Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Wyostrzanie za pomocą filtra górnoprzepustowego

Jednym ze sposobów wyostrzania zdjęcia jest użycie filtra górnoprzepustowego. Szczególnie polecany do zdjęć z prostymi, ostrymi liniami itp.
    A więc zaczynamy
    Wyostrzymy to zdjęcie:

Otwieramy zdjęcie w programie Photoshop (Plik/Otwórz), a następnie kombinacją klawiszy CTRL i J tworzymy nową warswę poprzez kopiowanie.
    Teraz wybieramy filtr górnoprzepustowy (menu Filtr->Inne->Górnoprzepustowy).
    Zobaczymy coś takiego:

Promień ustawiamy na 3,0 piksele. Klikamy OK.

Następnie w oknie warstw wybieramy z rozwijanego menu Ostre światło oraz ustawiamy krycie. Tu można poeksperymentować z wartościami.

Otrzymujemy wyostrzone zdjęcie:

Aby zobaczyć różnicę możemy wyłączyć wyświetlanie wyostrzonej warstwy poprzez kliknięcie ikonki oka:

Domyślnie

No ładnie, postarałeś się Tak na marginesie - w sprawie wyostrzania czytałem kiedyś bardzo dobry tutek omawiający podwójne wyostrzanie po konwersji na tryb Lab, co zapobiega wyłażniu szumów podczas procesu. Z tego co wiem można też wyostrzać w miarę szybko przechodząc na CMYK i obrabiać tylko kanał czarny.

Domyślnie

Jesli moge sie wtracic...

Co do promienia to jego wartosc ustawiamy tak zeby bylo widac tylko "zarys" zdjecia. MZ w tym przykladzie promien jest za duzy co spowoduje przeostrzenie.

Dodatkowa informacja jest to ze jesli chcemy pozostawic jakis element niewyostrzony (np, ten poza glebia ostrosci) to uzywamy brusha z takimi ustawieniami

i bezposrednio na warstwie (ale przed zmiana 'blending mode' na 'hard light') malujemy obszar ktory zostanie niewyostrzony.

pzdr

Domyślnie

Pisałem o wyostrzaniu z wykorzystaniem Lab - tutaj jest tuetk: http://www.needtutorials.com/adobe-p...harpening.html

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    Z tego co wiem można też wyostrzać w miarę szybko przechodząc na CMYK i obrabiać tylko kanał czarny.
    z tego co wiem przechodzenie na cmyk i z powrotem na rgb wiaze sie z degradacja zdiecia (bo te przestrzenie maja spore obszary nie pokyrwajace sie). natomiast na LAB mozna przechodzic wlasciwie ile razy sie chce bez konsekwencji...
    pozdr

Domyślnie

Czy ktoś wie jak "filtr górnoprzepustowy" nazywa się w GIMPie ?
    pozdrawia nox
    pstrykam D80

Domyślnie

uzywam tej metody od jakiegoś juz czasu i też taka mało uwaga... lepiej w opcjach warstwy z filtrem (czy jak go tam zwał) dać "łagodne światło"... jakieś takie bardziej naturalne wtedy chyba wychodzi...
    same klamoty...

Smile

Wypróbowałem metodę wyostrzania podaną przezprz3mo, jest super, chociaż w opcjach nakładania warstwy bardziej odpowiada mi "łagodne światło".
    Pozdrawiam, Piotr

D70s,N 18-70DX,N 50 f1.8D,N 55-200VR,SB-600

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nox Zobacz posta
    Czy ktoś wie jak "filtr górnoprzepustowy" nazywa się w GIMPie ?
    W GIMPie nie ma filtra high-pass. Ale można sobie samemu taki skrypt zrobić.
    Zajrzyj na strony:
    http://www.gimp.org/tutorials/Sketch_Effect/
    oraz
    http://www.coniserver.net/wiki/index...xture_Tutorial
    D70s. Ot tak, po prostu.

Domyślnie

niezly tutek :] dzieki
    Ostatnio edytowane przez Nivelen ; 17-03-2007 o 20:27
    Zapraszam Michał Klimont
    Tutaj nie radzę zaglądać: Click
    [/I]

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni