Szukaj
Oglądałem te komputery, i wygląda to tak.
4 szt Compaq PIII 1Ghz 512MB RAM HDD 20GB karta sieciowa, stacja dyskietek, audio AC 97, brak napędu CD
1 szt Compaq PIII 1Ghz 512MB RAM HDD 20GB karta sieciowa, stacja dyskietek, audio AC 97 posiada napęd CD
Dwie drukarki HP laserowe.
Monitory 14" CRT dość wysłużone ale działają.
Na wszystkich naklejki z licencjami WINDOWS 2000 lecz dyski wyczyszczone, najwyraźniej te 5 szt to terminale.
Zdążyłem, ustalić z kobitkami tyle: chcą na tych 5 szt zainstalować system, tak by dzieciaki sobie mogły nawet i pograć, a na tym jednym programy poważniejsze.
Dzieci jednorazowo jest od 5 do 15 a świetlica już ma 3 komputery, czyli będzie razem 8stanowisk, więc wystarczy na luzie.
Długo musiałem tłumaczyć dziewczynom, co to jest LINUX ale po pół godziny wreszcie zrozumiały, że to nie VISTAczyli wiedzą co to system, tylko nie znają nic poza Windozą.
Nawet nie próbowałem się przyjrzeć co tam na tych 3 komputerach jest postawione, lecz połączenie tych ostanio otrzymanych w sieć może być nieuniknione, choćby dlatego, że nie posiadają napędu CD no i drukarki są.
Nie przyglądałem się więcej, ani niczego nie ustaliłem, gdyż zdarzył się tragiczny wypadek, na tartaku, zginął człowiek, oczywiście kolega i znajomy, jeszcze niedawno był kierownikiem tego zakładu, od czasu jak tartak poszedł w ręce prywatne został szeregowym pracownikiem.
Większość ludzi pracujących w tym zakładzie nie ma przynajmniej jednego palca, jedyną rozrywką po pracy to piwko pod sklepem, lub butelka jabola w parku, a ten nie należał do takiej śmietanki, a mimo to spotkał go los straszny.
W obecnej sytuacji wieś jest rozdygotana zaistniałą sytuacją, więc nie będę przez parę dni drążył tematu, chyba że mnie same o to poproszą, co będzie oznaczało, że trochę ochłonęły.
Wszystkim wam bardzo dziękuję, naprawdę otworzyliście mi oczy na to jak powinny być wyposażone komputery na wiejskiej świetlicy.
PS. co się dzieje? kilka miesięcy temu pies zagryzł dziecko, głośno było o tym w mediach, teraz ten wypadek, co za pechowa reklama okolicy![]()
Ostatnio edytowane przez tomajk ; 11-02-2008 o 23:31
http://www.krupienko.pl/galeria/
Mała literówka
Powinno być Windows SteadyState
http://www.microsoft.com/downloads/d...DisplayLang=en
Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.
Faktycznie z tym wypadkiem smutna sprawa, ale gdybys
nie mial co ze soba zrobic przez te kilka dni potrzebne
na ochloniecie, to juz samo przypomnienie sobie o sprawie
szkoly pomoze ci to wszystko latwiej poukladac w myslach.
Podoba mi sie Tomajk, w jaki sposob odebrales
przedstawione
tutaj opinie. Po cichu liczylem na takie podejscie.
Tylko sie jednorazowo za mocno nie forsuj, a stopniowo
sobie poradzisz. Z innej strony - to ciekawe i pozyteczne
doswiadczenie, ktore w przyszlosci moze sie przydac
takze do innych celow.
Kobietom trzeba tymczasem dac odpoczac, bo niewatpliwie
to wrazliwe osoby.
seek & destroy
Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...
Vista na komputerach opisanych przez tomajka to nie jest dobry pomysł. Brać XP póki jest.
Na razie jedyna firma, która oferuje kompletnie darmowe oprogramowanie bez żadnych obwarowań to Comodo.
Przynajmniej nie widzę tych obwarowań.
Comodo ma stosunkowo dobre notowania i oferuje wszystkie narzędzia - Antyświr, ogniościanka, anty-szpieg itp.
http://www.comodo.com/index.html
Ostatnio edytowane przez PaSkal ; 12-02-2008 o 10:34
Fiat Lux
jeśli chodzi o zabezpieczenie kompów, to świetnym rozwiązaniem jest Panda Platinium, kombajnik...ale odkąd ją mam (5 lat) nie miałem problemu wirusowego, a siedzimy z żonką w necie nawet 12h/dobę...można ją wyrwać nawet za 56zł
![]()
Pozdrawiam Serdecznie Jacek PawłowskiF70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE
Skontaktuj się z nami