatim Archiwal Grade Photo Printable x8 , nagrywane x4.
Pozdrawiam.
PS. Nie odkładajcie backupu na później, bo może się okazać, że nie ma czego archiwizować....
no to ja napisze tak
1023 cd to jedna kopia - z ponad 55tys zdjec 14 z bledami - te plyty nagrane prze kolege jak mialem awarie na duzej predkosci
dodatkowo kopie dvd 3x
wszystko trzymane w segregatorach bez dostepu swiatla i regularnie co miesiac wietrzone. generalnie zero problemow. pierwsze plyty sa z czasow gdy cdr kosztowal 75zl!!!!
dodatkowo ma 2 kopie na dyskach twardych
pozdrowienia
olo
Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
Pozwolę sobie podpiąć się pod temat i zapytać o archiwizację zdjęć na twardym dysku. Ile osób trzyma zdjęcia na hdd? Pytam, bo planuję zakup dysku samsunga 750gb za jakieś 400zł i zastanawiam się czy warto topić w tym rozwiązaniu pieniądze![]()
ja trzymamale tylko dlatego ze ostatnio nie mialem czasu na archiwizacje. ale sie przymierzam. na dysku mozna, ale jesli masz te same zdjecia na jednym dysku np w kompie i na drugim dysku te same foty - schowanym powiedzmy w szafie albo w jakiejs kieszeni zewnetrznej. bo nie chcesz wiedziec jak sie wk.. gdy Twoja 750tka z danymi nagle nie wstanie ktoregos dnia, a nie bedziesz mial kopi zapasowej. aa i ja osobiscie nie kupowalbym samsunga
![]()
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - S. Lem
a wlasnie. bo wszyscy rozmawiaja o plytkach. a trzeba podkreslic ze jak backupujemy dane to liczy sie plyta i owszem. ale tak samo wazne jest czym sie wypala (marcinas poruszyl temat), bo niestety nagrywarki wypalaja z rozna jakoscia.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - S. Lem
2 kopie na dyskach
1x cd
2xdvd
olo
Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
1. HDD - Seagate Barracuda
2. 3 x CDR - Verbatim
3. NEGATYWY![]()
![]()
Pozdrawiam
Skontaktuj się z nami