Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 48

Domyślnie

A blurować wszystkie te niechciane twarze na każdym zdjęciu i basta!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez david555 Zobacz posta
    miron19j, powtarzam, że PRAWO PRASOWE, nie dotyczy wszystkich.
    Doczytaj dla kogo zostało napisane.
    a czy przeczytałeś mój post ze zrozumieniem.
    Gdzie napisałem o prawie prasowym. Wyraźnie napisałem "Prawo autorskie"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miron19j Zobacz posta
    a czy przeczytałeś mój post ze zrozumieniem.
    Gdzie napisałem o prawie prasowym. Wyraźnie napisałem "Prawo autorskie"
    Nie przejmuj się, to z rozpędu.
    A jeszcze pisałeś taką mikro czcionką, że stary człowiek ledwo widział co czytał.
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Domyślnie Zdestruowane plakaty wyborcze

Witajcie. Podepnę się pod ten temat, ponieważ najbardziej pasuje do moich wątpliwości. Mam pewien zestaw zdjęć na których uwieczniłam zniszczone przez czas, warunki atm. i wandali plakaty wyborcze - portrety. Na części z nich można rozpoznać polityków uwiecznionych nań. Myślę o pokazaniu tego na wystawie - dyplom - jednak nie mam pewności, czy gdyby zainteresowani się rozpoznali mogliby się przyczepić, że wystawiłam zdjęcia bez ich zgody i dochodzić ewentualnych praw. Wolę już zrobić na dyplom inne zdjęcia niż potem mieć kłopoty.

Uwaga! Proszę o wypowiedzi osób, które znają przepisy i wiedzą w czym rzecz - potrzeba mi konkretów a nie gdybania - bez urazy.

Pozdrawiam.
    Pojawiam się i znikam...

Domyślnie

Są to zdjęcia jak sam zauważyleś i napisałeś i obfotografowałeś ukazujące mury , witryny, słupy ogloszeniowe (zniczczone zresztą i to jest temat zdjęć) , czy jak to zwał z plakatami - nie fotografowałeś ludzi tylko plakaty które i tak są cześcią całości -> kompozycji. Tematem zdjęć nie są politycy notabene osoby publiczne ktore masz prawo fotografować i publikować podczas pełnienie funkcji publicznych a wiszenie na plakacie to też cześci "ich funkcji publicznej"
    Osoby na plakatach mogą Ci przysłowiowo skoczyć - to pewne.
    Zwrócić trzeba też uwagę na inną sprawę.
    Nie wiem jak z prawem autorskim do plakatów - ktos je zaprojektował , ale z drugiej strony ich nie kopiujesz, tylko fotografujesz częśc całości - nie jest to plagiat, tylko dokumentacja niedbalstwa itditd pozostalości po wyborach więc na moje mozesz smiało - tymbardziej ze jest to dyplom - nie publikujesz książki (z plakatami) którą zarabiasz. Ale warto też zapytać od tej strony.
    Ostatnio edytowane przez fotojacek ; 01-04-2008 o 03:05
    Pozdrawiam GRUPA FOTOKUJAWY

Domyślnie Odp: prawo do wizerunku

Ja też się podepnę pod temat, choć moja sprawa może wyglądać trochę inaczej ze względu na miejsce gdzię się rzezc działa. Chodzi o Niemcy.

W ostani weekend byłem z aparatem na mieście popstrykać sobie. Jak pamietałem, zawsze na głównym placu miasta dzialo się coś ciekawego w weekendy, więc po pstryknięciu kilku zabytków wrócilem wieczorem na Luisenplatz. Była tam grupa aktywistów, zdaje się z kościóła Zielonoświatkowców i zorganizowała mały wiec. Była gitara, był spiew i trochę propagandy. Pstryknąłem im kilka zdjęc tak w ramach reportażówki. W pewnym momencie podeszły do mnie dwie z tych osób i zaczeły wypytawać po co te zdjęcia, dla kogo, czy dla prasy. Wyjasniłem, że dla mnie prywatnie, na moją galerię, pokazać znajomym, itp. Powiedziała mi, że nie życzą sobie pokazywania ich zdjęc w internecie i odesłała mnie do szefowej tej grupy. Ta powiedziałą mi to samo, ale nie potrafia podać konkretnego powodu - "bo nie".

Była tam też druga grupa, aktywiści z organizacji charytatywnej. Po doświadczeniu z pierwszą grupą spytałem się ich o to czy nie życzą sobie publikacji zdjęć. Nie mieli nic przeciwko.

Pytanie więc chyba oczywiste. Czy mogę mimo wszystko zdjęcia gdzieś umieścić, czy z powodu sprzeciwu nie mogę tego zrobić. Przypomnę, że chodzi o Niemcy.

Pozdrawiam,
    dziadu

Domyślnie Odp: prawo do wizerunku

dziadu, przyznam szczerze, ze chyba przeceniasz forumowiczów. Mamy problemy z interpretacją polskich przepisów a ty nas pytasz o niemieckie
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

D700 + 35 + 85 i po co więcej?

Domyślnie

Nie chce rozpoczynać nowego wątku, więc podepnę się tutaj, bo w sumie problem dotyczy wizerunku.

Robiłem zdjęcia na zawodach motocrossowych. Dość obszerny fotoreportaż zamieściłem na swoim blogu (zdjęcia na tej imprezie robiłem tylko i wyłącznie dla siebie). Jedno ze zdjęć zostało wykorzystane przez pewnego zawodnika (nazwijmy go Pan X) jako avatar (i to duży, bo w rozdzielczości 300x201 pikseli) na forum motocrossowym. Oczywiście bez mojej zgody. Znajomy mający konto na tym forum napisał w wątku dotyczącym tych zawodów coś w tym tonie: "Panie X masz ładny avatar. Oczywiście masz zgodę autora na wykorzystanie tego zdjęcia?". Na co Pan X kontratakuje: "Ja też mogę to samo pytanie zadać kto pozwolił Tobie na upublicznienie mojego wizerunku bo zgody ani prawa też nie masz".

Nie zamierzam się z tym człowiekiem użerać, ani procesować, ale z przyjemnością przytemperowałbym nieco jego pewność siebie. Prawnikiem nie jestem, ale:
    Art. 81. 1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej.
    2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
    2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.
    Nie ulega wątpliwości że fotoreportaż którego częścią było to zdjęcie dotyczył publicznej imprezy (nawet tytuł na moim blogu o tym informuje). Tylko jak zinterpretować ten "szczegół całości"? Zawodnik jest tu postacią pierwszoplanową, wypełnia cały kadr. Tak wygląda to zdjęcie Czy można przyjąć że jest to "szczegół całości" gdzie całością jest fotoreportaż z "publicznej imprezy"?

I moje podstawowe pytanie: czy muszę mieć zgodę tego zawodnika (i kilkudziesięciu innych) na wykorzystanie jego wizerunku i opublikowanie tych zdjęć na moim blogu?
    ...

Domyślnie

IMHO nie potrzebujesz jego zgody na publikacje ponieważ "występował" jako zawodnik w publicznej imprezie/zawodach, przez co stał się na ten moment osobą jakby publiczną.
    Identycznie jest w przypadku siatkówki, piłki nożnej itp itd
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Domyślnie

Aras - przede wszystkim trudno powiedzieć żeby to był wizerunek...!
    IMHO to nie jest wizerunek - bo jak na mój gust trudno by było powiedzieć kto to jest... 412 napisane na motocyklu to prawdopodobnie numer startowy który może być różny w każdych zawodach.
    Ze zdjęcia tego nie wynika, żeby to była impreza masowa - dlatego idąc w tę stronę byłoby gorzej.

Z drugiej jednak strony - gdybym ja zrobił "na własny użytek" zdjęcie np. Kubicy i On sobie później wykorzystał to zdjęcie jako avatar na jakimś forum - to byłbym z tego raczej dumny i do głowy by mi nie przyszło żeby go za to objeżdżać. A to, że ten motocyklista nie jest jeszcze Kubicą nie oznacza, że "nim" kiedyś nie zostanie, prawda?

(oczywiście co innego gdybyś fotografował zawodowo tą imprezę)
    "Często kończy się na formie, nic z tego nie wynika. Po tym jak Marcel Duchamp ogłosił, że pisuar ustawiony na środku jest dziełem sztuki - artystą może być każdy..." - R. Opałka

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów