Close

Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy ... 678
Pokaż wyniki od 71 do 72 z 72
    Me
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mjr Zobacz posta
    Meg, to ja w łaski wejdę, by prosić, jak można się nauczyć wykonywać tak analogiem zdjęcia
    W zenicie był chociaż potencjometr, a a cyfrze tego mi brak.
    Podobno od D200 wzwyż body daje rade nawet z manualnymi obiektywami, w prostszych modelach trzeba się trochę nakombinować. Ja mam na to następującą metodę: na sam początek wybieram ISO (przy powyższych zdjęciach to było 200) i robię w trybie manualnym jedno zdjęcie kitem przy przesłonie 8 lub 11 i dobieram do tego odpowiedni czas. Potem przepinam obiektyw i skracam czas (kit ma światło od 3,5, a moje analogi 2 lub 2.. W warunkach zimowych (a innych jeszcze nie zaznałam, bo mam aparat od 3 miesięcy) się to umiarkowanie sprawdza. Sporo zależy jeszcze od ogniskowej obiektywu, przy 135mm bardzo rzadko ustawiam przysłonę na niskie wartości (poniżej , bo GO bardzo się skraca i trudno manualnie ustawić ostrość. Przy 50 lub 35 mm można zrobić ostre zdjęcie przy 5,6 a nawet 4. Generalnie jak już ustawię iso i przysłonę dla danego szkła to jedyne czym operuję to czas. Jeśli już coś zmieniam to z reguły na zmianę przysłony o jeden skok w górę muszę zejść z czasem o dwa w dół i na odwrót.
    Jest też druga opcja - zamiast wbudowanego światłomierza można użyć ręcznego, ale to jest bardziej czasochłonne, więc rzadziej korzystam.
    Poza tym zauważyłam (i chętnie bym to skonsultowała z jakimś fotograficznym wygą), że nawet jeśli obiektyw wspiera pomiar światła, to lepszy efekt można uzyskać robiąc zdjęcie minimalnie niedoświetlone w stosunku do wskazań wbudowanego światłomierza, choć to może być kwestia monitora, którego używam potem do przeglądania zdjęć.

Pozdrawiam,
    Meg

Domyślnie

Dzięki Meg, za ładny wykładzik.
    Może ja ns razem też wezmę manualny obiektyw i sobie po testuje przy Twoich wskazówkach.
    Krzysiek
    Pozdrawiam Krzysztof M.
    Mam co mam i jest mi z tym dobrze ....

Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy ... 678

Uprawnienia umieszczania postów