Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 45
    Oszczędny w słowach Awatar Klauss
    Miasto
    Torun/Szwecja

Domyślnie Jakie bledy zdarzaja sie najczesciej Wam i waszym znajomym?

Witam,
    Od 2 dni mam D80, wrocilem do robienia zdjec po kilkuletniej przerwie poswieconej na krecenie video, wczesniej robilem analogiem F65. W dwa dni napstrykalem chyba ze 400 zdjec.

Po zgraniu i przesortowaniu okazalo sie, ze moze 10% nadaje sie by je zachowac, a moze 1-2 by komus pokazac. Wrrrr...

Stwierdzilem, ze zapomnialem jak sie robi zdjecia.
    Szkoda mi zdjec z wczorajszego spaceru, bylo pochmurno a ja robilem w ISO 100 z objektywem N 18-135, dlugie czasy spowodowal, ze wiekszosc zdjec jest poruszona i nie nadaje sie do niczego poza ilustracja podrecznika "Jak nie robic zdjec".

Pomyslalem sobie, ze poprosze Was o podzielenie sie doswiadczeniami. Jakie bledy popelnialiscie na poczatku?

Wole uczyc sie na bledach innych niz czekac az sam je popelnie i zmarnuje fajne, niepowtarzalne ujecie.

Domyślnie

KADROWANIE,balans bieli,zły dobór czasu=poruszenia,wysokie ISO z wieczoru poprzedniego dnia=ziarniste foty w słoneczny dzień nazajutrz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kazujaman Zobacz posta
    wysokie ISO z wieczoru poprzedniego dnia=ziarniste foty w słoneczny dzień nazajutrz.
    Klasyka
    Ale po przejściu z D70s na D80 nauczyłem się używać przycisku funkcyjnego

Robić w RAWach!
    Ostatnio edytowane przez mpwt ; 11-02-2008 o 14:38
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

[...]balans bieli,[...]wysokie ISO z wieczoru poprzedniego dnia=ziarniste foty w słoneczny dzień nazajutrz.[...]
    potwierdzam, w D40 pod funkcyjny sobie iso przypisalem. A co do WB to przy dziennym swietle na poczatek AUTO sobie na tyle dobrze radzi ze nie ma co kombinowac.
    D40 + SY8/3.5FE + S10-20/4-5.6 + N35/1.8 + S50/1.4 + N55-200 + Tair300/4.5 + SB-600
    Yashica 108MP + Y35-70 + Y75-200 + YCS-220
    http://picasaweb.google.com/mt.mostowski

Domyślnie

wysokie ISO z wieczoru poprzedniego dnia=ziarniste foty w słoneczny dzień nazajutrz.
    To jeszcze nic. Jak byłem na Gibraltarze miałem okazję zwiedzić sławną Skałę Gibraltarską. Tam co 15 minut wchodzi sie do ciemnych tuneli wydrążonych w skale i wychodzi na zalaną słońcem przestrzeń. Należy dodać, że właściwie okazji do zdjęć jest mnóstwo. No i po takim jednym wyjściu z podziemnych korytarzy trafiliśmy na małpy, które całkiem sobie pozwalały w stosunku do turystów (wliczając w to moją małżonkę). Szybko aparat do oka... Oczywiście cała seria z małpami - ISO 800...

Domyślnie

Mam lusterko od roku i przez ten czas najwiecej uwagi poswiecilem na korekcje kolorow w LightRoomie (dobieranie temperatury barw i parametru tint). Nie tak dawno "odkrylem" (w LR) klawisz "W" - custom white balance - probkuje kilka miejsc i albo akceptuje pomiar albo usredniam te najblizsze do tego co chce osagnac. W rezultacie nie sa juz potrzebne "malpie sztuczki" w PhotoShopie a jedynie drobne poprawki na krzywych (jesli wogole).

Dzieki temu sprawy jak powtarzalnosc rezultatow, czystosc barw, ladny odcien skory... znacznie latwiej jest opanowac.

Nastepny krok to powrot do korzeni - czyli progam "M" i wieksze zwrocenie uwagi na poprawna ekspozycje.
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mpwt Zobacz posta
    Klasyka

Robić w RAWach!
    Hehe,no w D40 mam jedyny istniejący przycisk funkcyjny przypisany własnie do iso,ale co z tego,skoro na ciężkim kacu,z rana, na nartach i tak zapominam,co się działo poprzedniego wieczora i że w ogóle jakieś foty robiłem ;]

Na RAWy póki co nie mam czasu - chodzi ci o usuwanie szumu jak mniemam? Na razie jakoś sobie radzę na jpgach w PS jak trzeba ;]

Domyślnie

Mi poprzesiadce z analoga długo zajeło przestawienie się na to, że po za czasem naswietlania i przesłoną w cyfrze dochodzi ISO i balans bieli No i zdażały się zdjęcia w słoneczny dzień na ISO 800
    Sony A5100 | SEL16 2.8 | Kiedyś: Nikon FX i stałek kilka który niepotrzebnie sprzedałem

bombel
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mpwt Zobacz posta
    Klasyka

Robić w RAWach!
    Więcej niż klasyka - każdy przez to przechodził, a jak mówi, że nie - to łże! Też mam podpięte ISO pod guzik funkcyjny, a i to mi się czasem jeszcze zdarza parę obrazków zrobić na ISO z poprzedniego dnia.

I pełna zgoda: robić w RAWach, bo udaje się jeszcze parę rzeczy z takiego RAWa uratować.

Domyślnie

Pytanie może głupie, ale je zadam - dlaczego nie używacie Auto ISO?
    Pozdrawiam,
    D610 +N24-120 f4 + 50 1.4+ SB700

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów