Close

Strona 5 z 13 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 124

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomajk Zobacz posta
    Pomysł żeby postawić na części pingwina a na pozostałych windowsa jest bardzo dobry i podoba mi się, faktycznie będą miały możliwość poznać oba środowiska
    Heh, mój pomysł raczej jest z pobudek pragmatyczno-finansowych - jak skądś się wykombinuje trochę Windowsów a nie starczy na wszystkie komputery, to na reszcie upcha się pingwinem.

Nie słyszałem, że pisemko jest dowodem legalności oprogramowania. Będę musiał sprawdzić. Na pewno tak nie jest w przypadku programów z gazetami codziennymi (słowniki z Wyborczą itp.)
    P.
    Fiat Lux

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bombel Zobacz posta
    I przy okazji pomaga innym. Bezinteresownie i poświęcając swój czas. Można się uśmiać na takie frajerstwo, prawda?
    To znaczy, że forumowicze to też frajerstwo?
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Władca Pixeli Zobacz posta
    To znaczy, że forumowicze to też frajerstwo?
    To nie wiesz, że bombel jednoznacznie wypowiadać się nie potrafi.
    Zawsze jest drugie dno.
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

bombel
    Gość

Domyślnie

OK, raz wypowiem się jednoznacznie.

1. Koła Gospodyń Wiejskich są powszechnym przedmiotem dowcipów, które ukazują je (koła) jako zbiorowisko durnych bab. Kierpce, cepeliada, bigos i dupcenie - obraz przeciętnej wsiowej baby, nieco tępej i bez polotu, ale umiejącej przynajmniej to, co ważne: kierpce, cepeliada, bigos, itd...

2. Widać, że koło o jakim mowa w tym wątku jest inne. Nazywa się co prawda po staremu, ale widzi i działa już po nowemu.

3. Stary dowcipas w stylu jaki podałeś uważam (akurat w tym wątku) za lekki nietakt; ot - gafę, jak głośne pierdnięcie na raucie. Nie zbrodnia, ale dumnym nie ma być z czego. Jeśli już, spodziewałbym się raczej zdziwienia - niby koło wiejskich gospodyń - a myślą po nowoczesnemu... Nie kubraczki łowickie, tylko paczki dla dziatwy i komputery...

Coś w tym guście.

Robiąc z tych dziewczyn mieszkających na wsi 'wiejskie baby' o jakich mowa w punkcie pierwszym mi się nie spodobało.

Czy teraz wyraziłem się wystarczająco jednoznacznie i ściśle?

Domyślnie

Dowaliłeś Bomblu z harmaty.
    Z harmaty do wróbli?
    Chiba przesada.
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

bombel
    Gość

Domyślnie

Pewnie że dowaliłem. Po żołniersku. Zresztą powiem szczerze, że niepotrzebnie, bo ani nie lubię tłumaczyć dowcipów, ani wyjaśniać ripost, ani dokonywać egzegezy aluzji...

No ale byłem proszony o wypowiedzi ścisłe, bez 'owijania w podwójne dno', nie przez Ciebie zresztą, tylko przez Władcę Pixeli - chyba, że żartował, że nie rozumie...

To chyba kwestia chowu: dla przykładu w towarzystwie kobiet mających widoczne i duże kłopoty z odchudzaniem nie będę opowiadał dowcipów o grubych babach Ala Bundy'ego, nawet pomimo tego, że dowcipy te są rewelacyjnie śmiszne... I tak dalej, można mnożyć przykłady...

A z drugiej strony masz rację; kto o tym będzie pamiętał za 200 lat?

Domyślnie

To fakt, nazwa Koło Gospodyń Wiejskich trochę brzmi dziwacznie, i kojarzy się z kierpcami itp. nasze "baby" chciały zawiązać coś jak stowarzyszenie, lub organizacja, lecz to jest dość kosztowna sprawa, a tu cała idea opiera się na zaangażowaniu, pracy i chęci niesienia pomocy innym, i aby w legalny sposób prowadzić takie przedsięwzięcie, posiadać konto na które sponsorzy czy darczyńcy mogli by wpłacić jakąś kasę trzeba być zarejestrowanym a najłatwiejszym i zarazem najtańszym sposobem było dołączenie do Krajowego Stowarzyszenia Kół Gospodyń Wiejskich i dlatego ta nazwa.
    No cóż ja mogę na to poradzić, że się mojej kobicie zachciało być w tej organizacji, do tego wybrana została przewodniczącą, ona mnie nakłoniła kiedyś do fotografii, pozwala na kupno aparatów, często dość drogich, sama zresztą też fotografuje i pomaga mi dokarmiać ptaki, więc muszę jej pomóc, zresztą właściwie nie muszę, ale też mogę zrobić coś dobrego dla tych dzieciaków.
    Kiedyś bylem "obcy" we wsi, teraz jestem PAN TOMEK i ktokolwiek się kiedykolwiek o drogę do mnie zapyta, z pewnością wskażą mu właściwą, a nawet i zaprowadzą.
    Nasze "baby" tracą swój czas lecz czy to strata jest ? one same dzięki tej pracy się rozwijają, na 9 marca jada do teatru, 8 w dzień kobiet jakaś prezentacja, KGW z kilku powiatów, coś się dzieje, nie zawsze korzyść musi być wyrażona w zł czy $ często satysfakcja, pełna świetlica i uśmiechy na twarzach dzieciaków jest również wiele warta.
    http://www.krupienko.pl/galeria/

Domyślnie

Wracając do tematu nie mam pojęcia o co tyle hałasu. Przecież na wszystkich komputerach można zainstalować linuxa, a jak znajdzie się przez przypadek jakaś winda to przecież nikt nie zabrania instalowania na jednym komputerze kilku systemów jednocześnie.

Domyślnie

To faktycznie jest możliwe, lecz sam wiesz ile czasu zajmuje instalacja oprogramowania, do tego może dojść jeszcze ściąganie sterowników, bo wątpię, by jakieś płytki dali, czasu mam coraz mniej, więc czeka mnie nie lada wyzwanie. Dlatego pierwsze pójdą w ruch linuksy, a na windowszy trochę poczekamy, może też jakiś zdolniejsza młodzież mi pomoże.
    Pomyślałem też czy nie byłoby dobrym rozwiązaniem właśnie puścić co niektórych na "głęboką wodę" i niech sami próbują instalować ? w końcu mi nikt nie pomagał pierwszego DOS6 na 13 dyskietkach bodajże instalować na 486DX33 potem Config, Autoexe itp. a NC to była podstawa, to było dopiero wyzwanie.
    Jutro jadę po pierwsze czasopisma, zobaczy się co będzie, zrobiłem listę na podstawie waszych sugestii i będę szukał.
    http://www.krupienko.pl/galeria/

Domyślnie

tomajk - nie kupuj czasopism, tylko czasopismo. 1 szt! easyLinux Ubuntu 7.10 (lub coś podobnego z Ubuntu 7.10) i instalujesz to na wszystkich kompach. Jak Ci szkoda czasu, to najpierw zrób kilka kopii, żeby instalować na raz na kilku maszynach. I to wszystko możesz LEGALNIE. Sterowniki są w większości przypadków na płytce, szczególnie dla starszych komputerów. Jak nie, to zassiesz później z internetu.

Aha - to o czym mówię to DVD. Więc trzeba się upewnić, że kompy mają takie napędy, jak nie to poszukać Ubuntu na CD.

I proszę mi tu, szanowni forumowicze, nie wyjeżdżać ze standardami w stylu Windows. Maluch też był standardem - i czy to czyni go lepszym samo... toczydełkiem?

Instalacja Ubuntu jest tak prosta jak windy (o ile nie prostsza), obsługa systemu i podstawowego pakietu biurowego (będącego częścią pakietu) analogiczna. To jak przesiadka z VW do BMW. Niby wszystko takie same... a jedna lepsze .

Nawet Twoje Gospodynie Wiejskie nie powinny mieć z nim problemu, jeśli tylko korzystały z komputera i pamiętają, gdzie go włączyć.
    Dużo sprzętu, mało czasu

Strona 5 z 13 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów