Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Matówka do FE

Domyślnie Matówka do FE

Witam

rozglądam się za klasyczną matówką z klinem optycznym do FE. W oryginale to chyba jest matówka K.
    W moim FE jest ona trochę rozwalona, zdjęcia się robić da choć ostrości poza klinem nie sposób ocenić.

Podobno pasują do FE matówki typu K2 (od FE2, FA) które są jaśniejsze (wada taka że trzeba zawyżyć ISO o 1/3 2/3 EV, ale myślę że to żaden problem). Czy ktoś ma pojęcie gdzie je dostać? A może ktoś je potrafi robić?
    DeSiedemset + FE + AF_50/1.4D + AF_35/2D + 105/2.5 AIS + AF_18-35/3.5-4.5D + Tamron 28-75/2.8 + SB600

Domyślnie

Tu jest w całkiem przyzwoitej cenie, ale to Typ E bez klina. Typ K...? trzeba poszperać.

Domyślnie

Kurcze, czy dobrze rozumiem że matówki K3 (od FM3A) też można zapinać do FE?

http://www.mir.com.my/rb/photography...ml/screens.htm

The early days of K/B/E (for the FE, FM, and FM2) and the later K2/B2/E2 for the FA, FE2, FM2n/FM2T and K3, E3 and B3 for the Nikon FM3a. What was the difference ? The screens in the second and third series are brighter than earlier ones for easier view and focusing, that is all. The new K3/B3/E3 has a smaller diameter of the split-image
    może je będzie łatwiej namierzyć?
    DeSiedemset + FE + AF_50/1.4D + AF_35/2D + 105/2.5 AIS + AF_18-35/3.5-4.5D + Tamron 28-75/2.8 + SB600

Domyślnie

Rozumiem, że fizycznie będzie pasowała, ale nie wiadomo o ile skorygować ekspozycję...

Ze standardowymi matówkami K/K2/K3 może być paradoksalnie większy problem niż z E/E2/E3 czy B/B2/B3, zazwyczaj nikt nie kupował drugiej matówki standardowej. Dlatego w obiegu mniej jest zestawów montażowych K niż dokupowanych osobno zestawów E czy B. Chyba, że ktoś po zakupie E chciał się pozbyć K - w co wątpię - brak klina w E i B sprawia, że te matówki nie zastępują standardowej K.

Zresztą pobieżny przegląd eBaya zdaje się to potwierdzać - kilka matówek E w wersjach 1 i 2, żadnej zauważonej K.

O przepraszam jest: K2, druga K2, pierwsza wersja K
    Ostatnio edytowane przez HSM ; 11-02-2008 o 18:17

Domyślnie

K3 można wciąż kupić nową, np. w B&H za 30 tamtejszych. Wymagana korekcja w FE na poziomie +1/2 EV.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kiemlo Zobacz posta
    K3 można wciąż kupić nową, np. w B&H za 30 tamtejszych. Wymagana korekcja w FE na poziomie +1/2 EV.
    Dzięki, już wcześniej zamówiłem właśnie z B&H K3, jak dojdzie to dam znać jak to się sprawuje. pozdrawiam, dzięki

Domyślnie

Być może ten topic staje się monologiem:], ale mam już matówkę K3 w FE i jest naprawdę dużo czyściej i jaśniej niż na oryginalnej. Kiedy ustawi się ostrość na coś płaskiego to cała matówka staje się jednolita, tzn nie można rozróżnić części z klinem itd. Jest tylko czarny okrąg pomiaru CW.

Takie same wskazania jak CW w D80, światlomierz w FE (na jednolitej ścianie) dawał po zaniżeniu iso o 2/3 EV.

Koniec końców matówkę kupiłem tutaj (chwilowo ni ma bo to była ostatnia ), przy pomocy mojej kuzynki w UK.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Trevor Zobacz posta
    Takie same wskazania jak CW w D80, światlomierz w FE (na jednolitej ścianie) dawał po zaniżeniu iso o 2/3 EV.
    Zgadza sie! Przy matowce K3 w FE trzeba wprowadzic korekcje.

Korekcja ta nie jest juz wymagana z K3 i FE2/FM2
    Udanych zdjec!

Uprawnienia umieszczania postów