Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: Fujicolor C200

Rycerz
    Gość

Domyślnie

dzis w negatywach nie powinno się iść na kompromis ktoś już przede mną napisał: tani negatyw tylko zniechęci do analoga! skoro masz cyfre to analoga zastosuj do wyjątkowego miejsca i chwili i kup zamiast 10 kiepskich rolek, 3 sztuki a bardzo dobre! będzie lepszy efekt końcowy...
    fuji pro 160S lub 160C, świetne 400H, czy wcale nie najgorsze 800Z to filmy których nie warto lekceważyć...polecam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rycerz Zobacz posta
    dzis w negatywach nie powinno się iść na kompromis ktoś już przede mną napisał: tani negatyw tylko zniechęci do analoga! skoro masz cyfre to analoga zastosuj do wyjątkowego miejsca i chwili i kup zamiast 10 kiepskich rolek, 3 sztuki a bardzo dobre! będzie lepszy efekt końcowy...
    fuji pro 160S lub 160C, świetne 400H, czy wcale nie najgorsze 800Z to filmy których nie warto lekceważyć...polecam
    jeżeli to do mnie to:
    mam cyfrą do codziennego fotografowania. Analog to tylko cz/b i slajdy. Chociaż coraz częściej cz/b zamiast 35mm wolę średni.

Rycerz
    Gość

Domyślnie

mój tekst odnosił sie do tej wypowiedzi
    Cytat Zamieszczone przez ekajana Zobacz posta
    Wiosną wybieram się do Nepalu i zastanawiam się czy aby na pewno inwestycja w realę czy fuji pro 160. Czy aby kodak gold 100 lub superia 100 nie są wystarczająco dobrymi filmami? Slajdy odpuszczam ze wzglęu na nieprzewidywalność. Czarnym koniem jest ten kodak pro foto 100. Jak on ma się do golda?

albo raczej jak się ma do superii 100 którą najpoważniej. W opisie kodaka profoto stoi, że wzmacnia bardziej kolor żółty. A w nepalu do focenia krajobraz, świątynie i klasztory. Ludzie raczej cyfrą...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miron19j Zobacz posta
    witam,
    mam pytanie jak w temacie. Przeszukałem net, ale nie znalazłem nic konkretnego.
    Co to jest? Czy ktoś tym robił?
    Na stronie Fujifilm Polska nie ma o nim nic ????
    edit: na stronie Fuji też nie.
    Nie ma. Polska w ogóle informuje, ze jest, centrala się wstydzi.

Jak by mu Schwarzschilda uwzględnić?
    Jak superia 200: b/z do 2s, +1/3 przy 4s itd, wygląda rozsądnie?
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

conik
    Gość

Domyślnie

Jak dla mnei z negatywów istnieja dwa albo trzy....Portra, portra i moze jeszcze Portra

Nowa 400 jest genialna jesli chodzi o elastycznosc w naswietlaniu 400-1600 wytrzymuje bez problemu
    a nowa portre 160 mozna swiecic od 100-400

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez conik Zobacz posta
    Jak dla mnei z negatywów istnieja dwa albo trzy....Portra, portra i moze jeszcze Portra
    Wracając do tematu wątku, wiem jaki jest najlepszy ale mam załadowany C200 i chcę go w nocy wycykać, schwartzshilda dać jak np dla Superii? Co więcej, czasy ambitniejsze niż kilkanaście sekund, gdy mój cyfraczek już wymięka.

conik
    Gość

Domyślnie

1/10tys do 10 sek mozna efektu szwarcszilda nie uwzgledniac....a poniewaz to raczej szajsfilm ja bym swiecil nominalnie wg swiatlomierza i powtorzyl ekspozycje -1ev -2ev zawsze ktoras bedzie lepsza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez conik Zobacz posta
    1/10tys do 10 sek mozna efektu szwarcszilda nie uwzgledniac....
    wiem, tani film, cyknie się więcej itd.

Jaką zasadę ogólną można by mieć dla filmów nie posiadających takiej dokumentacji? Brać z filmu o podobnej czułości? Podobnej półki cenowej? Idealnie by było z tego samego typu emulsji, ale znów nie jest to podawana informacja.
    Wyłącznie tego samego producenta - o ile jest znany jak w przypadki materiału 'Convulsion'
    Wiadomo, pasowało by notować i na drugi raz wiedzieć.

Jaka zasada ogólna by była rozsądna?

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów