Szukaj
Dziękuje za poprawkę...ojcu się marzy F100 więc jak potanieją na allegro pomyślę o zakupie. Potem jednak i tak dokupiłbym BP![]()
Mateusz Książkiewicz
Canon & Nikon
Co do zakupu BP to warto się zastanowić po co ? I to tak solidnie . Bo co zyskujemy ? Na pewno uchwyt pionowy . Ale czy większa szybkość zdjęć seryjnych w przypadku analogu ma sens ? Szczególnie biorąc pod uwagę koszty . Nie wiem co jeszcze można wrzucić na szalę ?
Ja do F100 sobie podarowałem, przynajmniej na dłuższą chwilę. Chyba lepiej kupić coś innego za te pieniądze. Ja sobie kupię matówkę typu E. Myślę, że bardziej się przyda, przy ograniczonych funduszach na sprzęt.
W pionie robię mało zdjęć, więc czasami będzie trochę mniej wygodnie. Nie miałem nigdy BP do F100, ale słyszałem, że może zdarzyć się przypadkowe wyzwolenie migawki przyciskiem na BP.
Szybkość rośnie nieznacznie, z 4,5 do 5 .
Do BP wchodzi 6 baterii lub akumulatorków. Do akumulatorków warto by wtedy dokupić ładowarkę na 6 ogniw, najlepiej procesorową z osobnym ładowaniem każdego ogniwa. Kolejny wydatek.
Podsumowując. Jeśli ktoś może sobie pozwolić na taki wydatek, to BP na pewno się przyda. Jeśli jednak fundusze są ograniczone, to chyba lepiej kupić coś innego. Może uzbierać pieniądze na jakiś dobry obiektyw?
P.S. Kiedyś miałem F80 i szybko dokupiłem BP z uwagi na cenę baterii CR123A.
Ostatnio edytowane przez psw ; 28-01-2008 o 12:30
Pozdrawiam
Paweł
Mam od ponad 5 lat F80 i nigdy nie dokupilem BP ze wzgledu na jego cene. Jest to totalnie nieoplacalny zakup. Komplet dobrych baterii CR123 (Panasonic) kosztuje 18 zl i wystarcza na jakies 15-17 rolek. Swego czasu F80 tluklem do 2 rolek tygodniowo (srednio ok 1 rolki mi wychodzilo, ok 50 rocznie). W roku potrzebowalem ok 3 kompletow baterii (BP kosztowal ok 250 zl + akumulatory).
BP w F80 nie ma spustu, wiec z mojego punktu widzenia jest bezuzyteczny.
a jesli chodzi o światłomierz i pomiary swiatła ... jak jest róznica miedzy 100 a 80 ??
F100 i F80 maja ten sam uklad pomiaru swiatla. 10 polowa matryca, SPOT i CW. W F100 "baza wiedzy" jest bogatsza o wieksza ilosc standardowych scen ale oba dzialaja tak samo przewidywalnie.
F100 ma inny uklad AF od F80, w F100 sa 3 czujniki krzyzowe (dwa boczne to krzyze pochyle + centralny to podwojny krzyz) - tak jak w F5, a w F80 jeden (ten sam uklad co w F65/D70 - prosty czujnik krzyzowy w centrum kadru).
cr123 kupiłem ostatnio w fotojokerze, za 9,99 - 2 szt, gratis przeterminowany film Konika na 12 zdjęc - można sie troche 'ponawydurniać' na nim. a baterie są do 2012 roku bodajże.
"Nie można w życiu zakosztować wszelkiego dobra. Treba wybrać rzecz upragnioną, którą łatwiej przyjdzie zapumnieć."
gALL - u , kto mie miał BP do F80 to nie wie co to komfort . Trzymanie aparatu jest bez porównania lepsze . Jeśli raz zapniesz nie będziesz chciał zdjąć . Natomiast zalety accu , od razu dostrzeże ktoś kto robi z wbudowaną lampą . Natomiast F100 mam bez BP i nie widzę potrzeby zakupu , ani pod względem trzymania , ani pod względem zasilania .
Skontaktuj się z nami