Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Question D300 - bracketing ekspozycji.

Witam,

Czy jest możliwość takiego ustawienia aparatu D300, aby wykonywał sam serię zdjęć w trybie bracketingu ekspozycji?

Przez słowo "sam" rozumiem, że ustawiam aparat np. na samowyzwalacz, a on robi tyle zdjęć ile było w ustawieniach braketingu. Chodzi o to by nie dotykać, nie poruszać aparatem i nie robić każdego kolejnego zdjęcia poprzez naciśnięcie spustu. Przydaje się to np. przy HDR'ach.

Zakładamy, że nie posiadam wężyka spustowego.

Wiem, że w Canonie jest taka możliwość (np. 20D, ale w innych zapewne również, choć nie testowałem).

Jeśli nie wyraziłem się jasno w pytaniu... to pytać.
    | N

Domyślnie

ktos zgłaszał juz ten problem przy D200. O ile dobrze pamiętam to wyjściem było zaprogramownie interwałów
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Można i tak... ale zdjęcia będę minimalnie co sekundę i muszą być w równych odstępach czasowych. Sam nie wiem. Będę kombinował.
    | N

Domyślnie

Ja nie znalazlem takiego sposobu. Interwaly jak najbardziej ale tak jak piszesz zdjecia beda co sekunde. Troche slabo sa rozwiniete te interwaly. Nie mozna np zdefiniowac czasu w trybie bulb. Maksymalny czas to 30s.
    Rozwiazaniem jest wezyk spustowy. Podpinanie tez nienajlepiej rozwiazane. W nocy, na mrozie podpiecie tego ustrojstwa graniczy z cudem zwlaszcza na poczatku kiedy gniazo nie jest wyrobione. Nie wiem komu przeszkadzala podczerwien...

Domyślnie

To prawda - dodatkowo podpięty wężyk praktycznie uniemożliwia zmianę obiektywu - wrrrrrr

Uprawnienia umieszczania postów