Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Domyślnie Sabina w studio ? Help !

Hmm, a czy ktoś byłby mi w stanie pokazać/wyjaśnić różnicę w "miękkości" światła pomiędzy takimi wariantami:

1. Sabina + dyfuzor + nasadka (światło bezpośrednio padające, podwójnie rozproszone)
    2. Sabina odbita od parasolki (białej)
    3. Sabina błyskająca przez softboxa

knuję jakieś wstępne pomysły na domowe mini-studio i zastanawiam się nad SB-800 jako jednym ze źródeł światła..

Ogólnie koncepcję mam taką:
    1. całość wyzwalam błyskiem lampy wbudowanej (tryb manual, moc 1/32) - nie bierze udziału w ekspozycji ew. lekko doświetla front
    2. głównym źródłem światła byłaby lampa błyskowa 180 Ws + softbox 60x60
    3. dodatkowym żródłem byłaby Sabina + jedna z kominacji 1,2,3

czy ktoś może mi doradzić jak najlepiej wykorzystać SB w takim układzie, a może zapomnieć o niej bo.... ?

pozdrawiam
    D300s, N 17-55/2.8, N 70-210/4-5.6, SB-800

Domyślnie

wykorzystuje czasami sabinę i SB26 z parasolkami lub softboxami, jak na warunki domowe doskonale daje radę, fotografia w ciemniejszych wnętrzach też całkiem nie źle wychodzi, jasne że nic nie zastąpi porządnych lamp studyjnych, ale za to mam mobilne mini oświetlenie, dochodzi do tego przewaga sabin nad lampami studyjnymi - w całkowicie ciemnym pokoju jadę serią składającą się z 7-8 zdjęć , czego z innymi lampami sie nie osiągnie

robiąc zdjęcia w domu odpalam radiem albo lampą wbudowaną, praktycznie nie używam pełnej mocy tych lamp, pracuje najczęściej na 1/2-1/4

ps. wszystkie moje autoportrety były robione takim zestawem
    i np. to zdjęcie

a tu co prawda żadne arcydzieło, ale też 2 sabiny z parasolkami w akcji
    Ostatnio edytowane przez Gawronnek ; 07-02-2008 o 02:15
    pozdrawiam Piotr

Domyślnie

Ja osobiscie widzialem na targach nikona jak robili pokaz CLS D3 z zapietym kontrolerem bezprzewodowym + 3x SB-800, jedna w softboxie jedna z parasolka a ostatnia z jakims malym dyfuzorem na tlo i efekty byly bardzo ladne. Ja sam bede najprawdopoodbniej w ten sposob tez probowal zbudowac jakies male studio 2xSB-800 i 2x softbox i 2x parasolka (w zaleznosci od potrzeb) wedlug mnie najwazniejsza zaleta tego zestawu to mobilnosc. Jak Gawronek powiedzial to nie sa pro lampy studyjne ale mozna ciekawe efekty uzyskac.
    Fuji: X100, X-Pro1, X-T2

Domyślnie

Ja co prawda wielkiego doświadczenia w studio nie mam ale mogę powiedzieć że SB-800 do studia spokojnie się nadaje. Kilkakrotnie stosowałem ją jako wypełnienie przez parasolkę do głównej lampy 160Ws z SB 60x60. Sabinka świetnie dawała radę w domowym bądź co bądź studiu. Oczywiście tylko tryb Manual w właśnie w okolicy 1/4 mocy.

Domyślnie

2* SB600 w CLS + parasolki:

robiłem też fotki grupowe tym zestawem i się da, chociaz przy mocy 1/1 i 400 iso przysłona wychodzi f/4 czyli warunki małostudyjne, ale się da i efekt lepiej niż sabiną na wprost
    Ostatnio edytowane przez arturjb ; 07-02-2008 o 15:56
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

D700 + 35 + 85 i po co więcej?

autograf
    Gość

Domyślnie

Toz to prawie tutek Podoba mi sie i czekam na kolejne!

PS Chyba zaczne zbierac na druga sabinke
    PS2 arturjb w jaki sposob mocujesz SB na statywie i jak mocujesz parasolki?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez autograf Zobacz posta
    Toz to prawie tutek Podoba mi sie i czekam na kolejne!

PS Chyba zaczne zbierac na druga sabinke
    np.taki uchwyt http://www.allegro.pl/show_item.php?item=306902393, ostatnio zakupiłem i wygląda na solidny (mam jeszcze jeden, wcześniej kupiony-tańszy, ale budzi mniejsze zaufanie)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez autograf Zobacz posta
    http://www.allegro.pl/item306902393_...a_statyw_.html - mam takie dwa uchwyty i dwa statywy jakies... chinskie

edit: ooo rotor, mamy to samo
    Ostatnio edytowane przez arturjb ; 09-02-2008 o 22:38

D700 + 35 + 85 i po co więcej?

Domyślnie

ja kupuje drugą sb-800, teraz foce z jedną i blendą, w przyszlosci moze i trzecia sabina sie pojawi, to jest naprawde swietna lampa, widzialem foty grupowe, z dwoma sb-600 i naprawde sie zaskoczylem, do malego studia sabiny rządzą, a jak robisz cos w plenerze to nie ma problemu z mobilnoscią, do tego jeszcze su-800 i jazda

Domyślnie

swietnie to dziala
    mam film dvd the speed of light na ktorym macnally niejaki john pokazuje jak ten system dziala.
    niestety dostepne jedynie w usa ale szczerze polecam

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów