Close

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 81

Wątek: F ??

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wielebny Zobacz posta
    Może nie odrazu te akcesoria ale BP to potem wskazany, nie wiem jak tam zasilanie w F100 ale w mojej F80 kupowanie C123 było nie opłacalne, po dwóch miesiącach dokupiłem BP.
    Spoko spoko - w fsto można pchać normalne paluszki, grip do tego nie jest niezbędny.

Domyślnie

Dziękuje za poprawkę...ojcu się marzy F100 więc jak potanieją na allegro pomyślę o zakupie. Potem jednak i tak dokupiłbym BP
    Mateusz Książkiewicz
    Canon & Nikon

Domyślnie

Co do zakupu BP to warto się zastanowić po co ? I to tak solidnie . Bo co zyskujemy ? Na pewno uchwyt pionowy . Ale czy większa szybkość zdjęć seryjnych w przypadku analogu ma sens ? Szczególnie biorąc pod uwagę koszty . Nie wiem co jeszcze można wrzucić na szalę ?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Solec Kujawski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MirekM Zobacz posta
    Co do zakupu BP to warto się zastanowić po co ? I to tak solidnie
    Ja do F100 sobie podarowałem, przynajmniej na dłuższą chwilę. Chyba lepiej kupić coś innego za te pieniądze. Ja sobie kupię matówkę typu E. Myślę, że bardziej się przyda, przy ograniczonych funduszach na sprzęt.

Bo co zyskujemy ? Na pewno uchwyt pionowy .
    W pionie robię mało zdjęć, więc czasami będzie trochę mniej wygodnie. Nie miałem nigdy BP do F100, ale słyszałem, że może zdarzyć się przypadkowe wyzwolenie migawki przyciskiem na BP.

Ale czy większa szybkość zdjęć seryjnych w przypadku analogu ma sens ?
    Szybkość rośnie nieznacznie, z 4,5 do 5 .

Nie wiem co jeszcze można wrzucić na szalę ?
    Do BP wchodzi 6 baterii lub akumulatorków. Do akumulatorków warto by wtedy dokupić ładowarkę na 6 ogniw, najlepiej procesorową z osobnym ładowaniem każdego ogniwa. Kolejny wydatek.

Podsumowując. Jeśli ktoś może sobie pozwolić na taki wydatek, to BP na pewno się przyda. Jeśli jednak fundusze są ograniczone, to chyba lepiej kupić coś innego. Może uzbierać pieniądze na jakiś dobry obiektyw?

P.S. Kiedyś miałem F80 i szybko dokupiłem BP z uwagi na cenę baterii CR123A.
    Ostatnio edytowane przez psw ; 28-01-2008 o 12:30
    Pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Mam od ponad 5 lat F80 i nigdy nie dokupilem BP ze wzgledu na jego cene. Jest to totalnie nieoplacalny zakup. Komplet dobrych baterii CR123 (Panasonic) kosztuje 18 zl i wystarcza na jakies 15-17 rolek. Swego czasu F80 tluklem do 2 rolek tygodniowo (srednio ok 1 rolki mi wychodzilo, ok 50 rocznie). W roku potrzebowalem ok 3 kompletow baterii (BP kosztowal ok 250 zl + akumulatory).

BP w F80 nie ma spustu, wiec z mojego punktu widzenia jest bezuzyteczny.

Domyślnie

a jesli chodzi o światłomierz i pomiary swiatła ... jak jest róznica miedzy 100 a 80 ??

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paw Zobacz posta
    a jesli chodzi o światłomierz i pomiary swiatła ... jak jest róznica miedzy 100 a 80 ??
    Obydwa mają najprawdopodobniej ten sam moduł pomiaru światła - 10-o polowy pomiar matrycowy 3D, CW i Spot.

Domyślnie

F100 i F80 maja ten sam uklad pomiaru swiatla. 10 polowa matryca, SPOT i CW. W F100 "baza wiedzy" jest bogatsza o wieksza ilosc standardowych scen ale oba dzialaja tak samo przewidywalnie.

F100 ma inny uklad AF od F80, w F100 sa 3 czujniki krzyzowe (dwa boczne to krzyze pochyle + centralny to podwojny krzyz) - tak jak w F5, a w F80 jeden (ten sam uklad co w F65/D70 - prosty czujnik krzyzowy w centrum kadru).

Domyślnie

cr123 kupiłem ostatnio w fotojokerze, za 9,99 - 2 szt, gratis przeterminowany film Konika na 12 zdjęc - można sie troche 'ponawydurniać' na nim. a baterie są do 2012 roku bodajże.
    "Nie można w życiu zakosztować wszelkiego dobra. Treba wybrać rzecz upragnioną, którą łatwiej przyjdzie zapumnieć."

Domyślnie

gALL - u , kto mie miał BP do F80 to nie wie co to komfort . Trzymanie aparatu jest bez porównania lepsze . Jeśli raz zapniesz nie będziesz chciał zdjąć . Natomiast zalety accu , od razu dostrzeże ktoś kto robi z wbudowaną lampą . Natomiast F100 mam bez BP i nie widzę potrzeby zakupu , ani pod względem trzymania , ani pod względem zasilania .

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów