Close

Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 110

Wątek: martwy laptop

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    nie. Tylko dysk C (D, E - partycje). Żadnych dodatkowych dysków.
    Ale on jest po USB.
    Stary komp nie obsługuje mi SATA, więc mam dysk w obudowie zewnętrznej, po USB.
    czesc dyskow potrzebuje wiecej napiecia i niektore starsze plyty nie podaja odpowiedniej ilosci na pojedynczym usb. podpinales dodatkowy kabel doprowadzajacy zasilanie do obudowy dysku ? a jak podpinasz sama obudowe bez dysku to Ci ja w ogole wykrywa jako jakis mass storage ? bo moze sie z obudowa nie dogaduje po prostu

Domyślnie

nie. Tylko dysk C (D, E - partycje). Żadnych dodatkowych dysków.
    Ale on jest po USB.
    Stary komp nie obsługuje mi SATA, więc mam dysk w obudowie zewnętrznej, po USB.
    Być może dysk na USB potrzebuje dodatkowego źródła zasilania. Często tak bywa że podłączając HDD 2.5'' do USB zwyczajnie nie starcza amperażu na porcie USB.
    Puszka: D300 + MB-D10 + SB800
    Słoiki: N20-35/2.8D | N85/1.4D | N180/2.8 |
    http://www.jazzfoto.pl

Domyślnie

Jacku, dysk sprawdź NIE samodzielnie w domu, tylko oddaj go do serwisu, gdzie przeprowadzą odpowiednią diagnostykę (elektroniki).
    W razie potrzeby też zgrają możliwe do odzyskania dane.
    A, tak, apropos, to uruchamiasz jakiś programik do monitorowania temperatury wrażliwych komponentów komputera?
    Bardzo dobrze tu, sprawia się EVEREST.
    Ostatnio edytowane przez david555 ; 08-02-2008 o 12:28
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maly5 Zobacz posta
    czesc dyskow potrzebuje wiecej napiecia
    Chyba prądu ?

Większe napięcie dobrze by dyskowi nie zrobiło

Domyślnie

obawiam się, że to dysk i nic tu nie pomoże. Serwisant na infolinii też tak sugerował.
    W jaki sposób odzyskać dane z dysku?
    Nie musze chyba dodawać, że ważne (faktury, cała poczta) i że dawno nie archiwizowane
    jesli to problem dysku to laptop bez niego powinien wstac. a nie sadze ze nagle cala elektronika Ci w srodku poleciala bo to sie jednak bardzo rzadko zdarza.
    jak dysk kreci to trzeba sprobowac podpiac jeszcze raz, jak nie to w inna obudowe albo do stacjonarki.
    nie kazda obudowa usb dziala z kazdym dyskiem ! ! (i nie mowie o roznych interfejsach)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _k_o_s_t_e_k_ Zobacz posta
    Chyba prądu ?

Większe napięcie dobrze by dyskowi nie zrobiło
    ;ppp

Domyślnie

odzyskiwanie danych z uszkodzonego dysku nie wiem jak teraz ale kiedys to byl majatek teraz pewnie tez;/
    sproboj go podlaczyc pod innego kompa jezeli jest taka mozliwosc z tym zasilaniem tez chlopaki moga miec racje u mnie chula na 2 kablach a USB powinno byc 2.0 masz ustawione na 2.0 ?
    emeryt

Domyślnie

_k_o_s_t_e_k_, błagam, nie mów takich rzeczy, bo zęby cierpną.
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maly5 Zobacz posta
    a jak podpinasz sama obudowe bez dysku to Ci ja w ogole wykrywa jako jakis mass storage ? bo moze sie z obudowa nie dogaduje po prostu
    w tej obudowie mam normalnie dysk 3,5 calowy, 300 GB SATA. Zdemontowałem go teraz. SATA jest chyba takie samo w dyskach 2,5 i 3,5 cala? Bo stare dyski ATA - miały inne szyny i nie mozna było zamiennnie (bez przejściówki) włozyć w nie pasjąca obudowę

Cytat Zamieszczone przez _k_o_s_t_e_k_ Zobacz posta
    Być może dysk na USB potrzebuje dodatkowego źródła zasilania. Często tak bywa że podłączając HDD 2.5'' do USB zwyczajnie nie starcza amperażu na porcie USB.
    obudowa zewnętrzna na dysk 3,5 cala ma swoje zasilanie, zasilanie nie idzie z USB

Cytat Zamieszczone przez david555 Zobacz posta
    Dysk sprawdź nie samodzielnie w domu, tylko oddaj go do serwisu, gdzie przeprowadzą odpowiednią diagnostykę (elektroniki).
    W razie potrzeby też zgrają możliwe do odzyskania dane.
    serwis jest w innym mieście, w poniedziałek ma przyjść kurier po laptopa

A, tak, apropos, to uruchamiasz jakiś programik do monitorowania temperatury wrażliwych komponentów komputera?
    nie.
    Komputer nie padł w czasie pracy. Normalnie zamknęłem system. Tylko teraz się nie chce odpalić.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 08-02-2008 o 12:37
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

_k_o_s_t_e_k_, błagam, nie mów takich rzeczy, bo zęby cierpną.
    Jakich ?

Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów