Close

Zobacz wyniki ankiety: KTÓRY LEPSZY? D3 czy 1d MARK III.

Głosujących
92. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • D3 lepszy do większości zastosowań.

77 83,70%
  • D3 lepszy (do reporterki).

18 19,57%
  • 1d MARK III lepszy (do reporterki).

3 3,26%
  • 1d MARK III lepszy do większości zastosowań.

3 3,26%
  • INNA ODPOWIEDŹ. Podam w odpowiedzi na ten post.

6 6,52%
Ankieta wielokrotnego wyboru
Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 78

Domyślnie D3 czy 1D Mark III ? NA POWAŻNIE.

Wiem, wiem, wiem...

Za chwilkę pojawi się napomnienie i setki opinii, że temat był, że to temat dla "onanistów sprzętowych" itd.itd
    Ja jednak pomyślałem, że może uda mi się bez wywoływania kolejnej "wojny systemowej" pogadać o tych dwóch modelach zapominając o tym z jakiej stajni pochodzą.

Poprostu postawmy te dwa modele w dwóch tych samych (hipotetycznych) typowych zastosowaniach:
    1) Reporterka
    2) Studio

Jak sądzicie, który z tych modeli lepiej sprawdziłby się w tych OBYDWU warunkach.
    Tak, tak, wiem, że nikt nie jest chory psychicznie i nie będzie takich wybryków czynił ale pomyślałe, że wniosek dotyczący jednego zastosowania puszki jest zbyt zawężony, nawet gdyby puszka była jedynie wspierającą w innym, drugim zastosowaniu.

Zawsze padają idiotyczne pytania: "który lepszy"

Ja oczywiście zadaje to samo pytabnie ale wskazując konkretny kontekst.

TO JAK? KTÓRY WEDŁUG WAS LEPSZY?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janek___ Zobacz posta
    ...Poprostu postawmy te dwa modele w dwóch tych samych (hipotetycznych) typowych zastosowaniach:
    1) Reporterka
    2) Studio
    ...Jak sądzicie, który z tych modeli lepiej sprawdziłby się w tych OBYDWU warunkach... KTÓRY WEDŁUG WAS LEPSZY?
    Studio-D3
    Reporterka-D3
    Ostatnio edytowane przez jjj ; 04-02-2008 o 17:39

Domyślnie

Na grupie dyskusyjnej podano taki sliczny link nt Canona http://robgalbraith.com/bins/multi_p...8740-9068-9264

I na koncu taka konkluzja ze czas popatrzec w strone D3
    D800, D200 + SB900 + N14-24 2.8, N24-120 + N28-300 + N35 + N10,5, Nikon F90x

Cool

uuuu, tego nie widziałem :O

Chyba Canon ma poważne kłopoty... i w ten oto sposób jestesmy o "mile" bliżej odpowiedzi na pytanie z tytułu tego wątku.

Domyślnie

Eeee... dziwny ten wątek...
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    http://instagram.com/adrwoz

Wink odpowiedź z mega jajem

Ja już wiem co się kroi

Autor tematu (Janek___) stoi przed dylematem: "Canon czy Nikon?? Co kupić?".

Pytanie o tak oczywiste rzeczy na forum Nikona można porównać do pytania na forum durex-a:
    "Które prezerwatywy są lepsze: Durex czy Unimil?".

Odpowiedź tego forum (a raczej użytkowników) świadoma czy nie, będzie mocno przychylna Nikonowi z dwóch powodów:
    1. Ogólnie Nikon jest fajny.
    2. Im wyższa półka Nikona tym Nikon jest fajniejszy

A ja myślę, że musisz poczekać z zakupem... Tak do końca roku- wtedy Polski Złoty upadnie -tym samym Funt Brytyjski będzie mocny =mniej zapłacisz...

Tylko, że na wiosnę wyjdzie Nikon D4...

Wtedy zakupiony przez Ciebie zimą Nikon d3 czy też Canon 1dmark3 będzie już stary i nie będzie robił już zdjęć
    D200+N 50mm f/1.8+SB-800.

Domyślnie

Dobre

Mylisz się do do analizy. Decyzję wyboru już dawną mam za sobą. Teraz kwestia dyskusji na tymi dwoma konkretnymi modelami.

Wojny systemnowe na forach mnie nie interesują. Ale ciekawe może być przedyskutowanie wad i zalet tych konkretnych modeli w dwóch konkretnyvh zastosowaniach.

Co do funta, to mnie nie interesuję bo zakupy robie w B&H więc luz

Myślę, że Canon z wyższej półki może okazać się tak samo fajny jak NIkon w wyższej półki.

Poprostu niekt nie napisał jak dotąd , że jest inaczej. ZERO konkretów.

CO do pojawienia się na wiosnę NIKONA D4 to bzdura
    Ostatnio edytowane przez Janek___ ; 04-02-2008 o 19:15

Domyślnie

A ja powiem tak:
    - D3 lepszy w większości zastosowań, bo to jednak pełna klatka, nie ma kłopotu z przeliczaniem x 1.3, wszystkie obiektywy FF są FF. Nieco lepsza kontrola GO, czyli w portretach lepiej się będzie sprawdzał.
    -jeśli chodzi o reporterkę (i sport) to, moim zdaniem, oba korpusy są równoważne.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez markB Zobacz posta
    ...jeśli chodzi o reporterkę (i sport) to, moim zdaniem, oba korpusy są równoważne.
    Naprawdę...? W wysokich czułościach również?

Domyślnie

D3 ma przewagę w postaci 14-24, w 1DIII 16-35 staje się 21-46.
    Jeśli chodzi o szumy są porównywalne, wytrzymałościowo porównywalne, AF porównywalny, klawiszologia inna, niektórzy wolą trzymać i kręcić, inni nacisnąć i kręcić. Podobno Nikony się mniej psują, ale większość agencji pracuje na C, więc można mieć więcej szkiełek służbowych.

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów