Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Domyślnie zestaw ELFO vs. ELINCHROM

Witam
    Tematem debaty jest porównanie dwóch zestawów oświetleniowych

zestaw lamp ELFO Q-PRO 600 S
    zestaw lamp ELINCHROM RX 600 TO GO

Oba zestawy zawierają lampy o mocy 600Ws. Zestaw Elinchrom
    ubozszy jest o brak softboxow, na rzecz parasolek. 900 zl roznicy
    nie gra roli.

illustracja: http://i1.tinypic.com/oa6r90.jpg
    (postaralem sie, hehe)

pytanie brzmi: KTORY ZESTAW WYBRAC ?

Domyślnie

Hmmm, jeśli będziesz potem ew. chciał go dokupić - to softbox nie jest rzeczą tanią... Do elfo dodawali jeszcze czasze 60°.

Domyślnie

Pomysl jeszcze o Marko Flash. Za ten sam zestaw ktory oferuje Elfo, zaplacisz ok. 1500 zlotych mniej. Lampy bardzo dobre, nie wierz w bajki ze gorszy od Elfo...

sailor
    Gość

Domyślnie

ja jakos jestem stanowczo antyelfo .... szybciej bym chyba sunboxa kupil mimo iz to sie psuje z czestotliwoscia niesamowita.. admin dobrze prawi .. obejrzyj markoflasha .. pomysl o akcesoriach ktore musisz zakupic ... i sprawdz ich ceny

Domyślnie

Ja już mam po ciurki w nosie pracy na lampach elfo,ciągle mam złą temp.barwową lampy (troche są już leciwe te lampy.ale elinchromy były o wiele lepsze jeśli chodzi o temp.barwową),robie od czasu do czasu na elinchromach i bardzo dobrze mi się pracuje na nich.Powiem szczerze że warto zobaczyć też marko flash,elfowskie odradzam.
    EQ : Nikon F3 | Nikkor 50/1,5 AiS | F801 | Sony ILCE 7mkIII | Sony 55/1,8 | Sony 35/1,8 | Viltrox 24/1,8 | Canon 135/2,0 L |
    Insta : @pan_portrecik

Domyślnie

Leon13th, to musiały być strasznie wybłyskane te elfo. Ja mam swoje już tyle, że nie pamiętam kiedy je kupiłem, stare, poobijane i dalej dają błysk o równej samej temp.

Domyślnie

Czornyj : no niestety,w mojej szkole lampy są dośc często używane (szkółka ma je z 3 lata),plus część osób robi przedbłyski pomiarowe i dopiero wtedy robi zdjęcie,no normalnie bym uciął ręce
    EQ : Nikon F3 | Nikkor 50/1,5 AiS | F801 | Sony ILCE 7mkIII | Sony 55/1,8 | Sony 35/1,8 | Viltrox 24/1,8 | Canon 135/2,0 L |
    Insta : @pan_portrecik

Domyślnie

3 lata? to jest nic, u mnie najstarsza ma z 12 lat, a bywają dni, że robią po 500 i więcej błysków dziennie!!! o dziwo nigdy nie poszedł palnik, ale kondensatory już parę razy (mam stare lampy bez wentylatorków, padły jak lampa skierowana w dół wisiała pod sufitem, grzeje do środka za bardzo wtedy) serwis jest OK, w 1 dzień naprawa + 2 dni na kuriera tam i z powrotem.
    uzywam WB PRE i temp barwowa jest jak trzeba.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

sailor
    Gość

Domyślnie

jacek .. widac masz stare dobre egzemplarze .. i niezle uklady w serwisie hihihi

Domyślnie

dziękuje Panowie za rady.

chyba zdecyduję się na ELFO, z małą zmianą.

1 x QUANT PRO 600 Ws + pilot, bez statywu i softboxu
    1 x QUANT PRO 1200 Ws + SOFTBOX osmiokąt 140 cm + 1 x statyw AST-4K (na kółkach)

Lampę 600Ws z pilotem będę chciał użyć do swiatła z góry. Statyw Manfrotto 420B (boom) + softbox z YinYan (80x120).

Pytanie, czy ten chiński softbox to dobry pomysł ? oszczędność w moim przypadku na softboxie, umozliwa zakup lampy QUANT 1200Ws.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów