Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Domyślnie Lampa R1 - na czym da sie zamontowac ?

Pytanie jak w temacie.
    Doczytalem, ze lampa ma pierscienie do obiektywow o srednicy 52/62/67/72/77 mm.

Wstepnie wybralem obiektywy do macro :
    Nikon 105VR - 62mm
    Tamron 90 - 55mm
    Tamron 180 - 72mm
    Sigma 105 - 58mm
    Sigma 150 - 72mm
    Sigma 180 - 72mm
    Tokina 100 - 55mm

Wg. mnie odpada :
    Tamron 90 - nie ma w zestawie R1 pierscienia do niego
    Sigma 105 - nie ma w zestawie R1 pierscienia do niego
    Tokina 100 - nie ma w zestawie R1 pierscienia do niego
    Tamron 180 , Sigma 150 i 180 - nie biore pod uwage, zbyt ciezki i przez to malo poreczny do robali

Nikon 105VR - oczywiste, ze musi grac z R1

Czy dobrze glowkuje, ze procz przyciezkich i zbyt duzych 150-ek i 180-ek skazany jestem na 105-ke Nikona ?
    Czy sa moze pierscienie pod inne srednice ?

Rozumiem, ze D80 wyzwoli (w odroznieniu od D50) swoja wbudowana lampa R1 i nie bede musial kupowac zestawu R1C1 z SU800 za duza wieksza kase ... ?
    Ostatnio edytowane przez pdzran ; 02-08-2007 o 21:17

Domyślnie

tanio - pierścienie redukujące
    Ostatnio edytowane przez peecee ; 02-08-2007 o 21:51 Powód: błąd był

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez peecee Zobacz posta
    tanio - pierścienie redukujące
    drożej pierścienie zamówione u nikona
    Czyli mozna zamowic w innym rozmiarze ?
    Jesli tak, to tylko kwestia formalna :

- czy D80 wyzwoli R1 (to wersja bez SU800)
    - czy nie bedzie problemu z Tamronem 90 - mam na mysli montaz, Tamrona bodajze wysuwa ryjek

Domyślnie

a jednak nie pozostaje ci tansze i jedyne rozwiązanie - pierścienie redukujące - nikon robi tylko tych 5 rozmiarów

Domyślnie

a jednak nie pozostaje ci tansze i jedyne rozwiązanie - pierścienie redukujące - nikon robi tylko tych 5 rozmiarów
    A moglbys podac jakies blizsze namiary na pierscienie redukujace ?
    Moze to wstyd a moze nie ale nie kojarze tematu
    Czy sa to zamienniki, czy jakies redukcje do dodawanych przez Nikona pierscieni ?

Domyślnie

a na allegro jest ich sporo np takie coś:

http://allegro.pl/item218973957_redu...tura_vat_.html

ja kiedyś kupiłem z chin zestaw - karton jak po butach wypchany takimi rozmiarami, że głowa boli ale mi go ukradli :/
    i teraz dokupuje co mi trzeba

Domyślnie

a na allegro jest ich sporo np takie coś:

http://allegro.pl/item218973957_redu...tura_vat_.html

ja kiedyś kupiłem z chin zestaw - karton jak po butach wypchany takimi rozmiarami, że głowa boli ale mi go ukradli :/
    i teraz dokupuje co mi trzeba
    Heh, to juz kojarze, nie wiedzialem, ze o te pierscionki chodzi.

to jeszcze poprosze o info na temat :
    - czy D80 wyzwoli R1 (to wersja bez SU800) - sadze, ze tak, ale wole sie upwenic, jak dobrze kojarze to D50 tego nie potrafil a od D70 wzwyz tak
    - czy nie bedzie problemu z Tamronem 90 - mam na mysli montaz, Tamrona bodajze wysuwa ryjek, nie wiem czy nim nie kreci (jak dobrze kojarze wersja bez Di tylko wysuwala go)

... i obiecuje, ze juz nie bede drazyl tematu

Domyślnie

Z tymi pierścieniami jest tak, że nie wszystkie mocuje się w gwincie filtrowym. Na przykład Micro-Nikkor 105/2.8 ma gwint filtrowy 52mm, a korzysta się z pierścienia 62mm, bo się go mocuje w korpusie obiektywu. Do Micro-Nikkora 60/2.8 nie pasuje żaden pierścień - trzeba dokupić dodatkowy specjalizowany tylko dla niego. W instrukcji Nikon zabrania mocowania lampek w gwintach filtrowych obiektywów, szczególnie tych które kręcą mordką, a w tych które nie mają IF zabrania używania AF, poza wymienionymi w instrukcji wyjątkami, ale wtedy ogranicza ilość lampek, które można wieszać na pierścieniu. Piszą, że może się uszkodzić mechanizm AF w obiektywie. Jest to zapewne tylko dmuchanie na zimne i "dupokrytka", ale jednak coś w tym jest. Jeśli chcesz, to pisz na PM. Mogę wszystko posprawdzać w instrukcji.
    Jacek

Domyślnie

Ok, w takim razie pisze na PW, zeby nie smiecic dalej.

Domyślnie

ja mocuję do 105 AF na gwint 52 i działa :P

biuletyn (instrukcji nie sprawdzałem) pokazuje tylko 5 adapterów tego do 60 micro nie ma

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów