Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Domyślnie

Witam wszystkich!
    Czytam sobie wasze opinie i tak zastanawiam się czy kitowy obiektyw do D50 to rzeczywiście taka miernota? Chcę kupić D50 ale wygląda, że najlepiej jakbym kupił body i do tego osobno obiektyw. Tylko jaki? Fotografuję amatorsko i nie mam jakiś specjalnych wymagań.

Domyślnie

kit od 50 taki zly nie jest, zalezy co i do jakis powiekszen bedziesz fotografowal. kit od 70 jest lepszy, ale czy jest on tobie w tym momencie niezbedny? sam sobie odpowiedz. wiem ze sa osoby zadowolone z kita od 50, wiec moze go kup, a jak nie spelni Twoich oczekiwan to go wymienisz
    Nie jestem szumofobem, używam cropa i jak potrzebuje wysokiego ISO.
    Tamzooka 150-600, T 300 2.8 kenko TC 1,4 2,0

Domyślnie

Kwak Nielot, jak masz kit'a to dokup cos ala nikkoro 70-300 podobne i załatwisz sprawe. zakres ogniskowych jakich poszukujesz zje cie finansowo. a jesli nie poszukujesz jak najwiekszej jakosci optycznej, to lepiej pomotać 2 obiektywami, zmiana tak długo nie trwa, niż miec jednego uniwersala za duze pieniazki i z nie za dobra jakoscia....IMO
    D70|18-70|70-300|50|ZENIT TTL|HELIOS 55/2|

Domyślnie

Kwak Nielot, bardzo dobre szkło, jednak długie dyskusje o wyzszosci tego szkła nad 2 razy tanszym nikkorem 70-300g nieraz byly prowadzone. zdania sa podzielone, powiem szczerze ze uzywam nikkora i jestem zadowolony bo za reszte, za ktora moglem miec sigme, kupilem 50tke.
    D70|18-70|70-300|50|ZENIT TTL|HELIOS 55/2|

Domyślnie

można kupic 18-200 sigmy za ok. 1500zl, a jakosc zdjec? nie przesadzajmy panowie żyleciarze... o jakosci zdjec to najbardziej decyduje fotograf a nie szklo, a zakres 27-300mm pod ręką pozwoli wielu sytuacjom "nie dać uciec"

zdanie ze jak taki zakres zooma w 1 szkle to wynocha do hybryd jest mocno przesadzone i nie wiem skad ta postawa wynika - wszak szybkością pracy i uzytecznoscia ISO zadna hybryda lusterkowi nie dorowna, a ja sam, skromnie dodam ze ww. czynniki byly glownymi powodami przesiadki na lustro. Szklo z sporym zakresem zooma mi tych zalet nie odbierze a jakosc zdjec i GO nadal bedzie lepsza niz w kompaktach.
    Świat jest pełen niezwykle ostrych, technicznie doskonałych lecz g#wno wartych zdjęć
    D750+Z5+Zfc

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shunay
    czy kitowy obiektyw do D50 to rzeczywiście taka miernota?
    jest słaby.... ale nadaje się do robienia zdjęć, na początek na pewno wystarczy, ale zaczniesz potrzebować czegoś lepszego. marnie u niego z ostrością, dopiero przy f7.1 zachowuje się w miarę przyzwoicie.... sam na razie robie nim zdjęcia to wiem co nie co..... ponoć kit od d70tki jest lepszy- nie wiem, nigdy go nie testowalem osobiście
    D50 + T28-75 f/2.8 + N50mm f/1.8 + SB900 + trochę gratów
    http://galeria.grzesiek.info/

Domyślnie

Kwak Nielot
    masz do wyboru dwa obiektywy z tego zakresu:
    sigma 18-200 DC 3,5-6,3 i Tamron 18-200 3,5-6,3 XR Di II
    test porównanie obu ( + sigmy 18-125 DC ) masz tu
    http://dc.watch.impress.co.jp/cda/re...4/07/1335.html
    ja twój dylemat rozumiem , większości "młodych" fotopstrykaczy nie wie co będzie fotografować, a poprzez uniwersalne szkło chcą być przygotowani na różne ujęcia.
    Robisz takim megazoomem przez jakiś czas, analizujesz najczęściej używane ogniskowe, zbierasz kasę i kupujesz szkło lepsze i pod twoje upodobania.
    NIKON Z6II | FTZ | N 50/1.4 G |N 14-30/4 S | N 24-70/4 S | SB-900 | SanDisk CFexpress 128 GB | Velbon ULTRA VOXi L + Triopo B-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zotornik
    ... większości "młodych" fotopstrykaczy nie wie co będzie fotografować, a poprzez uniwersalne szkło chcą być przygotowani na różne ujęcia.
    ja tez na poczatku zastanawialem sie jak by tu jednym kamieniem 4 okna rozbic, ale na szczescie forum przekonalo mnie ze kit do d70 jest wiecej niz wystarczajacy na poczatek, a potem szybko doszedlem ze f2.8 poza jasnoscia mowi duzo o jakosci szkiel w obiektywie.
    jednak jak juz naprawde jakosc ci nie przeszkadza, to 18-200 wiecej ci zalatwi niz 28-200 i nie sadze zeby utrata jakosci miedzy tymi dwoma zakresami byla znaczaca (w kategorii super zoomow oczywiscie).
    Andrzej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zotornik
    Kwak Nielot
    masz do wyboru dwa obiektywy z tego zakresu:
    sigma 18-200 DC 3,5-6,3 i Tamron 18-200 3,5-6,3 XR Di II
    Co do tej dwójki - czytałem opinie, że przewyższają optyką parę nikonowską 18-55 i 55-200. Ale mają jedną wadę: na długim końcu są ciemne jak studnia. N 18-200 DX jest prawdopodobnie najlepszym ze wszystkich stworzonych superzoomów, przy 18mm jest nawet ostrzejszy niż N 18-70.
    Każdy pstrykacz musi się zdecydować na jakiś stosunek możliwości sprzętu do ceny...
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów