Close

Strona 2 z 11 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 110

Wątek: martwy laptop

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    już tak kombinowałem przed założeniem wątku.
    spróbuję jeszcze raz, wypnę go na dłużej.
    ok. czy jak zasilacz jest podpiety to sygnalizuje ze jest (wiem ze niby ladowal baterie) - moze cos z gniazdem albo zasilaczem. jesli dokladales pamieci RAM do laptopa mozesz sprobowac wyjac ta dokladana. jesli nie to zawsze mozna sprobowac zobaczyc czy sie nie wypiela ta ktora tam jest, albo wyjac i zobaczyc czy nie wstanie (czesc laptopow wstaje i zglasza brak pamieci)
    ja nie to na noc go zostaw bez baterii i zasilania. chwilowo nie mam innych pomyslow (poza tym co padlo jesli nie wstanie).

dysk jak cos sie wyjmuje i albo do kieszeni na usb i zgrywasz albo przelotka i przez kompa stacjonarnego.
    klapke praktycznie na 100% mozna odkrecic (od spodu kawalek wiekszy plastiku prostokatny zazwyczaj przymocowany 1 srubka)
    dysk mocowanie - czasami maja specjalna farba pomalowane sruby - zerwiesz ten lakier - niby moze byc lipa. jak cos to zadzwonic do nich (serwisu), powiedziec ze sa pilne dane i ze musisz zgrac.
    Ostatnio edytowane przez maly5 ; 08-02-2008 o 01:07

Domyślnie

konstrukcja jest taka, że łatwo mogę wyjąć napęd DVD. Inne rzeczy mogę wymontować - są zwykłe śrubki (nie jak w HP w którym mi kiedyś padła płyta), ale nie widzę plomb wcale - więc może to jest jakoś od środka poplombowane?
    Czyli nie sądzicie, że padł dysk twardy i dane będę miał?
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 08-02-2008 o 01:00
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

nie dokładałem RAM
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

od spodu beda pewnie z dwie - 3 klapki przykrecone jedna srubka kazda. klapki mozna odkrecac bez problemu raczej. pytanie jak z mocowaniem dysku - ale nawet jak jest farba (bo w plomby to sie raczej nie bawia) na srubie (niebieska albo czerwona zazwyczaj na glowce sruby) to najwyzej zadzwonisz rano jak nie bedzie chcial sie nadal uruchomic i spytasz czy mozna bez utraty gwarancji wyjac dysk by zgrac dane. wyjmowalem juz w paru laptopach i nie bylo bolu (chyba z HP dawno temu cos sie czepiali, ale odpuscili). choc Fujitsu nie dlubalem w srodku

Domyślnie

Tytuł nasuwa jedną odpowiedź - robota Ziobry
    D80 + MB-D80 | T 17-50 2,8 | S 70-200 2,8 | SB-800 + klamoty do fot. bezcieniowej

Domyślnie

Jacku, zacznij od początku, czyli od zasilacza.
    Trzeba sprawdzić, czy podaje właściwe napięcia, no i czy z grubsza w ogóle żyje.
    Następny krok, to bateria.
    Wyjąć, oczyścić styki i ponownie zapiąć.
    Laptop jest, jak mówiłeś, na gwarancji, więc dalszych kroków omawiać nie będziemy.
    Bardzo możliwe, że zasilacz lub nawet komputer uległ przegrzaniu.
    A nie tak dawno zakładałem watek odnośnie podkładek chłodzących i niektórzy koledzy, wątpili w potrzebę ich używania.

Re: maly5
    Kłopoty z pamięcią, dyskiem, grafiką, czy procesorem, sygnalizowane są przez BIOS akustycznie.
    Ostatnio edytowane przez david555 ; 08-02-2008 o 02:08
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Domyślnie

Nie wiem jak teraz, ale dawniej dyski laptokowe miały inny standard podłączenia, więc nawet jak gada wyciągniesz, to nie koniecznie będziesz go w stanie podłączyć - trza by kupić obudowę USB na dyski 2,5". Oczywiście możliwe, że po wejściu SATA coś się zmieniło.

Ogólnie wszystkie obecnie produkowane notebooki to padlina i prędzej czy później się psuje, zasada ta tyczy się również F-S. Kupowałem kilka tych laptopów do firmy - pierwszy zaliczył zgona po przyniesieniu do firmy i został wymieniony, raz zrąbał się na gwarancji, potem dobił go pad płyty głównej. Przy zakupie drugiego już po wyjęciu z pudła w sklepie okazało się, że laptop nie żyje i od razu przynieśli drugi - ten na razie pracuje. Bardziej twarda była moja Toshiba - wykończyłem ją dopiero po trzech latach.

Domyślnie

NAJWIĘKSZYM WROGIEM LAPTOPÓW JEST TEMPERATURA, A ICH DYSKÓW WSTRZĄSY.
    Ot i cała tajemnica.
    Tak więc chłodzić, chłodzić i jeszcze raz chłodzić i będzie żyć, dłużej.
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez david555 Zobacz posta
    Jacku, zacznij od początku, czyli od zasilacza.
    Trzeba sprawdzić, czy podaje właściwe napięcia, no i czy z grubsza w ogóle żyje.
    Następny krok, to bateria.
    Wyjąć, oczyścić styki i ponownie zapiąć.
    jak pisałem - akku jak kończyłem pracę miał jeszcze 50%, więc powinno na nim spokojnie sie to nadal odpalać. Ale jak wspominałem ja podpiąłem laptop pod zasilacz i zapaliła się dioda ładowania, po ponad godzinie zgasła. Czyli naładowało akku do 100% - tak sądzę, czas ładowania by się zgadzał. Komp był wtedy wyłączony, nie wiedziałem, że będę miał problem.

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Nie wiem jak teraz, ale dawniej dyski laptokowe miały inny standard podłączenia, więc nawet jak gada wyciągniesz, to nie koniecznie będziesz go w stanie podłączyć - trza by kupić obudowę USB na dyski 2,5".
    mam wiele przejściówek, cos będzie pasowało. Mój stray HP miał właśnie takie "odwrotną przejściówkę" do dysku, ale to było demontowalne z dysku. Mam sporo zewnętrznych dysków 2,5 cala, 3,5 cala, ATA, SATA, zgrywałem stray dysk z HP na stacjonarny.

Domyślnie

Ja miałem podobną sytuację ze swoim hp. Okazało się, że dysk miał bad sektory i był do wymiany - oczywiście tak wcale nie musi być w Twoim przypadku, u mnie akurat tak było. Też miałem tam sporo waznych danych, zdjęcia klientów, śluby jakieś i prace graficzne. Więc nie mogłem odpuścić sobie tych danych. U mnie twardziel był na normalnym SATA, więc bez problemów podłączyłem go do koputera. Nie wiem jak jest w FujitsuS, ale w hp jest z tyłu klapka ze znakiem HD, odkręcasz jedną śrubkę i wyjmujesz dysk. Wg mnie nie ma to wpływu na gwarancję, przecież zawsze uzytkownik powinien mieć możliwość wymiany dysku na inny, większy, na ten przykład.

Strona 2 z 11 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów