Close

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 62

Wątek: Nikon d40x

Domyślnie Nikon d40x

Witam. Jestem tutaj nowy. Szczerze mówiąc do tej pory niewiele interesowałem się fotografią. Robienie fotek sprawia mi przyjemnośc a mój domowy aparat jest dla mnie niewystarczający. Nie jest to lustrzanka, beznadziejny aparacik.
    Postanowiłem że wkońcu kupie sobie coś lepszego. Niestety funduszy nie mam dużych (koło 2000zł), ani wymagań, więc zainteresowałem się nikonem D40x. Troche już o nim czytałem. Bardzo mi się podoba i wydaje mi się że byłby idealny. Aparat byłby mi potrzebny na różne wypady poza miasto, turnieje, imprezy itp. I tutaj pojawia się moje pytanie. Czy ten aparat jest dla mnie dobry? Czy może coś innego byście polecili? pozdr. Adrian

Domyślnie

napisz jakie masz fundusze? A odpowedź jest taka że nikt za ciebie nie zdecyduje bo to jest indywidualny wybór każdego człowieka. Jednym d40 bedzie starczać a innym d300 to bedzie mało...
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Domyślnie

Jest już napisane 2000zł

Domyślnie

W tej kwocie o której piszesz moim zdaniem nic lepszego nie znajdziesz (oczywiście jeśli chodzi o nowy sprzęt). Jak sam napisałeś - nie interesowałeś się zbytnio fotografią do tej pory więc ten aparat na pewno wystarczy ci na jakiś czas, na tyle żebyś mógł stwierdzić czy rzeczywiście chcesz zająć się fotografią jeszcze poważniej (i wtedy już z pewnym doświadczeniem i świadomością swoich potrzeb wybrać coś z wyższej półki)

Ja miałem taki sam dylemat zupełnie niedawno (z takim samym limitem finansowym) i zdecydowałem się na D40X używam go już od jakiegoś czasu, codziennie się czegoś uczę i powiem, że nie żałuję (choć już planuję kolejne zakupy). Gdybyś miał jakieś pytania to pisz na PM.

pozdrawiam

Domyślnie

kupując lustro licz się z tym że jak złapiesz bakcyla to ani się obejrzysz a drugie 2000 przefikasz a to KIT przestanie wystarczać, potem zapragniesz czegoś długiego, najlepiej z VR a jeszcze lepiej z f 2,8 potem SBxxx, kolejne szkła, kolejne body.
    wracając do tematu - na początek w zupełności Ci wystarczy D40x - tym aparatem wbrew opiniom da się robić zdjęcia - ba - nawet fotografie niektórym wychodzą. Wiedz jedno - z D40x nie zadziałają (konkretnie AF) tanie obiektywy bez własnego napędu SWM. Musisz kupować szkła oznaczone jako AF-S lub HSM - Sigma. Ale takie informacje były już na forum.
    więc mając na uwadze te zagrożenia/niedogodności - witaj w Klubie

Domyślnie

Prawde mówiąc licze się z tym że im dłużej będę go miał, tym bardziej będę chciał coś porządniejszego i lepszego
    Oglądałem już lampy błyskowe do niego, i wydaje mi się że aparat jest naprawdę dobry.
    Dod. pytanie. Jak długo może działać taki aparat? Jaka jest żywotnośc obiektywu itp. CHodi mi o to czy po 10000zdjęciach musze kupić nowy czy nie? jak to jest?

Domyślnie

Szybciej go sprzedasz niż zajeździsz

Domyślnie

w zasadzie w tej klasie sprzętu nie oblicza się długości życia migawki - może ci po cykać 10000 (a tyle to raczej na bank zrobi bo to jest nic) a może i 100tys. Kwestia awaryjności - zdarzają się egzemplarze z wadami. Norma jak wszędzie (nawet Ferrari się psują ). O dobrych egzemplarzach nikt nic nie pisze - dopiero jak coś padnie to leci na forum, do serwisu itd.
    Pozdrawiam Tomek Kić

Domyślnie

Mam nadzieje

Czy jak kupie taki zestaw :http://www.ceneo.pl/541534s to czy będe musił kupować przysłone?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sadrian Zobacz posta
    to czy będe musił kupować przysłone?
    przysłona to jest w obiektywie

polecam naszą forumową linkownię i dzial szkoła fotografii http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=16831
    Pozdrawiam Tomek Kić

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów