Witam. Od pewnego czasu jestem posiadaczem Nikona D40 ze standardowym obiektywem 18-55. Problem zaczął się od momentu kiedy aparat zaczął "gubić się" w ustawieniu ostrości w trybie AF. Przy trybie MF aparat robi zdjęcia bez żadnych problemów. Objawy przy AF są takie, że obiektyw jedzie w przód a potem wraca w tył nie ustawiając ostrości. Żeby było ciekawiej, kiedy aparat odwrócę o 180 stopni i ustawię tryb AF, aparat działa w 100%, czyli ustawia sam ostrość, obiektyw nie szaleje, a zdjęcia są ostre. To działanie "na odwrót" odkryłem przypadkowo, do tego momentu myślałem, że po prostu aparat lub obiektyw są uszkodzone. Ale po odkryciu, tego, że jednak zdjęcia z autofocusem robi, tyle, że na odwrót pożyczyłem od kolegi takiego samego D40 i sprawdziłem na zmianę korpus i obiektyw. Mój obiektyw jest ok, natomiast przy podłączeniu jego obiektywu do mojego korpusu występuje ten sam problem. Bardzo proszę o porady czym może to być spowodowane lub co może być uszkodzone. Z góry dziękuję za odpowiedzi i jednocześnie serdecznie pozdrawiam.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami