Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Magiczny Madryt

Domyślnie Magiczny Madryt

Trzy zdjecia z Madrytu, w ktorym bywam od czasu do czasu i ktory uwielbiam...
    1.

2.

3.

Bede wdzieczny za wszelkie komentarze!
    Con otro aire... | de noventa | FM2N | Yashica 35 GX | http://malasana.blogspot.com

bombel
    Gość

Domyślnie

Madryt może jest magiczny, ale zdjęcia jakby nie. Po zmniejszeniu wyglądają na niewyostrzone, są lekko mydlane. Przydałoby się popracować nad nimi dla pokazania magii, której tu nie ma.

1. Obrazek chyba najlepszy, ale miejsce niewykorzystane. Zawiodła na całej linii obróbka - niebo jasne jak w południe, ale światła wskazują na zmrok... Tylny plan zbyt ciemny; odbicie, które stanowi o uroku zdjęcia ucięte. Plamki na niebie (komary, ptaki, syfy na matrycy?) nieusunięte...

Słowem mogło być dobrze i magicznie - jest wyłącznie albumowo-pamiątkowo.

2. Pomyłka. Brak kompozycji, krzywo, nijako.

3. Potencjalnie miłe zdjęcie jakiejś śródmiejskiej alei z ładnym kadrem jest zepsute kiepskim naświetleniem/obróbką. Nie ma blasku, życia, szczegółow...

Ten prostokąt ograniczony rzędem latarni to może być trawnik, pusty basen, brodzik wypełniony krwią frankistów, lub wejście do tunelu metra zasłonięte remontową szmatą. Marmury na ścianach zamiast w południowej bieli są w pólnocnych szarościach (mówię o stronach świata, nie o godzinie). Na trotuarze widzę chodzące czarne dziury zamiast ludzi.

Reasumując: z tych zdjęć (poza 2) mogą być ludzie, ale na razie cienko im to wychodzi. Jeśli jesteś w Madrycie często (zazdroszczę ) - popracuj nad obrazkami, bo żal nie skorzystać z takiej okazji. Może kiedyś pokażesz nam całą magię tego miasta, w którą nie wątpię - ale na razie słabo ją widać.

Domyślnie

Dziekuje bardzo za krytyczne i cenne uwagi. Jestem poczatkujacym adeptem fotografii, wlasnie takich uwag potrzebuje. Postaram sie czynic postepy
    Con otro aire... | de noventa | FM2N | Yashica 35 GX | http://malasana.blogspot.com

Domyślnie

ale jedynka ...... mogłaby rzeczywiscie byc dobrą fotką gdyby nie.... (uwagi wymienił bombel)

Domyślnie

Nad jedynka popracuje jeszcze - moze uda siepoprawic wspomniane bledy. A tymczasem jeszcze jedna probka:

4.

Domyślnie

przedewszystkim wyprostuj ,myslę że zrobiłbym tę fotkę szerzej bo niestety niewiele można tutaj zobaczyć ,a pamiętaj że chcesz pokazać magiczny Madryt

Domyślnie

jedynka - szerzej zeby zmiescilo sie cale odbicie w wodzie
    dwojka - bez sensu i krzywo
    trójka - krzywo, malo kontrastowo, powinno byc szerzej, nijakie
    czworka - krzywo, za wąsko
    reszta zostala powiedziana

Domyślnie

jak dla mnie słabiutko, nie byłem w Madrycie ale po tych zdjęciach wygląda mało ciekawie i już nie chce tam jechać. Mam wrażenie że identyczne zdjęcia można zrobić w Polsce.

Domyślnie

Zdjecia nie sa rewelacyjne, bo sie ucze - nie mam doswiadcznie. Na swoje usprawiedliwienie moge tylko dodac, ze zdjecia byly robione latem, kiedy ostre slonce utrzymuje sie az do wieczora - nie sa to latwe warunki dla pocztakujacego.
    Segl: Co do Madrytu, to sie bardzo mylisz. Moze bedziesz mial kiedys okazje sie o tym przekonac. Dla mnie Hiszpania to jeden z najbardziej zroznicowanych i pieknych krajow europy, niestety, przy calym sentymencie do Polski nie moge stwierdzic zeby nasz kraj jako calosc mogl tu konkurowac (oczywiscie wybrane miasta np. Krakow same w sobie sa perelkami europy). BTW wskaz mi miejsce gdzie mozna zrobic takie zdjecia? Np. egipskiej swiatyni ze zdjecia nr 1 chyba w Polsce nie znajde... Zreszta nie o tym jest ten watek i to forum...

Domyślnie

Witaj .
    Przede wszystkim dużo oglądaj dobrych zdjęć. Patrząc na swoje prace , zastanów się co chcesz pokazać . Ty jesteś z nimi związany emocjonalnie ale potencjalny odbiorca już nie. Poczytaj trochę o zasadach kompozycji , kontrastach ,itp. podstawowych regułach. Gdy je opanujesz możesz pomyśleć o własnym stylu .Rób papierowe odbitki swoich prac (tych wybranych i najlepiej w trochę większym formacie - nawet minilabowe - to nie jest zbyt kosztowne) i pokazuj ludziom (znajomym i nie) nie sugerując niczego . Obserwuj ich reakcję. Prace , które uważasz za najlepsze powieś w swoim otoczeniu i sukcesywnie zastępuj jeszcze lepszymi (w Twoim uznaniu) . A przede wszystkim dużo oglądaj. I fotografuj .Pozdrawiam.
    (taki gaduła co to nieprędko zamieści swoje obrazki - zazdroszczę innym tylko czasu , który mogą poświęcić tej cudownej pasji).

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów