Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Program do masowego usuwania przeplotu

Temat może nie najbardziej odpowiedni na to forum, ale częściowo związany z jego tematyką.
    Mam problem. Otóż mam (nie zliczę nawet :P)... bardzo dużo plików BMP, JPG w formie screenów z filmów wideo. Znaczna ich większość ma naniesiony efekt tzw. przeplotu, a jako, że screeny te chciałbym wyświetlać tylko na monitorze CRT muszę usunąć niepożądane efekty. I tutaj pojawia się moje pytanie. Jaki problem polecacie do masowego usuwania przeplotu? Wiem, że pojedynczo da się to zrobić w GIMP-ie...

Domyślnie

Tworzysz sobie akcję w photoshopie - video>deinterlace koniecznie z open na początku i save na końcu, a potem odpalasz batch job z tą akcją.

Domyślnie

Czy nie znajdzie się jakieś mniej komercyjne rozwiązanie ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Just Zobacz posta
    ...Jaki problem polecacie do masowego usuwania przeplotu? ...
    Just, problem już masz, po co Ci kolejny?
    Pozdrawiam.

*Nick poprawiony
    Ostatnio edytowane przez Ark ; 05-02-2008 o 10:59

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Tarnowo Podgórne

Domyślnie

Można spróbować np.:
    VirtualDubMod.v1.5.10.1.PL[divx.howto.pl].exe
    można wykorzystać wiele funkcji.
    Strona domowa programu http://www.virtualdub.org/index
    Po zainstalowaniu oprogramowania otwieramy plik potem np. Wideo -> Filtry -> Dodaj -> w otwartym oknie Dodaj filtr -> wybieramy deinterlace -> OK Otwiera się okno wyboru parametrów itd.
    szczegóły posługiwania się oprogramowaniem znajdziemy w wyszukiwarce Google np.:
    http://virtualdub.republika.pl/
    http://pentional.bighost.pl/PLIKI/index.html.
    virtualdub posiada pewną ilość filtrów zainstalowanych ale mogą one być niewystarczające wtedy możemy zainstalować dodatkowe bardziej wyszukane - Szukamy w Google „VirtualDub filters”
    Instalujemy je w katalogu "Plugin`s".
    Najlepiej zainstalować "Smart deinterlace"
    Polecam
    Ostatnio edytowane przez zbyma ; 03-02-2008 o 20:08

Domyślnie

Ark, najbardziej nas bolą chyba pomyłki innych, bo Ty dla odmiany przekręciłeś mój nick

zbyma, znam i używam VirtualDub od kilku lat, ale ten program służy do obrabiania plików wideo, a ja przecież pisałem o plikach graficznych będących zrzutami z plików filmowych

Domyślnie

Ark, najbardziej nas bolą chyba pomyłki innych, bo Ty dla odmiany przekręciłeś mój nick

zbyma, znam i używam VirtualDub od kilku lat, ale ten program służy do obrabiania plików wideo, a ja przecież pisałem o plikach graficznych będących zrzutami z plików filmowych
    Just, mnie nic nie boli, mam nadzieję, że Ciebie także...zapewne zauważyłaś w mojej wypowiedzi "oczko", które symbolizuje ta oto emotikonka.
    Przepraszam za offtop.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Tarnowo Podgórne

Domyślnie

Widać z tego że nie dokładnie przeczytałem post, ale już podaje poprawną podpowiedź, niestety w GIMP-ie plug-in Bath processor nie umożliwia tego.
    Myślę że jedynym możliwym oprogramowaniem free, który to umożliwia to XnView wersja 1.92 [Dec 19 2007] :
    Narzędzia -> Konwertuj wiele plików... -> Przekształcenia -> Inne -> Usuwanie przeplotu
    Pozdrawiam

Domyślnie

A nie można zainstalować 30 dniowego PSa? Po co sztucznie stwarzać sobie problemy?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów