Dzieki wam bardzo za całą pomoc ... dzieki wam stałem sie posiadaczem 80dziesiątki
pozdr
Szukaj
Dzieki wam bardzo za całą pomoc ... dzieki wam stałem sie posiadaczem 80dziesiątki
pozdr
D80 + N80 + N 18-135 AF-s + N 50 f/1.8 D + 2 inne słoje QUANTARAY + konwerter + inne pierdoły + dobre checi
Hej,
Do tej pory fotografowalam tylko Nikonem D70s. Ale teraz chcę przejść na analoga... na razie nie chcę pozbywać się tego co mam, bo oprócz body mam 3 szkła (kitowy, 50/1,8D oraz sigme apo dg macro 70-300) i żal mi się z tym wszystkim rozstawać póki co
Podobno tylko ta stałka będzie pasowała do analogowego body (to prawda??)...szkoda, ale ja ją lubię i na 'pierwsze koty za płoty' wystarczy.
Ale o co mi chodzi przede wszystkim. Myślałam nad F80, jednak ceny które widzę na allegro wysokie... Powiedzcie mi jaka jest przyzwoita cena samego body? Biore tez pod uwage F75, tutaj znacznie taniej i obyloby sie bezbolesnie dla kieszeniTylko zastanawia mnie o co chodzi z tym ze nie mozna wybrac wartosci ISO? Moze to pytanie wyda sie trywialne ale nie mialam do czynienia z analogiem, wiem ze sa filmy roznej czulosci az tak 'zcyfrowana' nie jestem :P wiec po co wybor iso, na czym to polega?
Pozdrawiam,
Magda
Do analoga podejdzie też Twoja Sigma. F80 można kupić poniżej 300zł, co moim zdaniem jest ceną bardzo dobrą. Nawet jak nie spodoba Ci się analog to sprzedaż za te same pieniądze, albo z niewielką stratą.
Co do ISO i F75 to najprawdopodobniej chodzi o to, że aparat sam sczytuje z kasetki z filmem jego czułość, użytkownik nie ma możliwości ręcznego wyboru czułości (forsowania) filmu. Ale F75 nie znam, więc mogę się mylić.
And I am not frightened of dying. Any time will do, I don't mind.
F80 w idealnym stanie - kupiłem za 300,-zł
od firmy, która sprzedaje aparaty cyfrowe, a w rozliczeniu przyjmuje od klientów sprzęt analogowy. Potem wystawia to na Allegro.
W/g mnie 300,-zł za F80 w dobrym stanie to max. cena, którą warto dać.
Dzięki panowie za szybkie odpowiedzi300 zł jestem jeszcze w stanie wydać, patrząc na allegro i na licytacje zaczynające się od 400-500 zł za samo body, to widać pomyłka.
Axer, to mnie tą sigmą zaskoczyłeś, bo słyszałam że wersja DG tylko z cyfrówkami chodzi. Tylko teraz szerokiego kąta mi będzie brakować. A jak to jest z cropem? Bo czytałam że przy podłączeniu obiektywu od analoga do cyfry niekorzystnie zmienia się ogniskowa, a w przypadku odwrotnej sytuacji? (z góry wybaczcie OT, ale nie będę zakładać nowego tematu)
A jeśli chodzi o to iso to bardzo możliwe, z informacji na anglojęzycznych stronach można wywnioskować że o to właśnie chodzi. A nie do końca mi to pasuje, bo pewnie kiedyś spróbuję forsowania (chociaż najpierw muszę nauczyć się normalnego wywoływania)
Sławoj, a możesz powiedzieć mi co to za firma jest? Będę wdzięczna za jakiś kontakt do nich.
DG Sigmy to obiektywy przystosowane zarówno do współpracy z analogiem jak i cyfra z naciskiem na analog...bo słyszałam że wersja DG tylko z cyfrówkami chodzi.
a juz takie dodatkowe pytanie? co sie stało ze rezygnujesz z cyfry na rzecz analogu??
To super, bo już się obawiałam że będę musiała o wiele więcej kasy wyłożyć na sprzęt w przyszłości.. a póki co to ew. tylko szeroki kąt. Jeszcze jak mógłby ktoś mi odpowiedzieć, jak to jest z cropem...?
Dlaczego analog? Moim zdaniem wymaga więcej i uczy szacunku do fotografii. Jak popełnię jakiś błąd, nie kliknę 'cofnij' i nie zacznę od nowa. Nie bawi mnie do końca klikanie myszką w celu obróbki, na początku było to może i fajne, wygładzanie skóry, zmiana kolorów i inne bajery ale chyba już starczy. Poza tym chcąc zajmować się na poważnie fotografią, nie wyobrażam sobie nie umieć wywołać filmu, wykonać odbitek... Czasem żałuję, że od początku nie zaczęłam od analoga, i cyfra zdążyła mnie trochę ogłupić. Nie upieram się również że nie będę wcale pracować na cyfrze, ale to dopiero jak już zrobię coś napraaawdę dobrego analogiem![]()
ok, ja tez jestem nowy i mam inne pytankowiecie moze skad skolowac instrukcje obslugi do nikon f5, jest tam troche guzikow, a chcialbym poznac ten aparat od podstaw. Widzialem cos kiedy na allegro ale nie wieze ze to cos moze kosztowac...
Polecam tę stronę.
And I am not frightened of dying. Any time will do, I don't mind.
Skontaktuj się z nami